Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Wetenschappers vergelijken het effect van gezouten karamel in nieuwe studie met dat van heroïne.

BEWEZEN: je kan niet stoppen met gezouten karamel eten omdat het verslavend is

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Eerlijk? Wetende dat we zo goed als wekelijks een chocoladereep met zeezout en karamel van Tony’s Chocolonely naar binnen spelen, vielen we niet helemaal uit de lucht toen we het nieuws hoorden. Maar het is nu dus wetenschappelijk bewezen: gezouten karamel is verslavend.


Karamel is op zich al heerlijk, maar als je ooit al gezouten karamel proefde, weet je dat het de hemel op aarde is. Nu blijkt dat er ook een wetenschappelijke reden is waarom de mix van suiker, vet en zout zo verslavend is.

Voor een nieuwe studie trommelde de Universiteit van Florida 150 proefkonijnen op. Wat blijkt? Wanneer we iets zoets, zouts of vets eten, komen er endogene opioïden in onze hersenen vrij. Deze endogene opioïden lijken sterk op de chemische stoffen die vrijkomen wanneer je heroïne gebruikt. Dus je kan je meteen voorstellen wat er gebeurt wanneer je een substantie eet die de drie smaken combineert. Zoals gezouten karamel dus.

 

Zoute karamel veroorzaakt ‘hedonistische escalatie’


Het kleverige goedje, ook wel bekend als ‘salted caramel‘ en ‘caramel au beurre salé‘, werd drie decennia geleden bedacht door de Franse chocolatier Henri Le Roux.

Volgens marketinganalist Dr. Cammy Crolic en professor Chris Janiszewski veroorzaakt het eten van zoute karamel een bijzonder fenomeen dat men ‘hedonistische escalatie‘ noemt. Bij elke hap hunkert ons brein naar meer, omdat het elke keer opnieuw nieuwe smaken ontdekt. Bij andere voedingssoorten ervaren we ‘hedonistische adaptatie‘, oftewel het punt waarop je brein aangeeft dat het genoeg heeft.

Bij elke hap hunkert ons brein naar meer, omdat het elke keer opnieuw nieuwe smaken ontdekt.


Hoewel sommige experts in de voedselindustrie al een tijdje voorspellen dat de hype rond gezouten karamel op z’n eind loopt, gokken wij met deze nieuwe informatie dat de populariteit van de delicatesse alleen nog maar zal toenemen.

Bron: The Independent


Nog meer leesvoer voor salted caramel lovers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '