https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Parken worden gesloten, evenementen afgelast en het noodnummer 1722 wordt geactiveerd.

CODE GEEL: regenbuien en felle rukwinden trekken vandaag over ons land

Chloë Foubert

Terwijl we vorige week nog volop van het zonnetje genoten tijdens die heerlijke Indian Summer, waarschuwt het KMI vandaag voor hevige rukwinden en regenbuien. Overal in het land worden maatregelen genomen en in de loop van deze namiddag en avond is zelf code geel van kracht in bepaalde gebieden en wordt dus ook het noodnummer 1722 geactiveerd.


Na een paar bijzonder mooie zonnige dagen aan het begin van deze week, is het kwik ondertussen weer gedaald en is de herfst nu officieel in het land. Wie deze namiddag daarom die eerste stevige boswandeling van het najaar wou maken, kan die plannen maar beter wijzigen. Het KMI verwacht namelijk hevige rukwinden en regenbuien. Er kunnen windstoten van 50 tot 70 km/u ontstaan en  enkele tientallen liters water per vierkante meter vallen. Met die weersvoorspellingen in het vooruitzicht heeft het KMI dan ook besloten om code geel te activeren voor de kust en de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Toch neemt zowat het hele land maatregelen. Ook in steden als Antwerpen, Gent, Leuven en Brussel zijn ze op hun hoede.

Maatregelen


In Brussel en Leuven blijven de parken bijvoorbeeld  vanaf 14u tot maandagochtend gesloten uit vrees voor vallende takken en bomen. Door de droge zomer kunnen takken namelijk sneller afbreken dan normaal en voor gevaarlijke taferelen zorgen. Ook heel wat activiteiten in verschillende steden en gemeenten worden na overleg met de veiligheidsdiensten geannuleerd. Denk maar aan het gezinsfestival Parklife in Gent alsook de gezellige rommelmarkt Bouger Bouger die op het Krugerplein in Antwerpen had moeten doorgaan. Mocht je dus een leuke buitenactiviteit op de planning hebben staan, raadpleeg je best even de website of de Facebookpagina van het desbetreffende evenement om na te gaan of die al dan niet doorgaat. Maar een dagje Netflixen en pannenkoeken smullen klinkt ook niet slecht, toch? 😉

Foto: KMI


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content