Home celebs Britney Spears geeft in rechtbank eerlijk en publiekelijk toe dat ze niet...

Britney Spears geeft in rechtbank eerlijk en publiekelijk toe dat ze niet gelukkig is

De 39-jarige zangeres vocht met een statement van maar liefst 24 minuten het zeggenschap dat haar vader over haar heeft aan.

britney spears
© Getty

Britney Spears (39) leeft al dertien jaar onder het zeggenschap van haar vader Jamie. Met een statement dat maar liefst 24 minuten duurde, gaf de zangeres in de rechtbank eindelijk toe dat ze niet gelukkig is en pleitte ze om haar leven terug te krijgen.

Fans van Britney Spears proberen met de hashtag #FreeBritney al jaren duidelijk te maken dat de celeb als het ware gevangen gehouden wordt door haar vader, die al sinds haar mental breakdown in 2008 het zeggenschap heeft over zijn dochter. Dat wil zeggen dat hij de controle heeft over haar persoonlijke en zakelijke leven en dat ze geen enkele beslissing voor zichzelf mag maken.

De 39-jarige zangeres deed twee jaar geleden al haar verhaal in de rechtbank, maar had toen het gevoel dat ze niet gehoord werd. Volgens een verslag dat de New York Times eerder deze week deelde, probeert Britney al jaren het conservatorship te beëindigen. Nu heeft ze voor het eerst eerlijk en publiekelijk gesproken over de situatie waarin ze vastzit.

Afgelopen woensdag trok ze namelijk opnieuw naar de rechtbank om haar conservatorship te doen eindigen. Daar deed ze bij rechter Brenda Penny in een statement van 24 minuten haar verhaal over het jarenlange misbruik van haar vader en haar team. Variety deelde de volledige, soms wat onduidelijk leesbare, transcriptie. Daaruit zetten we de meest belangrijke beweringen op een rijtje.

Lithium

Britney werd volgens haar statement in 2018 gedwongen om een tour in Las Vegas te doen. Ze wilde de nieuwe Vegas-show niet doen, en haar management ging akkoord. Maar enkele dagen later na telefoontjes van haar management dat beweerde dat ze weigerde om mee te werken en om haar voorgeschreven medicatie in te nemen, schreef haar therapeut haar lithium voor, zware medicatie die ervoor zorgde dat ze ‘zich dronken voelde’. In dit alles moest haar vader toestemming geven. ‘Hij was degene die alles goedkeurde. Mijn hele familie deed niks.’

Rehabprogramma van 60.000 dollar

Wat later werd Britney na een psychologische evaluatie naar een rehabprogramma gestuurd in Beverly Hills waar ze volgens haar vader 60.000 dollar per maand voor moest betalen. ‘Ik huilde een uur lang aan de telefoon en hij genoot van elke minuut. De controle die hij had over iemand zo machtig als mij – hij hield 100.000 % van de controle om zijn eigen dochter pijn te doen. Hij hield ervan.’

In dat huis moest Britney zeven op zeven, tien uur per dag werken. Als ze dat weigerde, zou ze haar vriend en kinderen niet meer kunnen zien, werd er toen gedreigd. In haar statement vergelijkt ze haar leven toen met de situatie van een sekswerker.  ‘Ik werkte zeven dagen per week, zonder vrije dagen. Het enige gelijkaardige ding wordt in Californië sekshandel genoemd. Iemand doen werken tegen zijn wil, al zijn bezittingen wegnemen – kredietkaart, geld, telefoon, paspoort – en in een huis plaatsen om te werken met de mensen die bij hem/haar wonen.’ Ze had naar eigen zeggen ook helemaal geen privacy toen.

Fake it till you make it

Die gebeurtenissen zijn volgens de celeb dan ook de reden waarom ze haar verhaal na twee jaar opnieuw brengt en terugkomt op haar uitspraak dat ze oké en gelukkig is. ‘Het is een leugen. Ik dacht dat als ik het genoeg zou zeggen, dat ik misschien gelukkig zou worden, omdat ik in ontkenning was. Ik was in shock, getraumatiseerd. Weet je, fake it till you make it. Maar nu vertel ik de waarheid. Oké? Ik ben niet gelukkig. Ik kan niet slapen. Ik ben zo boos dat het krankzinnig is. En depressief. Ik huil elke dag.’ Ze vindt dan ook dat haar vader, haar management en iedereen die een rol speelt in haar conservatorship in de gevangenis hoort te zitten.

Spiraal

Uit haar statement blijkt ook dat ze graag nog een derde kindje zou hebben, maar dat haar ‘team’ weigert om haar naar de gynaecoloog te laten gaan om haar spiraal te verwijderen. ‘Ik wil kunnen trouwen en een kindje krijgen. Volgens het conservatorship kan ik dat niet doen. Ik heb een spiraal, zodat ik niet zwanger kan worden. Ik wilde die eruit laten halen zodat ik nog een baby kon krijgen, maar mijn zogenaamd team laat me niet naar de dokter gaan, omdat ze niet willen dat ik nog kinderen krijg.’

Geen evaluatie

Britney maakt in haar verhaal duidelijk dat ze haar leven terug wil zonder opnieuw geëvalueerd te worden. ‘Ik lieg niet. Ik wil gewoon mijn leven terug. Het is dertien jaar geleden. En het is genoeg. Het is lang geleden dat ik mijn eigen geld nog heb beheerd. Het is mijn wens en mijn droom dat dit alles eindigt zonder getest te worden.’ De reden waarom ze openlijk niets wilde zeggen, is omdat ze niet dacht dat iemand haar zou geloven.

Ze maakt duidelijk in haar verhaal dat het conservatorship niet logisch is. ‘Ik zou niet in een conservatorship moeten zitten als ik kan werken en geld voor mezelf kan verdienen en andere mensen kan betalen.’ Ze sluit haar verhaal af met te zeggen dat ze het verdient om een leven te hebben. ‘Ik verdien het om dezelfde rechten te hebben als anderen, door een kind te krijgen, een familie, al die zaken en meer.’

De advocaat van vader Jamie Spears reageerde kort: ‘Hij vindt het jammer om te zien hoe zijn dochter lijdt en zoveel pijn heeft. Meneer Spears houdt van zijn dochter en hij mist haar heel erg.’ Rechter Brenda Penny bedankte Britney op het einde van haar statement, maar deed nog geen uitspraak.

Lees ook: