Home Uit & thuis De 10 geboden om samen een huis te kopen

De 10 geboden om samen een huis te kopen

Eenmaal, andermaal, verkocht!

Thinkstock
Gaan samenwonen is spannend, een huis kopen is dat al helemaal! Waar moeten jullie op letten? Hoe vermijd je vlammende ruzies? Met deze 10 geboden zetten jullie met een gerust hart die krabbel op de koopakte.

1. Beslis op voorhand waar jullie willen wonen

Cultuurfreaks kiezen beter voor de stad. Houden jullie niet van drukte? Ga dan voor een huis op het platteland. Als jullie in de nabije toekomst kinderen plannen, dan is dicht bij jullie ouders wonen altijd handig. Voorlopig geen kinderen? Koop dan een huis in de buurt van je vrienden.

2. Bekijk voldoende opties

Kijk op internet, ga langs bij een vastgoedkantoor of stap in de auto en ga op zoek naar ‘te koop’-bordjes. Ook een notaris kan jullie helpen en weet welke woningen opnieuw op de markt komen.

3. Maak een checklist

Jullie houden niet van de chaos van een verbouwing? Koop dan een kant-en-klaar huis. Als je liever renoveert, vergeet dan niet op voorhand de maandelijkse kosten te berekenen. Hoeveel kamers zijn er nodig? Willen jullie een werkruimte? Of een kinderkamer? Is een tuin een must of
hebben jullie geen groene vingers?

4. Bezoek het huis een tweede keer met een architect of aannemer

Hij weet of het huis degelijk gebouwd is en kan schatten hoeveel eventuele verbouwingen zullen kosten. Ga ook eens op een ander tijdstip dan de eerste keer. Een bezoek om acht uur ’s ochtends kan een heel andere indruk van de buurt geven dan een om één uur ’s middags, net zoals een bezoekje tijdens de week verschilt van eentje in het weekend.

5. Sla een praatje met de buren

Zijn ze tevreden over de buurt? Is er geluids- of geurhinder? Zijn er soms overstromingen? En vinden jullie hen aardig?

6. Let op de verkeerssituatie

Is het huis dicht bij een autosnelweg of openbaar vervoer? Leg de weg ’ns af van het huis naar je werk en terug. Valt het mee of is het té ver?

7. Overleg met vrienden

Praat erover met vrienden die pas iets gekocht hebben. Misschien werkt er een nonkel in de bouwsector? Zij geven jullie de meest onbevooroordeelde raad.

8. Vraag aan de bank hoeveel je kan lenen

  • De bank leent je meestal maximaal een derde van je nettoloon. Bij hogere inkomens kan dat twee vijfde zijn.
  • Speel banken tegen elkaar uit. Pols bij een aantal banken wat voor rente ze aanbieden. Vraag jullie bank ten slotte om ’n nog voordeligere lening.
  • Is de aangeboden rente wel écht voordelig? Vergelijk het met andere op renteopdevoet.be .

9.  Bepaal een budget

Vergeet niet dat boven op de aankoopprijs extra kosten komen.

  • De registratierechten: 10% of 5% van de aankoopprijs. Maar bij de aankoop van je eerste huis hoef je op de eerste € 15.000 geen registratierechten te betalen.
  • Het honorarium van de notaris.
  • Diverse kosten (vb. verbouwingen).

Tip: maak het hele kostenplaatje op hoeveelkostmijnhuis.be.

10. Wees realistisch

Verwacht geen villa met zwembad voor een klein budget. Laat bij de notaris vastleggen hoeveel procent van jou is en hoeveel van je partner. Zo vermijd je misverstanden.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.