Home Uit & thuis AHA: daarom word jij elke nacht op hetzelfde moment wakker

AHA: daarom word jij elke nacht op hetzelfde moment wakker

En dit is wat het betekent!

Shutterstock
Het zal je maar overkomen: je wordt elke nacht wel een keer wakker. En na een paar nachten heb je door dat je elke nacht op exact hetzelfde tijdstip wakker wordt. Lichtelijk creepy, niet? No worries, er is geen geest die je wakker komt duwen. Het tijdstip van je slaapstop houdt iets totaal anders in!

Het moment waarop je ‘s nachts vaak wakker wordt, zou een bepaalde betekenis met zich meedragen. Er zijn verschillende tijdzones tijdens je nachtrust, en wanneer je daarin wakker wordt, zou je lichaam je iets proberen te vertellen. De interne klok aan het werk, dus!

Volgens de Chinese geneeskunde werkt je lichaam in verschillende tijdsperiodes. Elke paar uur wordt er een bepaalde energie naar bepaalde delen van je lichaam gestuurd. Wanneer je dus vaak op hetzelfde moment spontaan wakker wordt, is er iets aan de hand in een bepaalde regio van je lichaam.

Tussen 21:00 en 23:00

Wie vroeg in z’n bed kruipt, kan vaak al wakker worden voor de klok elf uur slaat. Op dat moment is je lichaam bezig met je metabolisme en je hormonen. Wanneer je in deze tijdzone wakker wordt, zit je vaak nog met gebeurtenissen in je hoofd die je nog niet goed verwerkt hebt. Even goed nadenken en positief blijven is de oplossing. Heb je pas heel laat gegeten? Dan kan dat ook een oorzaak zijn.

Tussen 23:00 en 01:00

Is dit je unlucky hour waarop je ontwaakt? Dan lig je – figuurlijk – nog met iets op je lever. Op dit moment van de nacht zou je yin-energie omgezet worden in yang-energie, maar soms wordt dat proces verstoord. De oplossing? Kalm blijven en nadenken over alle dingen die je wél leuk vond aan de afgelopen paar dagen. Een andere theorie is dat je te veel vetten en olie hebt binnengewerkt, waardoor je galblaas het op dit moment van de nacht nogal moeilijk heeft.

Tussen 01:00 en 03:00

Op dit moment van de nacht begint je lichaam aan de ontgifting en de vernieuwing van je cellen. Als je in deze tijdsperiode wakker wordt, kan dat een indicatie zijn van frustraties, negativiteit of woede.

Tussen 03:00 en 05:00

Tijdens deze uurtjes zijn je longen hard aan het werk om je lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Als je nu wakker wordt, is dat een teken dat je ademhaling niet helemaal vlotjes verloopt. Probeer een paar simpele ademhalingsoefeningen en probeer je lichaam volledig te ontspannen.

Tussen 05:00 en 07:00

Dit is het tijdstip waarop alle giftige stoffen uit je lichaam gewerkt worden. Is dit het ongelukkige moment waarop je slaap verstoord wordt? Dan ligt dat waarschijnlijk aan je dieet: ongezond of te laat eten zal ervoor zorgen dat je tijdens de vroege uurtjes van de morgen wakker wordt.

Lees ook: