https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Jolien Meremans

Diep in de natuur en ver weg van de platgetreden paden.

7 groene paradijsjes voor een avontuurlijke wandeling in Vlaanderen

Jolien Meremans


Het hoeft niet altijd de Kalmthoutse Heide, Terhills of het Zoniënwoud te zijn, want ook in de rest van Vlaanderen liggen er nog heel wat groene paradijsjes verborgen waar je avontuurlijke wandelingen kan maken. Het boek ‘Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen‘ tipt ons zeven van die verborgen zanderige, dicht beboste, natte of net heel droge plekjes die jij al wandelend kan ontdekken.

Dommelvallei, Peer


Wie fan is van houten paden à la de Hoge Venen kan naar het Limburgse Peer afzakken, want daar slinger je op en tussen vlonderpaden door de magische Dommelvallei waar zand, water én bos een geheel vormen. Ploeter door de kletsnatte broekbossen, klim door het zand en verdwaal er tussen de uitgestrekte weides en torenhoge bomen, met de kronkelende en heerlijk kabbelende Dommel als leidraad van je wandeling. Tip: trek je beste regenlaarzen aan!
In den Brand, Hechtel-Eksel


Nog in Limburg kan je aan de zuidrand van Bosland, het grootste aaneengesloten natuurlandschap van Vlaanderen, een wandeltocht maken in de indrukwekkende landduinen van In den Brand. Het natuurpark in Hechtel-Eksel wordt gekenmerkt door eindeloze zandpaden waar ze zelfs aan de kust versteld van zullen staan en leent zich dan ook perfect voor een avontuurlijke daguitstap in eigen land. Met een heel klein beetje verbeelding waan je je er zo in een of andere woestijn. Tip: wandel er zeker ook eens langs de rand van het indrukwekkende militair terrein dat er tussen de duinen verborgen ligt.

Osbroek-Gerstjens, Aalst


Op avontuur in een wildernis en dat middenin in een stad? Het kan in Aalst, waar nu eenmaal niets gek genoeg is. Nergens anders in Vlaanderen werken ze zo hard aan het onderhoud van onze biodiversiteit en dat is eraan te zien. Want te midden van wat ooit een van onze belangrijkste industriezones was, ligt een brok natuur gewoon haar gangetje te gaan. Wandel vanuit het stadsreservaat Osbroek door het natuurgebied De Gerstjens richting de Dender die je uiteindelijk weer via het wilde stadspark naar het centrum van de stad zal voeren.Lovenhoek, Vorselaar


Het Lovenhoekreservaat is een ondergewaardeerd en vooral ongerept stukje groen dat gewoonweg schreeuwt om een avontuurlijke wandeling. Je stapt er dwars door bossen, in heide, langs weilanden en naast een kronkelende beek die je de weg leidt. Laat je verrassen door het hoogtepunt van de regio: de vallei van de Molenbeek die met zijn vlonderpaden, bruggetjes en omgevallen bomen weleens het meest romantische plekje van de Kempen zou kunnen zijn.

Walenbos en Troostembergbos, Tielt-Winge


Nergens zoveel variatie als in het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge. Wandel van het droge en imposante Walenbos helemaal tot het natte Troostembergbos dat in het voorjaar blauw en daarna geel kleurt. Verwacht je aan een heuvelachtig landschap en laat je niet vangen door de modderige ondergrond. Na je wandeling nog tijd over? Maak dan ommetje langs de Vlooybergtoren, de fameuze uitkijktoren waar de mannen van ‘Callboys’ regelmatig verzamelden.

De Wijers, Zonhoven


De Wijers wordt niet voor niets het ‘Land van 1001 vijvers’ genoemd, want het natuurgebied is het grootste aaneengesloten plassengebied van ons land. Verwacht je dus aan véél water, prachtige vogelsoorten die je nergens anders kan spotten, adembenemende landschappen en verraderlijk gladde dijkweggetjes die je door het natte landschap voeren. Meer moet dat niet zijn, toch?

Zwalmvallei, Michelbeke


In de Zwalmvallei zet je – vooral letterlijk! – best je beste beentje voor, want het kan er pittig wandelen zijn. Het ruige en vooral steile – hallo, kuitenkillers – landschap vraagt om wat en klim- en klauterwerk, maar beloont je op tijd en stond met magnifieke vergezichten zoals je die alleen in de Vlaamse Ardennen kan vinden.Benieuwd naar alle andere avontuurlijke plekjes in Vlaanderen én de wandelroutes die je er kan volgen?

Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen, Michaël Cassaert en Koen De Langhe – € 25,55 – uitgeverij Lannoo


Meer wandelingen: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content