Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Lookgeur adem
© Ji Jiali via Unsplash

Ter ere van Knoflookdag tippen we je de 10 beste (eetbare) middeltjes tegen een lookadem.

AHA: zo geraak je van die lookgeur af

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Niets lekkerder dan een heerlijk gerechtje met één, twee of zelfs drie teentjes look. Toch? Maar die geur achteraf... Het is soms nog tot dagen daarna dat je kampt met een adem en vingers die naar knoflook ruiken. En dat is op zich helemaal oké! Maar wil jij van dat geurtje af? Dan zijn hier enkele tips.

Knoflook kan onze smakelijke gerechtjes naar een hoger niveau tillen. Super! Alleen zijn de gevolgen daarvan soms minder aangenaam. Zo willen sommigen zo snel mogelijk van dat lookgeurtje af, zowel in je adem als op je vingers. Maar hoe komt het nu dat zo’n lookgeur nefast blijft hangen? En welke wondermiddeltjes helpen die neutraliseren?

Afbreken via longen en huid

Het zou tussen acht en 48 uur duren vooraleer look uit je systeem geraakt. Waarom het zo lang duurt? Omdat een van de bestanddelen in knoflook door je lichaam niet kan worden afgebroken tijdens je spijsvertering. Zo moet de stof op een andere manier je lichaam verlaten, zoals door je longen en je huid. En dus via je adem en zweet! En dat geurtje is eentje dat we niet graag ruiken, want die bestanddelen, ook wel allyl methyl sulfide genoemd, geeft zwavelgeurtjes af.

Gelukkig bestaan er heel wat trucjes die een lookgeur zouden neutraliseren:

Appels

Appels

Appels

Appels staan op nummer een als meest doeltreffend trucje! Die eet je het best rauw. En wat nog meer zou helpen is de appel combineren met de look tijdens het eten!

Peterselie

Peterselie

Peterselie

Peterselie heeft heel wat stoffen in zich die zich binden aan het hardnekkige sulfide, en dat maakt van het kruidenplantje een uitstekende neutralisator!

Melk

Melk

Melk

Hoewel dit niet voor iedereen is weggelegd, zou een vol glas melk wonderen doen! Kies daarbij voor volle melk boven halfvolle melk, dat zou een beter resultaat geven.

Groene thee

Groene thee

Groene thee

Geen melkdrinker, maar eerder fan van thee? Dan is een kop groene thee met polyfenolen een super alternatief.

Citroensap

Citroensap

Citroensap

De zure bestanddelen in citroenen en limoenen neutraliseren uitstekend een indringende lookgeur.

Munt

Munt

Munt

Heb je nog wat munt staan in je tuin of op je balkon? Op een paar blaadjes munt kauwen should do the trick!

Basilicum

Basilicum

Basilicum

Geen munt, maar wel nog een plantje basilicum staan? Dan zijn deze blaadjes jouw redding in nood.

Selderij

Selderij

Selderij

Wie graag aan een stengel selder knabbelt, kan zich vast en zeker achter dit trucje scharen!

Spinazie

Spinazie

Spinazie

Net zoals peterselie, heeft ook spinazie actieve stoffen die de sulfide in look neutraliseren. Tip: de spinazie eet je best rauw.

IJsbergsla

IJsbergsla

IJsbergsla

En last but not least, ijsbergsla. Ook deze eet je best in combinatie met look tijdens het eten. Misschien een klein slaatje maken als fris bijgerecht?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '