Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Journaling zou goed zijn voor je mentale gezondheid!

10 dingen die je in je journal kan neerpennen

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

De essentie van journaling is best simpel: je pent je gedachten en gevoelens neer in een notitieboekje om ze beter te begrijpen of om dingen waar te maken. Volgens een onderzoek van de University of Rochester zou het helpen om anxiety onder controle te krijgen, stress te verminderen en helpen bij depressie. Maar voor wie het nog nooit heeft gedaan, kan de eerste stap zetten best uitdagend zijn! Om je op weg te helpen, lijsten wij enkele zaken op die je in je journal kan neerpennen.

Onthou: er zijn geen regels! Je kan er zo creatief en vrij mee zijn als je zelf wil. En weet dat er nog veel meer zaken zijn die je in een journal kan neerpennen. Zo vind je bijvoorbeeld heel wat inspiratie op TikTok en Pinterest!

Ontwerp een agenda.

Wie een papieren agenda verkiest, en daar lekker creatief mee wil zijn, kan zelf een agenda maken in z’n bullet journal. Kies zelf hoe je dat ontwerpt en invult. Als je blij bent met de organisatie van je kalender, voel je je ook veel productiever. Zo krijg je een goed zicht op alles wat je moet doen.

Maak een bucketlist.

Lijstjes maken is een van de meest motiverende dingen die er is. Je zet namelijk op papier wat je wilt in het leven, waardoor je alweer een stapje dichter bij je doelen bent. Maak daarom een leuke bucketlist in je journal met zowel grote als kleine wensen voor het leven! Door dat te doen, krijg je een zicht op alles wat je wil doen.

En een to do-list.

Naast een bucketlist kan je ook een lijstje maken van dingen die je op korte termijn moet doen. Het kan soms overweldigend voelen om te weten dat je nog een was moet draaien of een cadeau moet kopen voor een vriend(in). Door alles op te lijsten, maak je ruimte in je hoofd en ben je zeker dat je niets vergeet.

Leer manifesteren.

Bij manifesteren bepaal je je intentie en vraag je je af hoe je je zou voelen als je al had wat je wil. Je gaat helemaal op in dat gevoel. Van zodra je dat voelt, kan je actie ondernemen om je wens te laten uitkomen. Alles wat je wil weten over manifesteren lees je hier!

Begin met je mood te tracken.

Het is soms niet gemakkelijk om te reflecteren over hoe je je voelt op dagelijkse of wekelijkse basis. Door een moodtracker te beginnen, krijg je een overzicht op je gemoedstoestand. Dit kan je heel gemakkelijk doen door verschillende rijen van bijvoorbeeld vijf smileys – gelukkig, goed, oké, verdrietig, boos, angstig… – te tekenen en telkens op het einde van de dag eentje in te kleuren. Op het einde van de week zie je hoe je emoties waren en kan je nagaan wat je eventueel kan doen om ze te verbeteren.

Schrijf op hoe je je voelt.

Merk je dat je worstelt met je gevoelens en/of gedachten en dat je ze moeilijk kan verwoorden, zelfs in je eigen hoofd? Dan kan het helpen door gewoon te beginnen schrijven. Pen de drie woorden ‘Ik voel mij…’ neer en zie wat er allemaal uitvloeit.

Uit je dankbaarheid.

Het is goed om op te schrijven waarvoor je zoal dankbaar bent, want daardoor krijg je een positievere mindset en zie je dat het leven best mooi kan zijn. Maak bijvoorbeeld een hele lijst van zaken waarvoor je dankbaar bent in je leven of noteer elke dag één à drie dingen.

Schrijf over je dag.

Je kan je journal ook gebruiken als een klassiek dagboek zoals die die je had als tiener en waarin je alles neerpende. Schrijf op hoe je dag was. Doe dat eventueel aan de hand van vragen zoals wat er zoal is gebeurd en wat het beste moment en het slechtste moment was? Door alles van die dag op een rijtje te zetten, voel of denk je misschien dingen die je doorheen de dag niet meteen besefte.

Lijst je positieve kanten op.

Wil je jezelf een echte boost aan zelfvertrouwen geven? Lijst dan dingen op die jij positief vindt aan jezelf. Dat kunnen hele simpele zaken zijn of diepgaander. Probeer er zoveel mogelijk te verzamelen (misschien vind je er zelfs vijftig?) en lees ze opnieuw als je eens een mindere dag hebt.

Schrijf een brief naar je toekomstige zelf.

Je leven ziet er binnen één, vijf of zelfs twintig jaar helemaal anders uit. Het is daarom geen slecht idee om een brief naar je toekomstige zelf te schrijven. Je zet erin wat je zelf wil: wat wil jij tegen jezelf zeggen? Noteer ook een datum waarop je ‘m mag herlezen.

Creëer een veilige plek voor jezelf.

Wil je een veilige plek in je hoofd voor als je bijvoorbeeld struggelt met anxiety? Omschrijf die plek in je journal en gebruik hierbij al je zintuigen: zicht, smaak, geur, geluid en gevoel. Noteer elk detail tot je een ideale plek hebt in je hoofd. Als je je onrustig voelt, kan je deze plek voor ogen halen om tot rust te komen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '