Niets lekkerder dan een heerlijk gerechtje met één, twee of zelfs drie teentjes look. Toch? Maar die geur achteraf... Het is soms nog tot dagen daarna dat je kampt met een adem en vingers die naar knoflook ruiken. En dat is op zich helemaal oké! Maar wil jij van dat geurtje af? Dan zijn hier enkele tips.
Knoflook kan onze smakelijke gerechtjes naar een hoger niveau tillen. Super! Alleen zijn de gevolgen daarvan soms minder aangenaam. Zo willen sommigen zo snel mogelijk van dat lookgeurtje af, zowel in je adem als op je vingers. Maar hoe komt het nu dat zo’n lookgeur nefast blijft hangen? En welke wondermiddeltjes helpen die neutraliseren?
Afbreken via longen en huid
Het zou tussen acht en 48 uur duren vooraleer look uit je systeem geraakt. Waarom het zo lang duurt? Omdat een van de bestanddelen in knoflook door je lichaam niet kan worden afgebroken tijdens je spijsvertering. Zo moet de stof op een andere manier je lichaam verlaten, zoals door je longen en je huid. En dus via je adem en zweet! En dat geurtje is eentje dat we niet graag ruiken, want die bestanddelen, ook wel allyl methyl sulfide genoemd, geeft zwavelgeurtjes af.
Gelukkig bestaan er heel wat trucjes die een lookgeur zouden neutraliseren:
Appels staan op nummer een als meest doeltreffend trucje! Die eet je het best rauw. En wat nog meer zou helpen is de appel combineren met de look tijdens het eten!
Peterselie heeft heel wat stoffen in zich die zich binden aan het hardnekkige sulfide, en dat maakt van het kruidenplantje een uitstekende neutralisator!
Hoewel dit niet voor iedereen is weggelegd, zou een vol glas melk wonderen doen! Kies daarbij voor volle melk boven halfvolle melk, dat zou een beter resultaat geven.
Geen melkdrinker, maar eerder fan van thee? Dan is een kop groene thee met polyfenolen een super alternatief.
De zure bestanddelen in citroenen en limoenen neutraliseren uitstekend een indringende lookgeur.
Heb je nog wat munt staan in je tuin of op je balkon? Op een paar blaadjes munt kauwen should do the trick!
Geen munt, maar wel nog een plantje basilicum staan? Dan zijn deze blaadjes jouw redding in nood.
Wie graag aan een stengel selder knabbelt, kan zich vast en zeker achter dit trucje scharen!
Net zoals peterselie, heeft ook spinazie actieve stoffen die de sulfide in look neutraliseren. Tip: de spinazie eet je best rauw.
En last but not least, ijsbergsla. Ook deze eet je best in combinatie met look tijdens het eten. Misschien een klein slaatje maken als fris bijgerecht?
Lees ook: