Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Eenmaal, andermaal, verkocht!

Samen een huis kopen? Met deze 10 geboden zetten jullie met een gerust hart die krabbel

De redactie
Gaan samenwonen is spannend, een huis kopen is dat al helemaal! Waar moeten jullie op letten? Hoe vermijd je vlammende ruzies? Met deze 10 geboden zetten jullie met een gerust hart die krabbel op de koopakte.


 

1. Beslis op voorhand waar jullie willen wonen


Bezige bijen kiezen beter voor de stad. Houden jullie niet van drukte? Ga dan voor een huis op het platteland. Als jullie in de nabije toekomst kinderen plannen, dan is dicht bij jullie ouders wonen altijd handig. Voorlopig geen kinderen? Dan kan je kiezen voor een huis in de buurt van je vrienden.

2. Bekijk voldoende opties


Kijk op internet, ga langs bij een vastgoedkantoor of stap in de auto en ga op zoek naar ‘te koop’-bordjes. Ook een notaris kan jullie helpen en weet welke woningen opnieuw op de markt komen.

3. Maak een checklist


Jullie houden niet van de chaos van een verbouwing? Koop dan een kant-en-klaar huis. Als je liever renoveert, vergeet dan niet op voorhand de kosten te berekenen. Hoeveel kamers zijn er nodig? Willen jullie een werkruimte? Of een kinderkamer? Is een tuin een must of hebben jullie geen groene vingers?

4. Bezoek het huis een tweede keer met een architect of aannemer


Een architect of aannemer weet of het huis degelijk gebouwd is en kan schatten hoeveel eventuele verbouwingen zullen kosten. Ga ook eens op een ander tijdstip dan de eerste keer. Een bezoek om acht uur ’s ochtends kan een heel andere indruk van de buurt geven dan eentje om één uur ’s middags, net zoals een bezoekje tijdens de week verschilt van eentje in het weekend.

5. Sla een praatje met de buren


Zijn ze tevreden over de buurt? Is er geluids- of geurhinder? Zijn er soms overstromingen? Klikt het met jullie nieuwe buren?

6. Let op de verkeerssituatie


Is het huis dicht bij een autosnelweg of openbaar vervoer? Leg de weg eens af van het huis naar je werk en terug. Valt het mee of is het té ver?

7. Overleg met vrienden


Praat erover met vrienden die pas iets gekocht hebben. Misschien werkt er een nonkel in de bouwsector? Zij geven jullie de meest onbevooroordeelde raad.

8. Vraag aan de bank hoeveel je kan lenen


Ga eens langs bij de bank en informeer over hoeveel jullie zouden kunnen lenen. Speel banken ook tegen elkaar uit. Pols bij een aantal banken wat voor rente ze aanbieden. Vraag jullie bank ten slotte om ’n nog voordeligere lening.

9.  Bepaal een budget


Vergeet niet dat boven op de aankoopprijs extra kosten komen zoals registratierechten, notariskosten en eventuele extra verbouwingen.

10. Wees realistisch


Verwacht geen villa met zwembad voor een klein budget. Laat bij de notaris vastleggen hoeveel procent van jou is en hoeveel van je partner. Zo vermijd je misverstanden.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '