Home Uit & thuis Gat in je hand? Zo kan jij wél sparen

Gat in je hand? Zo kan jij wél sparen

Ja, je zal nog genoeg geld overhouden voor dat leuke jurkje...

Belga
Als we graag iets willen, kopen we het meestal gewoon meteen. Het gevolg is dan wel dat er op het einde van de maand niet veel van ons loon meer overblijft. Maar met deze tips wordt sparen een heel stuk makkelijker.

1. Hou een overzicht van je uitgaven bij

Ken je dat gevoel: ineens is al je geld weg, maar je hebt geen flauw idee waar het naartoe is. Daarom kan het handig zijn om voor jezelf op te schrijven waar je je geld aan uitgaf. Dat kan natuurlijk in een notitieboekje, maar tegenwoordig zijn er ook apps waarmee je je uitgaven kan tracken. 

2. Vergelijk

Je gsm-rekening, wasmachines en zelfs eten: al die prijzen kan je tegenwoordig online vergelijken. Je steekt er een beetje meer tijd in om alles uit te pluizen, maar op die manier kan je slimmere keuzes maken, waardoor je heel wat geld kan besparen en op het einde van de maand wat meer overhoudt. 

3. Verzamel kortingen

Bij heel wat winkels krijg je maandelijks een boekje met kortingsbonnen. Veel mensen gooien dat weg, terwijl er vaak heel wat interessante aanbiedingen in staan. Ook online kan je veel gratis krijgen. Dat zijn dan meestal testers, of er wordt gevraagd om een kleine review te schrijven van het product, maar dat is dan toch maar een kleine moeite. 

In veel cosmetica- en parfumwinkels kan je om gratis staaltjes vragen. Daar kom je niet superlang mee toe, maar alle beetjes helpen. Toch?

4. Bespaar op je eten

Nee, je hoeft echt niet minder te eten, maar je kan wel eens nadenken over wát je eet. Als jij elke middag op je werk een broodje koopt, geef je daar veel meer aan uit dan als je je brooddoos met boterhammetjes meeneemt. Ook de prijs van verschillende producten in supermarkten kan enorm verschillen. 

5. Haal minder geld af

Als je weet dat jij makkelijk geld uitgeeft, of snel je bankkaart bovenhaalt zonder dat je weet hoeveel er nog op je rekening staat, is het een goed idee om je te beperken tot maximaal één keer in de week geld afhalen. Ook als je gaat shoppen, is dat handig, zo heb je meteen een veel duidelijker overzicht van hoeveel je al hebt uitgegeven en hoeveel er van je budget overblijft. 

Lees ook: