Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Doe jij mee met Dagen Zonder Vlees?

Alexia Leysen: ‘Als iemand één dag vegetarisch eet, bespaar je duizend liter water’

Vorig jaar spoorde ze 55.000 mensen aan om Dagen Zonder Vlees in te lassen. Normaal vertoeft ze het liefst achter de schermen, maar voor de lancering van Dagen Zonder Vlees, Het Kookboek wilde Alexia Leysen wel even in de schijnwerpers treden.

WIE IS ALEXIA LEYSEN?

  • Werd geboren in Antwerpen op 08/11/1988.
  • Studeerde Theater-, Film- en Literatuurwetenschappen in Antwerpen.
  • Daarna deed ze nog twee jaar Theaterregie in Maastricht.
  • Is net single.
  • Is de initiatiefneemster van Dagen Zonder Vlees, een burgerinitiatief waarvan de vijfde editie dit jaar start op 10 februari. Ondertussen is DZV ook een vzw geworden. En nu is er Dagen Zonder Vlees, Het Kookboek, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts.

 

‘Zijn er redacteurs bij Flair die zullen meedoen aan Dagen Zonder Vlees?’ Het minste wat je van Alexia kan zeggen is dat ze graag de koe bij de horens vat. ‘Euh... Ja?’ antwoord ik snel. ‘Elk jaar zijn er mensen van de redactie die meedoen aan jouw initiatief.’ Zo direct als ze aan het begin van het gesprek is, zo bedachtzaam is ze voor de rest. Niks is zwart-wit voor haar, de wereld is in constante verandering. En zijzelf ook. Ze verrast door de vragen die ik aan haar stel soms terug te kaatsen. Een echte regisseur, die graag de touwtjes in handen blijft houden. Maar vooral een meisje dat mensen wakker wil schudden en niet gelooft in grootste dromen, leukste periodes en perfecte werelden.

 

Jij wil zo veel mogelijk mensen voor jouw kar spannen.

‘Ja, want ik merk elk jaar wat het Dagen Zonder Vlees-effect – ja, zo noemen wij dat – is. Er is een bewustwording en een gedragsverandering in gang gezet. Mensen die eraan  meedoen en achteraf zeggen: “Amai, ik heb superlekker én gezond gegeten. Ik voel me goed en wil die ervaring met zo veel mogelijk mensen delen.” Ze hebben na die veertig dagen nog steeds goesting om minder vlees en meer groenten te eten.’

 


Voor diegenen die het initiatief nog niet zouden kennen: geef eens wat uitleg over Dagen Zonder Vlees.

‘Tijdens de veertig dagen van de vastenperiode vragen we om minder vlees en vis te eten. Het maakt niet uit of je nu één dag of zeven dagen vegetarisch eet. Ik ben niet iemand die mensen gaat opdragen om iets strikt te volgen, ik kan het immers zelf niet. Ze moeten er goesting in blijven hebben, het moet plezant blijven. Consequent zijn? Dat is overroepen. We willen wél graag dat zo veel mogelijk mensen meedoen en zich online inschrijven. Vleesconsumptie blijft immers de op een na belangrijkste oorzaak van de klimaatopwarming.
Toen ik in 2010 met Dagen Zonder Vlees begon, verbaasde ik me erover dat nog niet  iedereen dat besefte. Gelukkig is er de laatste vijf, zes jaar een bewustwording gekomen.  Mensen zijn erover beginnen na te denken en anders gaan eten. Er zijn ook steeds meer  vegetarische restaurants. Wat niet wil zeggen dat er geen werk meer aan de winkel is.’

 


Eén vegetarische dag, wat levert die dan op?

‘Als één iemand één dag vegetarisch eet, dan bespaar je daarmee duizend liter water, twee kilogram broeikasgassen en elf kubieke meter van onze ecologische voetafdruk. Tijdens de editie van 2015 bespaarden we met Dagen Zonder Vlees acht miljoen baden water en twaalf miljoen kilometer broeikasgassen aan autorijden. Dat zijn hallucinante cijfers die je bijna niet kan vatten. Iets doen waar andere mensen zich beter van gaan voelen: dat geeft een goed gevoel. Het is fijn om bewust te leven, het is geen straf of opoffering of zo.’

 


Je hebt meer dan tachtig BV’s warm gekregen voor jouw boek Dagen Zonder Vlees. Koks als Jeroen Meus, Sofie Dumont, Peter Goossens, Wim Ballieu en Michaël  Vrijmoed geven vegetarische recepten. Zelf blijf je een  beetje op de achtergrond. Hou je niet van de  schijnwerpers?

‘Ik probeer mezelf zo veel mogelijk op de achtergrond te houden en laat koks en BV’s graag aan het woord. Het is fijn dat ik niet altijd zelf hoef te zeggen waarom het belangrijk is om bewust te eten. Die BV’s helpen wel om iets te bereiken, om mijn boodschap over te  brengen. Ze hebben trouwens heerlijke gerechten bedacht voor mijn boek. Ik heb geen lievelingsgerecht, want ik moet ze nog allemaal uitproberen. (lacht) Ik merk dat het steeds minder goed lukt om uit die schijnwerpers te blijven, en heb me er ondertussen mee verzoend dat ik af en toe naar voren moet treden. Mensen leren nu eenmaal graag het gezicht achter een verhaal kennen.’

 

Vaak zeggen mensen: “Ik ben maar één iemand en ik kan dus geen invloed hebben.” Maar dat is dus niet waar, hè.

 

Wil je meedoen aan Dagen Zonder Vlees?

Schrijf je dan in via www.dagenzondervlees.be. Elke dag kan je je kalender bijhouden en aangeven of je wel of geen vlees en vis hebt gegeten. Dan berekent je persoonlijke DZV-teller meteen wat het effect is op je ecologische voetafdruk.

 

Dit is een fragment van een interview uit Flair 5. Interview: Sarah D'haese / Foto: Thomas Vanhaute

 

Lees ook

5 x vegetarische pasta

Recept: zo maak je een lightpizza!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '