Home Lifestyle Relatie 9 tips om geld te sparen: zo kom jij rond als single

9 tips om geld te sparen: zo kom jij rond als single

Dump je droogkast en schrap je sigaretten.

1 op de 3 huishoudens in België bestaat uit één persoon. Dat het leven steeds duurder wordt, ondervind je als single als geen ander. Met deze praktische gids spek ook jij voortaan je hongerige spaarvarken.

1. Hou een huishoudagenda bij

Als je wil (be)sparen als single, moet je eerst en vooral weten wat er binnenkomt en buitengaat. Daar is een huishoudagenda een handig hulpmiddel bij. Je vindt dit soort agenda’s gewoon in de boekhandel. Noteer per dag, per week en per maand je inkomsten en uitgaven, en bereken zo je cashflow. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van waar al je geld naartoe gaat en op welke zaken je wat meer moet besparen. Bovendien staat zo’n agenda bomvol handige bespaartips en praktisch huishoudadvies.

2. Schrap slechte gewoontes

Van een pakje sigaretten tot een pakje kauwgum: schrap uitgaven waar je alleen maar ongezond van wordt of die niets bijdragen tot je welzijn. Je bespaart een flinke duit, gaat een gezonder leven tegemoet en vermijdt meteen een afknapper wanneer je wil gaan daten.

Uitgerekend: je rookt 10 sigaretten per dag. Een pakje kost gemiddeld € 6,50. Je bespaart € 100 per maand.

3. Pak boodschappen doen doordachter aan

Het lijkt alledaags, maar boodschappen doen kan een echte valkuil zijn. Supermarkten hanteren allerlei technieken om je zo veel mogelijk dingen aan te smeren die je eigenlijk niet nodig hebt. Maak daarom altijd een boodschappenlijstje voor je naar de winkel vertrekt. Zorg ook dat je op voorhand gegeten hebt en koop prijsbewust. De goedkoopste producten staan meestal op de hoogste of de laagste rekken. Vergelijk prijs én inhoud, en zoek naar kortingen in verschillende supermarkten voor producten die je echt nodig hebt, maar laat je niet vangen door marketingtrucs.

4. Ontdek en voorkom sluipverbruik

Sluipverbruik is energieverbruik zonder nut. Met andere woorden: elektriciteit die verbruikt wordt wanneer elektrische toestellen in stand-by staan. Denk maar aan laders van je elektrische tandenborstel, smartphone of computer, het klokje op je microgolfoven, de modem die een hele dag draait ook al zit je niet op internet of het stand-bylampje van de televisie. Dat soort sluimerverbruikers opsporen doe je het makkelijkst met een energiemeter, een tool die je tussen het stopcontact en de stekker van je toestel plaatst. Die meter geeft aan hoeveel het toestel verbruikt wanneer het in stand-by staat. Dat verbruik kan je vervolgens makkelijk voorkomen door de stekker uit te trekken wanneer je het toestel niet gebruikt of een stekkerdoos met een schakelaar te gebruiken. Zet andere toestellen ook helemaal uit in plaats van op stand-by en laat je elektronica niet langer opladen dan nodig.

Uitgerekend: elke watt sluipverbruik kost je € 2 per jaar. De vijf grootste sluipverbruikers zijn…

  • De computer met randapparatuur: € 33/jaar
  • Televisie met digicorder: € 15/jaar
  • Koffiezetapparaat: € 6/jaar
  • Hifi-installatie: € 6/jaar
  • Oven met klok: € 4/jaar

5. Dump de droogkast, hou de wasmachine en vaatwasser

Een droogkast laten draaien verbruikt heel wat energie, terwijl je kleren net zo makkelijk drogen op een droogrekje. Bang dat je handdoeken schuurpapier worden? Was ze met wasverzachter en zet het droogrekje voor de verwarming, ook dan blijven ze redelijk zacht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het wel voordeliger om een wasmachine te hebben dan om naar het wassalon te gaan. Ook de afwas doen met een vaatwasser is beter voor je budget en voor het milieu dan de vaat met de hand doen. De vaatwasser verbruikt twee keer minder water en energie dan een traditionele boiler. Hou bovendien ook rekening met voordeeltarieven. Zo is je verbruik ’s nachts en in het weekend vaak goedkoper.

Uitgerekend: de droogkast dumpen bespaart je gemiddeld 400 kWh of € 90 per jaar.

6. Ruil en leen

Single zijn verandert niets aan je shopdrang, dat begrijpen wij maar al te goed. Net als je verliefde vriendinnen wil je er leuk uitzien en regelmatig wat anders aantrekken. In plaats van je laatste centen aan een nieuwe jurk uit te geven, organiseer je beter een ruilavond. Trommel al je stijlvolle vriendinnen op en wissel onderling van spullen. Zo hebben jullie die avond allemaal een nieuwe outfit zonder dat het je een cent heeft gekost. Hetzelfde kan je doen met boeken en cd’s, handtassen, interieur- spulletjes en juwelen.

7. Pas je abonnementen aan

Vaak betaal je abonnementen zoals een gsm-factuur en internetrekening met een domiciliëring. Daardoor sta je niet stil bij de kosten. Verbruik jij in je eentje wel echt al je internet en telefonie of zou je makkelijk kunnen overschakelen op een minder duur tarief? Vaak heb je ook voordeel aan een keer van provider wisselen. Je krijgt dan een flinke korting als nieuwe klant. Hetzelfde geldt voor je energieleverancier. Door jaarlijks van aanbieder te wisselen sleur je telkens weer de beste aanbiedingen binnen.

8. Ga op ‘restaurant’ bij je familie en vrienden

Jij houdt nu eenmaal van lekker eten in goed gezelschap. Waarom zou je daar als single op moeten inboeten? Je zit al vaak genoeg alleen aan tafel, en koken voor jezelf is maar half zo bevredigend als kokerellen voor twee. Schuif daarom regelmatig aan bij familie en vrienden. Als je bij elk van hen één keer per maand je voeten onder tafel schuift, zal geen haan daarnaar kraaien. Zo bespaar je de kosten van een restaurant terwijl je toch die gezellige avond hebt.

9. Haal besparende tools in huis

Soms kan geld uitgeven je ook heel wat centen besparen. Investeer eenmalig in energiebesparende tools zoals spaarlampen, AA+-elektronica en een waterbesparende douchekop.

Uitgerekend: als je je douchebeurten een beetje inkort, kan ook dat een heel verschil maken. Een douche van 15 minuten kost je gemiddeld € 0,60. Door vijf minuten minder lang te douchen, bespaar je dus telkens € 0,20. Als je elke dag een douche neemt, bespaar je daarmee € 73 per jaar.

Lees ook: