Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

De zogenaamde Heartbeat Act verbiedt een abortus na zes weken.

Alles wat je wil weten over de beperkende abortuswet in Texas

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Je zag het misschien al passeren op sociale media, of misschien ook niet, maar in de Verenigde Staten is er heel wat (terechte!) commotie rond de beperkende abortuswet in de Amerikaanse staat Texas. Die bepaalt namelijk dat vrouwen na zes weken hun zwangerschap niet meer mogen beëindigen. Wij zetten alle feiten voor je op een rijtje.

1. Op 1 september 2021 trad in Texas een nieuwe abortuswet in werking.


De zogenaamde Heartbeat Act zegt dat een abortus verboden is na zes weken. Even voor de duidelijkheid: dan weten de meeste vrouwen zelfs nog niet dat ze zwanger zijn. In ons land mag je een zwangerschap tot 12 weken afbreken. Goed om te weten: volgens een verslag van de Nationale evaluatiecommissie zwangerschapsafbreking werden er in 2019 in België bijna 18.000 afgebroken zwangerschappen geregistreerd.

2. De wet werd in mei al aangevraagd door de gouverneur van Texas Greg Abbott.


Organisaties zoals Planned Parenthood en de American Civil Liberties Union (ACLU) vroegen toen aan het Hooggerechtshof om de wet met een noodprocedure tegen te houden, maar dat werd nu dus geweigerd met een stemming van vijf tegen vier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram


 

Een bericht gedeeld door ACLU (@aclu_nationwide)


Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

3. Die zes weken zijn niet lukraak gekozen.


Vanaf dan kan namelijk een foetale hartslag worden waargenomen. Toch is hartslag volgens medici een misleidende term. Wat in dat stadium wordt gedetecteerd, is volgens het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen namelijk ‘een deel van het foetale weefsel dat het hart zal worden naarmate het embryo zich ontwikkelt’.

4. Er is één uitzondering op de wet.


Als de gezondheid van de vrouw in gevaar is, kan de zwangerschap wel nog na zes weken beëindigd worden.

5. Met incest of verkrachting wordt geen rekening gehouden.


Wanneer een vrouw zwanger wordt als gevolg van incest of verkrachting mag zij haar zwangerschap niet beëindigen na die zes weken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram


 

Een bericht gedeeld door ACLU (@aclu_nationwide)


Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

6. Texas is niet de eerste staat die zo’n beperkende wet wilde invoeren.


Ook een tiental andere Amerikaanse staten, waaronder Ohio, Louisana en Georgia, hadden eerder al zo’n wet die stelt dat een zwangerschap niet meer mag afgebroken worden van zodra de ‘hartslag’ van de embryo waargenomen kan worden. Toch werd deze wet tenietgedaan, omdat ze in strijd is met de uitspraak die in 1973 door het Hooggerechtshof werd gedaan in de Roe versus Wade-zaak. Die bevestigde toen dat toegang tot veilige en legale abortus een grondwettelijk recht is en dat een zwangerschap mag beëindigd worden zolang een foetus niet levensvatbaar is, dat is tot ongeveer 24 weken.

7. Texas heeft zijn wet op sluwe wijze anders gedefinieerd waardoor ze daar (in tegenstelling tot in andere staten) wél in werking treedt.


Texas heeft zijn wet anders gedefinieerd dan de meeste staten: het is niet aan de autoriteiten om de maatregel te doen respecteren, maar aan de burgers. Zij worden aangemoedigd om klacht in te dienen tegen mensen of organisaties die vrouwen zouden helpen om abortus te plegen: van dokters tot familieleden en zelfs taxichauffeurs. Elke Amerikaan kan een klacht indienen en daarbij een schadevergoeding van 10.000 dollar eisen. Er zouden zelfs kliklijnen zijn geopend door anti-abortusgroepen. In theorie kan dus elke ‘medeplichtige’ van een abortus aangeklaagd worden voor het (helpen) beëindigen van een zwangerschap na die zes weken. Door zijn inwoners om te dopen tot waakhond vond Texas dus een achterpoortje om de grondwet te omzeilen.

8. President Joe Biden zoekt naar manieren om deze aanval op de vrouwenrechten te counteren.


Biden reageerde in een verklaring op de beslissing van het Hooggerechtshof. Hij noemde het besluit ‘extreem’ en ‘een ongekende aanval op de grondwettelijke rechten’. Hij riep zijn regering op om manieren te vinden zodat Texaanse vrouwen toegang hebben tot veilige en legale abortussen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram


 

Een bericht gedeeld door Joe Biden (@joebiden)


Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Waarom is het belangrijk dat abortus legaal blijft?

1. Het illegaal maken, dwingt vrouwen tot illegale praktijken.


Silke Brants, woordvoerder bij Fara: ‘Het verleden heeft uitgewezen dat er niet minder abortussen gebeuren als het wettelijke kader wegvalt. Vrouwen gaan niet stoppen met ongewenste zwangerschappen af te breken, omdat het niet meer mag. Door abortus illegaal te maken, dwing je vrouwen naar andere manieren te zoeken, en dat brengt meer dan eens gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarnaast vormt het ook risico’s voor de artsen die wel bereid zijn om die vrouwen te helpen.’

2. Anders valt het zorgkader voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn weg.


‘Als het recht wegvalt, valt ook het kader om die vrouwen te begeleiden weg. Voor sommigen kan het een lastige morele kwestie zijn waarmee ze worstelen en die invloed heeft op hun mentale welzijn. Dan is het belangrijk dat die vrouwen bij een hulpverleningsdienst terechtkunnen waar ze ondersteund worden. De wet is één ding, maar het zorgkader dat erbij hoort is nog veel belangrijker.’

3. Het illegaal maken, maakt het taboe rond abortus alleen maar groter.


‘Het taboe is er nu al: 1 op de 5 vrouwen maakt een abortus door. Maar hoeveel vrouwen in je omgeving ken je die een zwangerschap hebben beëindigd? Allicht veel minder, omdat er een taboe op rust. Als abortus illegaal wordt, wordt het letterlijk strafbaar. En als iets niet mag, wordt er al helemaal niet over gesproken. Vrouwen zijn bang om erover te vertellen omdat ze bang zijn voor veroordeling en schuld en schaamte voelen. Terwijl het net geruststellend is als je zoiets gewoon kan delen als je daar nood aan hebt.’

Hoe taboe doorbreken?


Dat er nog steeds een taboe hangt rond abortus en dat het illegaal maken dat alleen maar vergroot, maakt deze nieuwe wet nog maar eens duidelijk. Wil jij het taboe helpen doorbreken? Silke heeft één belangrijke raad: ‘Als vrouwen onderling over abortus kunnen praten – maar dan zonder het hele voor-en-tegen-gebeuren – kan dat misschien in een soort rimpeleffect uitdeinen naar de rest van de maatschappij. Niet de feiten zoals “daarom heb ik een zwangerschap afgebroken” die een mening oproepen, maar wel de genuanceerde verhalen van vrouwen en hoe ze zich daarbij voelden, zijn belangrijk om te delen. Meningen gaan altijd verschillen, maar de gevoelens die je doormaakt en wat iets met je doet, zijn wel universeel.’

Heb je vragen over abortus? Vzw Fara luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '