Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Bijbetalen voor extra gewicht in je valies omwille van alle boeken? Ja.

9 dingen die je herkent als je graag boeken leest op vakantie

Annelies Hart

Of je nu het hele jaar door boeken verslindt of enkel occasioneel in een romannetje duikt: lezen op vakantie is altijd een goed idee. Languit luieren met een boek en eventueel een cocktail naast je, je zou er voor minder van gaan wegdromen. Deze boeken zijn alleszins top om mee te nemen en deze 9 dingen herken je vast en zeker als je leest op vakantie.

Die boeken wegen plots een ton

Altijd een boek met je meedragen, dat voel je amper. Maar boeken in je valies steken als je het vliegtuig moet nemen? Minder leuk. Je bent al beperkt in kilo’s en plots realiseer je je dat je zal moeten kiezen tussen die extra paar kleren of schoenen, en je geliefde boeken. Echte lezers gaan gewoon all the way en betalen bij voor dat extra gewicht. Voor geen enkele prijs laat jij je boeken thuis.

Stijve spieren

Vergeet de fitness. Je hebt al die sportmaterialen niet nodig om je spieren stijf te krijgen. Gewoon een uur in dezelfde positie liggen of zitten lezen, is al genoeg. En vind maar eens een comfortabele positie als je op je rug wil zonnen én tegelijkertijd een joekel van 450 pagina’s boven je hoofd wil houden. Het is een workout op zichzelf.

Pas op voor verbranden

Sommige boeken zijn zo goed dat je ze écht niet neer wil leggen. Wat een heerlijk gevoel! Alleen kan je bedrogen uitkomen als je je op het moment dat je boek zo spannend wordt, in de vlakke zon bevindt. Lezers kennen het wel, je wil nog die laatste twintig pagina’s lezen. De prijs van die machtige plottwist? Een verbrand velletje. Misschien moet je jezelf toch maar niet té hard verliezen in je boek.

Wind blaast roet in het eten

Lezen aan het strand, met je zonnebril op je neus en een coctkail naast je. Idyllisch, niet? Nee. Want iets waar we altijd rekening mee vergeten te houden is die zeebries. Voor de normale mens die een tikkeltje te warm heeft, voelt het als verfrissing. Voor de lezer met zijn bladzijden van een halve gram, is een stormwind. Je moet je boek wel stevig met twee handen vasthouden, anders ben je voor je het weet kwijt op welke pagina je nu juist zat.

Dillema’s

Sommige mensen vragen zich af welke zonnebrillen ze al dan niet meenemen. Lezers vragen zich welke boeken ze in de valies gaan steken. Het is een hele moeilijke keuze. Want je moet uitdokteren hoeveel je er kan lezen, zodat je er zeker niet te weinig meeneemt. En dan nog eens beslissen welke boeken het waard zijn om mee afgezonderd te zitten. Je kan namelijk niet het risico nemen dat er een misser bij zit...

De missers

Je mama, je vriendin, de buurvrouw én je favoriete magazine (Flair?) hebben je een kanjer van een boek aangeraden. Natuurlijk neem je die dan mee op vakantie! Maar over smaken en kleuren kunnen we niet discussiëren, en zo kan het dus gebeuren dat die bestseller helemaal niet voor jou weggelegd is. Balen, want dat is verloren gewicht in de bagage én een boek minder om te verslinden... Iedereen maakt fouten!

Gekreukte en verkleurde boeken

In de valies, uit de valies, in de strandzak, uit de strandzak... Je boeken worden nogal meegezeuld op vakantie, wat vaak kan zorgen voor kreuken en vouwen waar je ze misschien niet wil. Een tip: kaft ze – net zoals vroeger met je schoolboeken – met krantenpapier. De hardnekkigste kreuken hou je er niet mee tegen, maar je cover zal alvast niet verkleuren door de zon!

Betere leeseraring

In de dagelijkse ratrace is het vaak moeilijk om een momentje te vinden waarop je rustig kan zitten met een boek. Tenzij je aan Slow Reading doet, natuurlijk. Op vakantie gaat er dus een wereld voor je open en kan je je plots volledig verdiepen in het verhaal. Boeken we dus een tripje alleen voor die uitmuntende leeservaring? Mis

Main character energy

Geef toe: je voelt je toch een klein beetje het hoofdpersonage uit een film als je ergens in het openbaar je boek openslaat, al dan niet met grote hoed op je hoofd. Op vakantie wordt dat nog 10 keer meer natuurlijk. Doe dus die espadrilles aan, trek naar de koffiebar in je idyllische Franse stadje en duik in je boek.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '