Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Hebben ze jou ook als testpersoon uitgekozen?

TOP OF FLOP: Instagram verbergt nu ook het aantal likes bij geselecteerde gebruikers in ons land

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Instagram is al langer enkele functies aan het uittesten en bijwerken, waaronder het verbergen van het aantal likes op anderen hun foto. De beperking werd eerder al in de Verenigde Staten, Australië en Japan getest en nu moeten ook wij eraan geloven. De testpersonen zullen vanaf nu dus niet meer kunnen zien hoeveel likes andere mensen op hun posts krijgen.

Het is zover: ook in ons land zal het aantal likes dat Instagrammers rijgen voor sommige gebruikers verborgen worden. Instagram maakte gisteren bekend dat ze die beperking nu wereldwijd gaat uittesten. Het is niet zo dat iedereen er ineens aan moet geloven. Het platform deed een steekproef en selecteerde op basis daarvan een groepje gebruikers dat het aantal likes op foto’s en video’s van anderen niet meer kan zien.

Handmatig tellen

De gedreven Instagrammers die getest worden, kunnen wel nog steeds via een omweg te weten komen hoeveel likes iemands post nu precies heeft opgeleverd. Je kan ze namelijk handmatig tellen, al is dat natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Er wordt dus nog weergegeven wie het bericht geliked heeft, maar de totaalsom van het aantal likes wordt wel verborgen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Instagram wil de likes verbergen, omdat het getalletje bij een post een echte competitie wordt. Het zou bovendien ook een negatieve invloed hebben op onze mentale gezondheid, want niet iedereen vindt het even fijn om te zien hoe andere Instagrammers wél veel likes op die ene foto krijgen. ‘We willen niet dat Instagram een wedstrijd is’, benadrukte Adam Mosseri, CEO van het platform. ‘Het moet een plaats zijn waar mensen investeren in hun relatie met volgers waarvan ze houden. Zulke beslissingen kunnen het bedrijf schaden, maar zullen wel genomen worden als ze bijdragen tot het welzijn en de gezondheid van onze gebruikers.’

Aangezien Instagram de test nu overal heeft doorgevoerd, is de kans reëel dat het aantal likes in de toekomst ook echt zal verdwijnen. Ze lieten gisteren namelijk al weten dat de test positief werd onthaald in de VS, Australië en Japan. Wij zijn alvast benieuwd welke impact de test op ons Instagramgebruik zal hebben.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '