https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Uit & thuis Leer alle functies van je camera met deze handige tool

Leer alle functies van je camera met deze handige tool

Zet jij je camera altijd op 'automatisch'? Zonde! Termen als diafragma, ISO en sluitertijd lijken nogal overdonderend, maar eigenlijk is het écht niet zo ingewikkeld. Dankzij deze handige online tool ben je in enkele seconden mee!

De bedoeling van de website is dat je een zo goed mogelijke foto maakt van de helikopter. Dat doe je door de sliders te verslepen, en dan te klikken op het rood omkaderde 'take photo'. Dit zijn de zaken waarmee je rekening moet houden:

Diafragma (aperture)

Dit kan je het best vergelijken met de pupil van je ogen. Je diafragma bepaalt de grootte van het gaatje voor je sensor. Hoe groter het gaatje, hoe meer licht er op je sensor valt. Bij een foto in de middagzon hou je dat gaatje dus het best klein om je foto niet te overbelichten. In een donkere ruimte ga je dan weer beter voor een open diafragma.

Verder bepaalt je diafragma hoeveel scherptediepte je foto heeft, namelijk hoe wazig de achtergrond is. Bij een open diafragma krijg je een wazige achtergrond, wat soms een leuk effect geeft. Bij een nauw diafragma is de achtergrond scherp.

Sluitertijd (shutter speed)

Dit bepaalt hoe lang het gaatje open blijft om de foto te nemen. Hoe langer open, hoe meer licht. Het nadeel van een lange sluitertijd is dat je foto's bij veel beweging wazig worden. Als je bijvoorbeeld een scherpe foto wil maken van je voetballende vriend, gebruik je beter een kleine sluitertijd.

ISO

De lichtgevoeligheid van je sensor. Onmisbaar bij nachtfotografie, al zet je deze instelling het best niet hoger dan nodig. Hoe hoger je ISO, hoe meer ruis je op je beelden krijgt.

Heb je je ooit afgevraagd waarom de nachtelijke beelden in 'Temptation Island' zo korrelig zijn? Nu weet je het!

Probeer het hier!

Lees ook: