Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Socialmediamanager Demi tipt haar must read van deze maand: 'Het trok me uit mijn leessleur.'

‘””Over Vijf Jaar”” zet je aan het denken: heb je je toekomst zelf in de hand?’

Elke maand tipt een van onze redactrices je een must-read. Zo van die boeken die je niet kan wegleggen en waarvan je niet wil dat ze eindigen. Socialmediamanager Demi las ‘Over Vijf Jaar’ van Rebecca Serle, een boek over een vrouw die denkt dat ze haar leven al heeft uitgestippeld, maar dan ineens moet accepteren dat ze haar toekomst toch niet zelf in de hand heeft.

Waarover gaat ‘Over Vijf Jaar’?

Dannie, een 28-jarige advocate in New York City, heeft haar hele leven al uitgepluisd, inclusief een gedetailleerd plan voor de komende vijf jaar. Van een huwelijksaanzoek over haar toekomstige job tot het dorp waarin ze haar eerste appartement wil kopen. Sollicitatiegesprek bij haar droomjob? Check. Huwelijksaanzoek zoals je ‘m alleen in een melige Hallmarkfilm gewend bent? Kan ze ook van haar lijstje schrappen. Haar droomleven lijkt binnen handbereik, tot ze na het huwelijksaanzoek thuis in slaap valt. Wanneer ze wakker wordt, ligt ze in een ander appartement naast een onbekende man met een andere verlovingsring rond haar vinger. Als ze een blik richting de televisie werpt, ziet ze de datum: exact vijf jaar later. Gelukkig wordt ze dezelfde nacht weer wakker naast haar échte verloofde. Ze doet haar best om haar droom te vergeten, maar vierenhalf jaar later staat de man uit haar dromen ineens voor haar.

‘Over Vijf Jaar’ is een roman van de Amerikaanse schrijfster Rebecca Serle. Serle schreef ook de befaamde ‘Famous in Love’ serie én ‘One Italian Summer’. ‘Over Vijf Jaar’ werd genomineerd voor de Goodreads Choice Awards 2020 voor Beste Roman.

Favoriete quote?

‘You mistake love. You think it has to have a future in order to matter, but it doesn’t. It’s the only thing that does not need to become at all. It matters only insofar as it exists. Here. Now. Love doesn’t require a future.’

Dannie heeft haar leven tot in de puntjes gepland, maar die ene droom weet haar toch van haar stuk te brengen. Liefde kan je niet sturen, niet plannen en niet voorspellen, en dat is waar het bij Dannie fout loopt. Dat wordt elk hoofdstuk duidelijker.

Waarom moet je ‘m absoluut lezen?

‘Ik heb boeken jarenlang aan de kant geschoven, hoewel ik vroeger een fervente lezer was. Na een lange dag greep ik veel liever naar mijn smartphone of Netflix. Totdat ik ‘Over Vijf Jaar’ zag passeren op TikTok (Zie, die smartphone komt soms tóch van pas). Ik weet dat je een boek niet mag beoordelen aan de hand van zijn cover, maar ik ben dus die persoon die dat wel doet. Een crèmekleurige achtergrond met een roze titel én de New York skyline? SOLD! Ik begon ‘m te lezen op het vliegveld, toen ik te horen kreeg dat mijn vlucht voor mijn workation in Lissabon vier uur (!) vertraging opliep. Genoeg tijd om me helemaal te verdiepen.

Tijdens de eerste paar hoofdstukken dacht ik dat er een supermelige chicklit op mijn schoot lag (mijn favoriete genre!), maar een paar hoofdstukken verder bleek dat toch niet het geval te zijn. Het boek werd met elk hoofdstuk spannender en ik leerde de personages steeds beter kennen. Ik ben zo iemand die zich met alle films, series en boeken inbeeldt dat de personages mijn vrienden zijn. Je snapt dus waarom ik er geen genoeg van kon krijgen en na elke ‘nu leg ik het echt aan de kant’ tóch nog een pagina omsloeg: I was rooting for my friends! Elke avond na mijn werk nam ik plaats op een bankje aan het water in het mooie Lissabon en kon ik niet wachten om te ontdekken wat er zou gebeuren. Long story short: dit boek heeft me echt uit mijn leessleur getrokken. Én het heeft me doen inzien dat er in vijf jaar echt bizar veel kan gebeuren, en dat stelde me enorm gerust.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '