Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Deze poëten vertalen empowerment en zelfliefde naar dansende woorden en dromerige zinnen.

Dit zijn de 10 mooiste poëzieboeken rond self-love en mentaal welzijn

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Ter ere van Gedichtendag maakten we al een leuk lijstje met onze favoriete Instapoëten die je écht wil volgen en gingen we met auteur Machteld in gesprek over de belangrijke rol van poëzie. Als afsluiter van de Poëzieweek zetten we dit keer de mooiste dichtbundels en poëzieboeken in de kijker die helemaal draaien rond self-love, empowerment en mentale gezondheid.

‘Swimming Lessons: Poems’ van Lili Reinhart

'Swimming Lessons: Poems' van Lili Reinhart

‘Swimming Lessons: Poems’ van Lili Reinhart

€ 24,95  –  Uitgeverij St. Martin’s Griffin

De 25-jarige Lili Reinhart kennen we allemaal wel als actrice in de serie ‘Riverdale’ waarin ze de rol vertolkt van Betty Cooper, maar het is sinds twee jaar dat we ze ook een gepubliceerde poëet mogen noemen. In haar bundel ‘Swimming Lessons’ raakt ze thema’s aan als bodypositivity, mentaal welzijn, jonge liefde, angsten, depressie en gebroken harten, terwijl ze het hoofd boven water probeert te houden als beroemdheid.

Engelstalig.

shop hier

‘De zon en haar bloemen’ van Rupi Kaur

'De zon en haar bloemen' van Rupi Kaur

‘De zon en haar bloemen’ van Rupi Kaur

€ 15  –  Uitgeverij Orlando

De 29-jarige Indiaas Canadese Rupi Kaur werd op korte tijd een internationale bestsellerauteur toen ze in 2014 haar eerste dichtbundel ‘Melk en honing’ publiceerde. Drie jaar later brengt ze ‘De zon en haar bloemen’ op de wereld, dat opgedeeld is in vijf hoofdstukken die toegewijd zijn aan verwelken, vergaan, wortelen, ontkiemen en bloeien. Een dichtbundel dat gaat over liefde en helen.

shop hier

‘Een handjevol veerkracht’ van Liz is More

'Een handjevol veerkracht' van Liz is More

‘Een handjevol veerkracht’ van Liz is More

€ 15  –  Pelckmans

Liz is More schrijft voor wie nood heeft aan warmte, bevestiging, lieve woorden en herkenbaarheid. Voor wie soms iets te veel voelt en houdt van eenvoud. Zo schrijft de dichteres (en actrice bij kindertheatergezelschap Het Wolk) altijd rechtstreeks uit haar hart en verzamelt ze in haar dichtbundel ‘Een handjevol veerkracht’ wat de titel verklapt: een handjevol veerkracht voor al wie daar nood aan heeft. Na haar publicatie kwam ze ook met ‘Een handjevol zelfvertrouwen’ en ‘Een handjevol liefs’.

shop hier

‘Love her wild’ van Atticus Poetry

'Love her wild' van Atticus Poetry

‘Love her wild’ van Atticus Poetry

€ 11,69  –  Headline

De Canadese bestsellerauteur Atticus, die ook wel bekend werd via Instagram als @atticuspoetry, brengt in zijn eerste dichtbundel ‘Love her wild’ de kleinste en grootste gelukjes samen in woorden en laat vaak de verbeelding tot zich spreken in korte maar krachtige zinnen poëzie. Hij schrijft over liefde vinden in de straten van Parijs, gaan naaktzwemmen op een warme zomeravond of whiskey drinken tijdens een kleurrijke zonsondergang. Zijn dromerige en avontuurlijke poëzie werd al ettelijke keren vereeuwigd in tattoos en daar kunnen wij ons helemaal achter scharen!

Engelstalig.

shop hier

‘Weg met mannen, hier met die kat!’ van Hupsakeetjes

'Weg met mannen, hier met die kat!' van Hupsakeetjes

‘Weg met mannen, hier met die kat!’ van Hupsakeetjes

€ 15  –  Pelckmans

Wat is self-love zonder een beetje humor? Voor alle singles wil Hupsakeetjes – het pseudoniem op Instagram van Paulien Henkens – hen een hart onder de riem steken met leuke gedichtjes en toffe rijmpjes die troost bieden maar ook een lach toveren op je gezicht. ‘Weg met mannen, hier met die kat!’ is je gids voor het datingleven, met al z’n ups en downs.

shop hier

‘Thuis in mezelf’ van Rupi Kaur

'Thuis in mezelf' van Rupi Kaur

‘Thuis in mezelf’ van Rupi Kaur

€ 20  –  Uitgeverij Orlando

Net zoals in ‘Melk en honing’ en ‘De zon en haar bloemen’, verzamelt Rupi Kaur in haar meest recente bundel ‘Thuis in mezelf’ intieme thema’s zoals kracht vinden in jezelf, terug gaan naar het verleden, liefde, persoonlijke groei en acceptatie. Zo doet ze ons herinneren aan het belang van vrienden, familie en gemeenschap waar je deel van uitmaakt. Ook in deze bundel gaat ze aan de slag met toegankelijke poëzie en prachtige, aanvullende illustraties.

shop hier

‘Pillow Thoughts’

'Pillow Thoughts'

‘Pillow Thoughts’

€ 12,29  –  Andrews McMeel Publishing

‘Pillow Thoughts’ van de Australische Courtney Peppernell is zo’n boek dat je op eender welk moment kan openslaan en je telkens verrast met een klein stukje poëzie dat zoveel emotie, wijsheid en waarheid in zich houdt. Dus maak een kopje thee, en laat je meeslepen door een collectie poëzie en pure schoonheid.

Engelstalig.

shop hier

‘Zuurstof’ van Adriana Ivanova (alias Hartkamers)

'Zuurstof' van Adriana Ivanova (alias Hartkamers)

‘Zuurstof’ van Adriana Ivanova (alias Hartkamers)

€ 20  –  Uitgeverij Vrijdag

De Nederlandse Adriana Ivanova, ook wel bekend als @hartkamers op Instagram, neemt onze pijnpunten onder de loep en geeft onze diepste verlangens en gedachtes een stem in haar debuutbundel ‘Zuurstof’. Het is heldere poëzie dat je diep kan raken, maar ook kan helen.

shop hier

‘The princess saves herself in this one’ van Amanda Lovelace

'The princess saves herself in this one' van Amanda Lovelace

‘The princess saves herself in this one’ van Amanda Lovelace

€ 10,99  –  Andrews McMeel Publishing

‘The princess saves herself in this one’ was in 2016 de winnaar van de Goodreads Choice Award en dat is uiteraard voor een goede reden. De Amerikaanse dichteres Amanda Lovelace splitste haar bundel op in vier delen: the princess, the damsel, the queen, en you. Het boek is ontroerend en neemt je mee door het leven van de auteur. Ze bespreekt thema’s als liefde, verlies, rouw, empowerment, heling en inspiratie.

Engelstalig.

shop hier

‘Every Word You Cannot Say’ van Iain S. Thomas

'Every Word You Cannot Say' van Iain S. Thomas

‘Every Word You Cannot Say’ van Iain S. Thomas

€ 14,39  –  Andrews McMeel Publishing

‘Every Word You Cannot Say’ van de Zuid-Afrikaanse Iain S. Thomas is een bundel die in de handen moet vallen van de persoon die de nodige woorden niet over haar of zijn lippen krijgt. Misschien is het nog te pijnlijk, of durf je er niet over praten. Misschien zie je schoonheid in dingen die anderen niet zien. Maar jouw waarheid mag er zijn, en die moeten we delen met woorden. Dit boekje bijzondere poëzie kan je helpen vergeven en liefhebben.

 

 

shop hier

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '