Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Een knapperige portie goud met (vegan) stoofvlees? Daar zeggen wij op een vettige vrijdagavond geen neen tegen!

FRIYAY: 9 bijzondere frituren om dit weekend uit te testen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Frietjes: onze nationale trots en favoriete maaltijd op een luie vrijdagavond – om al dan niet een fondke te leggen. In elk dorp, hoe klein het ook mag zijn, staat wel een frietkot waar we op een cheatday maar al te graag de hele menukaart verorberen. Been there, done that. Daarom gingen we op zoek naar de meest unieke frituren van ’t land.


Joepie, het is vrijdag! Vanavond eens zin in iets anders dan ‘een klein pakske met mayonaise en een frikandel met currysaus’ op het bord? Zet dan zeker deze negen bijzondere frituren op je lijstje!

1. Frituur CHIPS, Antwerpen


Vegan kroketten, miniloempia’s en falafelburges naar binnen zwieren op een doodgewone vrijdagavond. Het kan bij frituur CHIPS, want het is een van de weinige frituren in ons land waar veganisten niet gediscrimineerd worden. Op hun menukaart vind je voor bijna elk vlezeke een waardig vegan of vegetarisch alternatief. Je kan er dus zonder schuldgevoel een portie vegan stoofvlees met frietjes eten, en dat zien wij wel zitten! Sinds begin oktober kan je trouwens ook van je frietjes smullen op het gezellige winterterras.

Waar? Sint-Antoniusstraat 35 in Antwerpen

Meer info? www.chips.be

2. Patatak, Brussel


Ook bij frituur Patatak kan je kiezen uit een ruim aanbod aan veganistische snacks. De frituur profileert zich als ‘een nieuw concept van frietkot’ en hoewel Brussel bruist van de frituren, steekt deze frituur er op het vlak van authenticiteit met kop en schouder bovenuit. Elke ochtend snijden ze er nog zelf hun frietjes, ze hebben maar liefst tien verschillende zelfgemaakte sauzen op het menu staan en hun toog bestaat voor 90 % uit producten die in België gemaakt worden. Tip: proef er zeker eens de zoeteaardappelfrietjes of gefermenteerde groenten.

Waar? Sint-Gillisvoorplein 31 in Sint-Gillis en Beursstraat 34 in Brussel

Meer info? patatak.be

3. Le Tram de Boitsfort, Watermaal-Bosvoorde


Nog nooit zal je het openbaar vervoer zo leuk en gezellig hebben gevonden als in Le Tram de Boitsfort! De frietjes worden er gebakken in een tram en je kan ze er gewoon op de cosy zeteltjes opeten of plaatsnemen op hun terras. Pluspunten? Een groot aanbod aan homemade hamburgers en overheerlijke zelfgemaakte sauzen.

Waar? André Payfa-Fosseprezplein in Watermaal-Bosvoorde

Meer info? letramdeboitsfort.be

4. De Frietketel, Gent


De echte Gentenaars kunnen geen ‘neen’ zeggen tegen een lekker pakje friet van De Frietketel. De lange wachtrijen zijn hét bewijs dat de frituur letterlijk en figuurlijk goed in de smaak valt. De porties zijn er buitengewoon groot en het ruime aanbod aan zelfgemaakte producten maakt het kiezen des te moeilijker. Tip: proef zeker eens van hun Sweet Pickle Avocado-burger en zelfgemaakte tartaarsaus.

Waar? Papegaaistraat 89 in Gent

Meer info? Op hun Facebookpagina

5. Frituur ’t Brochetje, Emelgem


De specialiteit van ’t Brochetje is er eentje om uit te proberen: de ‘fromelet’ is een pakje friet met daarbovenop drie spiegeleitjes. De eigenaars van deze frituur staan intussen al meer dan twintig jaar achter hun toog, maar proberen met hun menukaart toch nog steeds het verschil te maken. Hun motto? ‘ ’t Brochetje, meer dan friet alleen!’

Waar? Ingelmunstersestraat 21 in Emelgem

Meer info? frituurtbrochetje.be

Lou’s Crazy Chicken Burger !!! ???

Posted by Frituur 't Brochetje on Saturday, September 5, 2020

6. Frites Atelier – Gent, Antwerpen en Brussel


Ja, hoewel we zeer trots zij op onze Belgische frietjes, maken we ook maar al te graag plaats voor die van de Nederlandse kok Sergio Herman. We kunnen er gewoon niet omheen: zowel de frietjes als de salades en de snacks zijn er o-ver-heer-lijk! Toch nog een beetje nood aan wat Belgische trots? Bestel dan gewoon een echte pint van de tap bij je pakje friet.

Waar? Groentemarkt 20 in Gent, Korte Gasthuisstraat 31 in Antwerpen en Sint-Katelijnestraat 32 in Brussel

Meer infowww.fritesatelier.com

7. Frituur Loemek, Sint-Katharina-Lombeek


Voor een ‘frituraal orgasme’ ben je volgens de uitbaters bij Frituur Loemek aan het juiste adres. Naast vettige hamburgers en satés serveren ze er ook verse maaltijden ‘uit de pot’, zoals vogelnestjes of konijn met bier. Traditie, dat is waar het bij deze frituur om draait. En eerlijk? Meer hebben we eigenlijk niet nodig om onze Belgische vrijdagavond compleet te maken.

Waar? Kapelleveld 1 in Sint-Katharina-Lombeek

Meer info? www.frituurloemek.be

8. De Frieterij, Antwerpen


Biologisch, traditioneel en handgemaakt, dat is waar het bij de hippe Frieterij allemaal om draait. Toch is de frituur allesbehalve traditioneel: je kan hun frietkraam in bakfiets (!) op communie-, lente-, personeels- en zelfs trouwfeesten inhuren. Kortom: een frituur om te onthouden! Tip: proef zeker eens van hun huisgemaakte truffelmayonaise en de vele artisanale kroketten.

Waar? Nieuwstad 18 in Antwerpen, Boomgaardstraat 204 in Berchem en Generaal Eisenhowerlei 19 in Borgerhout

Meer info? www.frieterij.be

9. Frituur n°13, Hasselt


Onze lekkere Belgische specialiteit in combinatie met de Griekse keuken? Say no more, wij gaan nu op culinaire uitstap richting Hasselt! Daar kan je bij Frituur n°13 namelijk niet alleen terecht voor homemade oer-Belgische gefrituurde klassiekers, maar ook voor Griekse specialiteiten zoals huisbereide Gyros of een broodje met tzatziki.

Waar? Gouverneur Verwilghensingel 26 in Hasselt

Meer info? www.frituur13.be

Nog steeds razende honger? Lees dan ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '