Home Lifestyle Alleen een huis kopen: hoe doe je dat?

Alleen een huis kopen: hoe doe je dat?

Waarom huren niet gelijk staat aan geld wegsmijten.

Unsplash

Slechts 30 % van de alleenstaande Vlamingen kan theoretisch een gemiddeld appartement of huis kopen op de Vlaamse huizenmarkt. Wie zijn ze, hoe doen ze het en kan jij een van hen worden?

‘Huren is geld weggooien, koop toch gewoon alleen een huis.’ Het is makkelijk praten voor vriendinnen met een lief. In werkelijkheid hebben singles het helemaal niet zo vaak voor het kiezen.

Volgens cijfers van de Immotheker Finotheker leent de gemiddelde single met een eigen woning een bedrag van € 135.612 om daarmee een totaalproject, inclusief notaris- en registratiekosten, van € 209.492 te financieren.

Diezelfde single heeft dus een eigen inbreng van € 73.880 en een gemiddeld netto-inkomen van € 2230 per maand. Hij of zij is gemiddeld 38 jaar. We zullen maar niet vragen om een rondje ‘hand opsteken wie in aanmerking komt!?’

Wat dan als je spaarvarken helemaal niet zo goed gespekt is?

Een berekening van de KU Leuven en Vacature toont aan dat een gemiddeld appartement van € 214.000 je inclusief alle kosten € 241.720 kost. Als je enkel de aanschaf en leningkosten van € 28.500 (13,5 % van het totaalbedrag) kan voorleggen en je leent tegen een gemiddelde rentevoet van 2,9 % op 25 jaar, betekent dit dat je netto € 940 afbetaalt.

Wetende dat je maximaal 33 % van je nettoloon mag afbetalen, heb je in dat geval een netto-inkomen nodig van € 2850 per maand. In Vlaanderen is dat loon volgens cijfers van de Nationale Bank weggelegd voor slechts 10 % van de werknemers.

Conclusie?

In je eentje een flatje kopen is niet onmogelijk als je goed spaart, maar ook helemaal niet zo evident. Voel je dus zeker niet slecht als je vrienden of familieleden weer hameren op je huurkosten. Geniet gewoon van dat stekje en de huisbaas die al je reparaties doet en spaar rustig verder tot jij uiteindelijk comfortabel je slag kan slaan.

Lees ook: