Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Geniet met de Flairpocket al vanaf 35 euro per persoon van een nachtje in een charmehotel.

UITGETEST: grafisch vormgever Ellen gaat luxueus overnachten in Hotel Eburon in Tongeren

De redactie

Jij hebt een weekendje weg verdiend! Haal snel je Flair in huis en geniet al vanaf amper 35 euro per persoon van een weekendje weg. Grafisch vormgever Ellen snuift geschiedenis én luxe op in Tongeren, in Hotel Eburon.

Een voor de hand liggende citytrip is het niet, zo’n weekendje Tongeren. Wat beleving en shopping betreft, lijkt de oudste stad van België het op het eerste gezicht te moeten afleggen tegen zijn nabije buren zoals Hasselt, Maastricht of zelfs Luik. Maar vergis je niet: Tongeren heeft troeven bij de vleet, en in eentje daarvan kan je heerlijk overnachten: het statige Hotel Eburon.

Het hotel dankt zijn naam natuurlijk aan de Eburonen, de oude stam die 2000 jaar geleden in deze contreien de wacht uitmaakten. Hun stamhoofd, Ambiorix, hakte ooit een Romeins legioen in de pan en prijkt nu trots op de Tongerse Grote Markt. Werkelijk overal in Tongeren wordt naar dat roemrijke verleden verwezen. Het is dan ook passend dat het hotel, net als de stad zelf, een hele geschiedenis met zich meedraagt. Tongenaren op leeftijd zullen dit pand nog kennen als het Sint-Jacobsgasthuis, een oud ziekenhuis dat werd opgetrokken in de dertiende eeuw. Het behield die functie meer dan 700 jaar lang, tot 1981.

Insta worthy

Anno 2023 is er niks klinisch meer aan. Het hele hotel ademt charme, stijl en klasse, en dat voel ik al bij het gratis welkomstdrankje dat ons spontaan wordt aangeboden. De brede gangen langs de binnenkoer zijn bekleed met een paarse vloer, die fel afsteekt tegen de witte muren en de gang meer dan insta worthy maakt. Onze kamer was best ruim, naar hedendaagse hotelnormen. We kregen er een klein flesje cava én – de voordelen van rond Pasen langs te komen – een zakje chocolade eitjes bij.

Antiek en ontbijt

De Eburon is een prima uitvalsbasis voor alles wat Tongeren te bieden heeft. Het vermaarde Gallo-Romeins Museum ligt op enkele minuutjes wandelen, net als de imposante basiliek en gezellige Grote Markt. En voor wie op zondag vroeg uit de veren geraakt: letterlijk om de hoek van het hotel is er de zondagse antiekmarkt, de grootste in zijn soort van de hele Benelux. De echte kenners weten dat je er vroeg bij moet zijn om de grootste schatten te scoren, en daar speelt het hotel handig op in: op zondag kan je hier ontbijten tot de middag. Je kan dus perfect eerst wat zeldzaam antiek op de kop tikken, en dat vervolgens vieren met een paar pannenkoeken uit het uitgebreide ontbijtbuffet. Of je kan, zoals ons, gewoon lekker lang blijven liggen. ’t Is maar wat je zelf wil!

Goed ‘geboeft’

Dat lang blijven liggen was trouwens nodig, want we hadden een halve indigestie overgehouden aan het fabuleuze eten van Boef. Dat restaurant huist in de rondbogen van het oude hospitaal, iets achter het hotel dus. De hoge plafonds en authentieke muren zijn intact gebleven, het interieur is warm en hedendaags, en de ‘boef’ zelf is om duimen en vingers van af te likken. Boef zet in op ‘food sharing’, maar overdrijf niet met je bestelling, want hier serveren ze geen kleine tapaatjes. Elk gerecht staat op zichzelf, je wordt alleen uitgenodigd om het te delen met je tafelgeno(o)t(en).

Meer in een Oosterse bui? In restaurant Esaki kan je genieten van verse sushi, teriyaki en Thaise curry’s. Trouwens, je kan gewoon van de hotellobby het restaurant binnenwandelen. Makkelijk zat!

Praktisch: Hotel Eburon, De Schiervelstraat 10, 3700 Tongeren, meer informatie vind je op de website.

Charmehotels

Lees ook:

vintage brussel
The Friends Experience

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '