Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Herbeleef het eerste deel van de 'Twilight'-saga door de ogen van Edward.

Het gehypete ‘Midnight Sun’ van Stephenie Meyer

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Yes, het is hoog tijd voor een gloednieuwe #FlairBookClub. Elke maand tipt een van onze redactrices je een must-read. Zo van die boeken die je niet kan wegleggen en waarvan je niet wilt dat ze eindigen. Deze week tipt redactrice Herlinde ‘Midnight Sun’, de alternatieve versie van het allereerste ‘Twilight’-boek van Stephenie Meyer. We beleven alle avonturen nu door de ogen van Edward.

Waarover gaat ‘Midnight Sun’?


‘Twilight’-fans, waaronder ik, sprongen eerder dit jaar een metershoog gat in de lucht toen bekend raakte dat Stephenie Meyer een nieuw boek had geschreven over onze favoriete vampiers. Al moet je ‘nieuw’ met een korreltje zout nemen, want eigenlijk is het verhaal gebaseerd op het allereerste boek ‘Twilight’, maar beleef je nu alles vanuit het perspectief van Edward in plaats van dat van Bella. We herbeleven dus hun eerste ontmoeting, hun eerste kus, hun eerste ruzie, hun eerste date enzovoort. Voor de ‘Twilight’-maagden (foei!), vatten we het verhaal even kort samen: Bella verhuist naar Forks waar ze op school Edward leert kennen. Zij is een doodnormaal, maar heel onhandig meisje, terwijl hij een bloedmooie vampier is. Ze zijn twee uitersten, maar ze vallen als een blok voor elkaar. Al snel blijkt dat het niet evident is om als vampier samen te zijn met wat normaal gezien je prooi is en als mens samen te zijn met iemand die bovennatuurlijk is.

Omdat Edward de verteller is, krijgt het geheel wel een donkerder kantje. Naast hopeloze romanticus blijft de man natuurlijk een vampier die houdt van een paar litertjes mensenbloed en laat Bella’s bloed nu net hetgeen zijn dat voor hem het allerlekkerste ruikt ter wereld. Iedereen die het eerste boek las, weet natuurlijk dat Edward deel uitmaakt van een ‘brave’ vampierenfamilie die stuk voor stuk een geweten hebben en zich verzetten tegen hun natuurlijke instincten. Ze doen zich dus enkel tegoed aan dierenbloed. In ‘Midnight Sun’ wordt pas duidelijk hoe moeilijk die levensstijl is en hoeveel zelfbeheersing én vreselijke pijn Edward en co elke minuut van de dag – en dat zijn er veel, want ze slapen nooit – hebben om dit vol te houden. Zo komen we te weten dat Edward de eerste keer dat hij Bella zag –  en vooral rook –  allerlei manieren verzon om haar te vermoorden.

Favoriete quote


‘Ik weet dat op een gegeven moment iets wat ik je vertel of iets wat je ziet je te veel zal zijn. En dan ren je van me weg, schreeuwend. Ik zal je niet tegenhouden. Ik wil dat dit gebeurt, want ik wil dat je veilig bent. En toch wil ik bij je zijn. Die twee verlangens zijn onverenigbaar...’

Waarom moet je ‘m absoluut lezen?


Net zoals Edwards gevoelens onverenigbaar zijn, zit ik ook in een tweestrijd met mijn gedachten over dit boek. Eerst en vooral moet je weten dat het ding maar liefst 669 pagina’s telt, dus je bent er wel eventjes zoet mee. Dat schrok me in eerste instantie niet af, want de vorige ‘Twilight’-boeken lazen als een trein, maar bij dit exemplaar is het toch wel anders. Misschien omdat ik het verhaal al ken, misschien omdat Edward in zijn obsessie met Bella anno 2020 een stapje te ver gaat of misschien omdat ik een slordige tien jaar ouder ben dan wanneer ik de eerste boeken las. Het boek is zoals we van Stephenie natuurlijk gewend zijn prachtig geschreven met oog voor de kleinste details, daarom is het sowieso een aanrader. Maar ze kan me minder dan anders meesleuren in deze heerlijke fantasiewereld. Ze worstelde naar eigen zeggen enorm met het schrijven van deze versie. ‘Dit boek is zo veel jaren mijn aartsvijand geweest’, zegt ze in haar dankwoord. En dat merk je er helaas wel een beetje aan.

Toch vind ik het een aanrader omdat je deze keer een pak meer sympathie voor Bella krijgt, terwijl we in de andere boeken toch vooral dwepen met Edward en Bella af en toe maar een saaie trut vinden. Sorry, not sorry! Ik begrijp Bella beter, ook al zit je deze keer niet in haar hoofd, maar in dat van Edward. En Edward komt er op zijn beurt jammer genoeg geregeld als creep of dominante vampier met serieuze mood swings uit. Je komt ook een pak meer nieuwe dingen te weten over de andere personages zoals Carlisle, Rosalie, Esmé, Alice, Jasper en Emmett. Hou je absoluut niet van romantiek en allesverwoestende en opslorpende liefde, dan zou ik het boek laten liggen, want je gaat na een paar pagina’s al met je ogen beginnen draaien. Maar ben je echt fan van de andere boeken, wil je nog meer te weten komen over de Cullens en heb je geduld om deze kanjer – en de wat saaiere stukken – te doorspartelen, dan is dit het ideale boek om te lezen onder een dekentje in de zetel nu het buiten donker en kouder wordt.

‘Midnight Sun’, € 22,99  bij Bol.com


Nog meer leestips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '