Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Instagram zegt vaarwel aan de virtuele lipfillers, botoxwangen en wenkbrauwlifts.

Instagram gaat alle filters verwijderen die plastische chirurgie promoten

‘Vinden jullie ook niet dat die vervormende filters op Instagram te ver gaan?’, werd vanochtend nog geopperd op de redactie. Alsof de bazen van Instagram ons hoorden, werd zonet aangekondigd dat alle filters die aanzetten tot plastische chirurgie verwijderd zullen worden van de app, met het oog op het welzijn van de gebruiker.


We weten al langer dan vandaag dat sociale media een grote invloed hebben op ons zelfbeeld. Scrollen voorbij massa’s schijnbaar perfecte maar totaal onrealistische selfies doet niemand goed, en dat beseft Instagram steeds beter. Spark AR, het bedrijf achter de filters op de app, kondigde daarom aan dat het alle filters in de Instagram Effect Gallery die geassocieerd kunnen worden met plastische chirurgie, zal verwijderen. Daarmee worden filters bedoeld die je lippen vergroten, je wenkbrauwen liften en je wangen opvullen, maar ook elke filter die je een rimpelloze huid geeft. Het bannen van zulke filters past binnen de ‘well-being policies’ van het bedrijf, en de wens om elke gebruiker een positieve ervaring te geven met de effecten van Spark AR.

Foute filters


In augustus van 2018 werd een studie gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Facial Plastic Surgery die stelde dat gezichtsfilters op sociale media wel degelijk een effect hebben op ons zelfbeeld. Ze zouden leiden tot een fenomeen dat in de studie in kwestie Snapchat Dysmorphia genoemd wordt. Vooral jongeren en personen met dysmorfofobie (een storing van de lichaamsbeleving) laten zich beïnvloeden door het ideaalbeeld dat ze zien dankzij zulke filters. Volgens de vermelde studie staan personen die vaak gezichtsfilters gebruiken, aanzienlijk positiever tegenover cosmetische chirurgie. Dokter Neelan Vashi, directeur van het Boston University Cosmetic and Laser Centre, vertelt zelfs dat patiënten zich letterlijk laten opereren naar het beeld van zulke filters op sociale media.

Het is nog niet duidelijk wanneer Spark AR juist zal overgaan tot het verwijderen van de foute filters. Het bedrijf voegde aan de mededeling toe dat het voorlopig ook geen nieuwe effecten aan de galerij zal toevoegen die geassocieerd kunnen worden met plastische chirurgie. Dit lijkt ons alleszins een mooie, eerste stap in de juiste richting. Nu Snapchat nog!

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '