Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

‘Ik besteed wel al aandacht aan wat ik koop. Slow fashion heeft absoluut de voorkeur.’

Eva’s edito: ‘Ik hoef geen vier jeansbroeken. Waarom koop ik ze dan wel?’

‘Heb ik dit nu écht nodig?’ Het is een vraag die menig shopaholic zich stelt bij een nieuwe aankoop, om vervolgens tóch die creditcard boven te halen. In een poging om haar ecologische voetafdruk te verkleinen én haar banksaldo te vergroten koopt moderedactrice Catherine samen met twaalf collega’s één maand lang niets nieuws. Ook hoofdredactrice Eva deed mee aan de challenge.

‘”En nu koop ik tot de zomer niets meer!” Mijn man glimlacht. “Als ik geld zou krijgen telkens als je die belofte doet…” We komen net uit een shoppingcentrum, een slecht-weer-optie, en ik word een beetje misselijk als ik de volle zakken zie die ik in de koffer aan het laden ben. Nochtans kocht ik deze keer eigenlijk niet voor mezelf, maar heel vaak is dat wel het geval.

Toen collega Catherine ons vroeg om een maand niets nieuws te kopen, vond ik dus dat ik absoluut mee moest doen aan die challenge. Er is werk aan de winkel. Ik koop te impulsief, vaak als troost na een moeilijke periode. Tegelijkertijd word ik onrustig van uitpuilende kasten en te veel spullen, dus ik ruim heel snel op en geef zonder verpinken weg wat ik meer dan zes maanden niet gedragen heb. Maar genoeg is genoeg. We kunnen de klimaatproblematiek niet alleen op de grote industrie afwentelen, ook ons eigen gedrag moet veranderen. Soberheid. Dat is het woord dat de experts in hun – overigens heel alarmerende – klimaatrapport schreven. En dat klopt.

Het zijn niet de mensen die weinig hebben die grote inspanningen moeten leveren, het zijn zij die net dat ietsje te veel hebben. Ik hoef geen vier jeansbroeken. Waarom koop ik ze dan wel? Ik besteed wel al aandacht aan wat ik koop. Slow fashion heeft absoluut de voorkeur. Tweedehands, vintage, ruilen en herstellen. Ik doe het allemaal. Maar ook dat kan soberder.

Wat me opviel bij de challenge? Met een ervaring ben je zo mogelijk veel blijer dan met een materiële aankoop. Cadeautjes werden boeken uit mijn boekenkast die ik absoluut zou aanraden, etentjes, een picknick, een weekendje weg. Met het geld dat ik overhield na een maand minder shoppen ging ik, toegegeven, ook een vintage tas kopen, maar de rest hield ik voor een weekendje weg met mijn gezin. Tot de zomer, koop ik niets meer! Alleen festivaltickets.’

Beste budgettips.

Beste budgettips.

Beste budgettips.

Hoe hard moderedactrice Chloë ook probeerde, de kat wilde niet mee op de foto. Gelukkig kan ze nog altijd haar beste budgettips met je delen op blz. 22 in je Flair.

Korte tripjes.

Korte tripjes.

Korte tripjes.

Reisjournalist Marie: ‘Om de stadsdrukte te ontvluchten en mijn hoofd leeg te maken, trek ik naar de Kalmthoutse Heide. Tip: zet een frigobox met een flesje wijn in je auto, zodat je na het wandelen kan aperitieven tot het roze avondlicht zorgt voor een extra vleugje magie.’ Meer tips voor korte tripjes vind je op blz. 62 in je Flair.

Opsteekkapsels.

Opsteekkapsels.

Opsteekkapsels.

Beautyredactrice Charlotte: ‘Op vakantie is mijn haar 90 % van de tijd vettig door de combinatie van zonnecrème, zwemmen en zweten, dus is een strak opsteekkapsel the way to go. Dit kapsel met knijpspeld is mijn huidige favoriet.’

Lees Flair in onze app

Lees je favoriete magazine gewoon op je smartphone of tablet in onze Mijn Magazines-app. Download ‘m snel hieronder en veel leesplezier!

>>> Download onze app hier is voor iOS en hier voor Android <<<

Gratis deodorant Fa

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '