Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Annelies Hart

De must-read volgens webredactrice Annelies.

‘Prachtige wereld, waar ben je’ van Sally Rooney, een ode aan alle vormen van liefde

Annelies Hart

Yes, het is een nieuwe maand en dat betekent ook een gloednieuwe #FlairBookClub. Elke maand tipt een van onze redactrices je een van haar must-reads. Zo van die boeken die je niet kan wegleggen en waarvan je niet wil dat ze eindigen. Webredactrice Annelies tipt ‘Prachtige wereld, waar ben je’ van Sally Rooney, een roman die je doet nadenken over vriendschap, liefde en wat het betekent om jezelf te zijn.

Waarover gaat ‘Prachtige wereld, waar ben je’?

Bestsellerauteur Sally Rooney neemt je in haar derde boek mee in het leven van twee hartsvriendinnen: Alice en Eileen. De twee ontmoetten elkaar in hun studententijd en zijn sindsdien onafscheidelijk, hoewel ze elk een heel ander pad bewandelen. Alice is een befaamde schrijfster die bezweek onder de druk die haar beroemdheid met zich meebracht. Na een opname in een psychiatrisch ziekenhuis beslist ze een gigantisch huis te gaan huren aan de zee. Eileen probeert zonder al te veel succes de eindjes aan elkaar te knopen terwijl ze een onderbetaalde 9 to 5-job heeft bij een literair magazine. De twee houden contact door middel van uitgebreide brieven, waarin je als lezer alle hersenspinsels, dilemma’s en levensstappen kan volgen.

Hun levens mogen dan wel een soep zijn, hun liefdeslevens zijn zo mogelijk nog erger. Alice ontmoet een intrigerende maar arrogante man op Tinder, Felix, en nodigt hem prompt uit om met haar mee te komen op werkreis naar Rome. De twee spelen een gevaarlijk spel van aantrekken en afstoten, omdat geen één van hen weet wat liefde precies voor hen betekent, en of de ander überhaupt wel te vertrouwen is. Eileen worstelt zich op haar beurt door een pijnlijke relatiebreuk heen en kan het niet laten om te flirten met Simon, de jongen die ze al kent van toen ze nog een klein meisje was op de boerderij van haar ouders. Zijn de lust en verliefde gevoelens het waard om hun vriendschap op het spel te zetten?

Favoriete quote?

Eén quote kiezen uit dit boek was een moeilijke opgave, want de brieven tussen Eileen en Alice staan er vol van. Uiteindelijk viel mijn oog op deze, die het boek perfect beschrijft.

Misschien zijn we wel geboren om van de mensen die we kennen te houden en bezorgd om hen te zijn, ook al zouden we eigenlijk belangrijker zaken aan ons hoofd moeten hebben. En als dat betekent dat de menselijke soort gaat uitsterven, is dat dan in zekere zin geen mooie reden om uit te sterven, de mooiste die je je kunt voorstellen?

Waarom moet je ‘m lezen?

Ik leerde Sally Rooney enkele maanden geleden kennen toen ik ‘Gesprekken met vrienden’ las. ‘Prachtige wereld, waar ben je’ is haar derde roman, met ‘Normale mensen’ nog tussen de twee in, en allemaal hebben ze iets gemeenschappelijk. Je stapt in het leven van de mensen waar het boek om gaat. Niet omdat hen iets sensationeels overkomt, of ze een of ander groot mysterie moeten oplossen. Maar omdat ze simpelweg bestaan en zijn zoals jij en ik, en je jezelf er als lezer in kan herkennen.

Bij Sally Rooney moet je dus niet zijn voor het grote plot of de verrassende climax, maar voor lange dialogen en goed onderbouwde argumenten waar je het soms ook totaal niet mee eens bent. Ik ergerde me soms zelfs blauw aan enkele personages, niet omdat ze gecreëerd waren om lastig te zijn, maar omdat je zo in het boek gezogen wordt dat zij en hun argumenten echt lijken. Daar ligt de kracht van ‘Prachtige wereld, waar ben je’: de manier waarop je de verschillende personages beleeft, is erg afhankelijk van je eigen levenservaring. Dat maakt het boek voor iedereen net een beetje anders, en op zijn eigen manier aantrekkelijk en leerrijk.

‘Prachtige wereld, waar ben je’ van Sally Rooney – €24,99 – Verkrijgbaar bij onder meer Standaard Boekhandel

Meer boekentoppers:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '