Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Annelies Hart

'Net als je denkt te weten waar het naartoe gaat, gooit "De huisgenoot" stevig het roer om.'

‘De huisgenoot’ van Elizabeth Day doet je nadenken: hoever ga je voor je kind?

Annelies Hart

Elke maand tipt een van onze redactrices je een must-read. Zo van die boeken die je niet kan wegleggen en waarvan je niet wil dat ze eindigen. Redactrice Annelies las ‘De huisgenoot’ van Elizabeth Day, een boek over moederschap, relaties en mentale gezondheid waarin niets is wat het lijkt.

Waarover gaat ‘De huisgenoot’?

Het leven van Marisa liep nooit over roosjes, tot ze Jake ontmoette. De twee worden op slag verliefd en vanaf dan gaat alles snel. In een mum van tijd kopen ze een huis en starten ze aan een eigen gezin. Het lijkt wel een droomleven! Alleen krijgt Jake moeilijkheden op het werk, waardoor het huis afbetalen plots niet meer zo makkelijk gaat.

Als laatste redding besluit het koppel een kamer te verhuren. De nieuwe huisgenoot, Kate, lijkt op het eerste gezicht perfect bij hun leven te passen. Alleen toont ze plots wel erg veel interesse in Marisa’s zwangerschap en in Jake zelf. Marisa weet niet wat ze met deze indringer in haar relaties moet aanvangen en Jake is zich van geen kwaad bewust.

Favoriete quote?

Een van de dingen die mij het meest raakten in dit boek, was het traject dat het hoofdpersonage aflegde naar haar zwangerschap. Op natuurlijk wijze wil het maar niet lukken, dus besluiten zij en Jake het via IVF (In-vitrofertilisatie, red.) te proberen. Elizabeth Day weet op een heel open en kwetsbare manier de miskraam weer te geven die daarop volgt.

‘De pijn bleef nog zo’n anderhalf uur met pieken aanhouden en nam toen in een verbazingwekkend tempo af. Het bloeden werd heviger en ze durfde niet te kijken naar de stolsels en stukjes van wat had kunnen zijn in de toiletpot. Ze durfde niet denken aan wat het in werkelijkheid voorstelde. Aan de namen die ze zouden hebben gekozen. Aan het kind waarvan ze gehouden zouden hebben.’

Waarom moet je ‘m lezen?

Dit is zo’n psychologische roman die je vanaf de eerste pagina in de ban houdt. Het leest ontzettend snel, waardoor je de plottwist die Elizabeth Day in petto heeft absoluut niet ziet aankomen. Net als je denkt te weten waar het naartoe gaat, gooit ‘De huisgenoot’ stevig het roer om.

Er bestaat geen eenduidige manier om deze roman te beschrijven. Thema’s als moederschap, liefde, bedrog, mentale gezondheid, rouw en verlies worden naadloos verweven in één verhaal dat ik in twee dagen verslond. Als je even in een reading slump zit en maar niet verder geraakt in een boek, is het snelle tempo en de meeslepende spanning van ‘De huisgenoot’ ideaal.

Het boek heeft me verrast, ontroerd en doen huiveren, maar zette me vooral ook aan tot nadenken. Hoever ga je als moeder om je kind te beschermen?

‘De huisgenoot’ van Elizabeth Day – € 22,90 – Bol.com.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '