Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock / Instagram: @paris.jacobson

Streep eronder!

Last van vervelende striemen? Dit kan je ertegen doen

Wit, rood, blauw of paars: striemen, we zouden er allemaal het liefst van af willen. Maar kan dat eigenlijk wel? Wij verklappen de waarheid over striemen aka striae.

Wat zijn striemen eigenlijk?


Laten we eerst en vooral een misverstand de wereld uit helpen: striemen – of striae – komen zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Het is een afwijking van de huid die ontstaat wanneer je huid te snel uitrekt. Wanneer dat gebeurt, scheurt het onderhuidse bindweefsel en verschijnen er strepen die enkele centimeters lang kunnen zijn. Dat proces is in principe onschadelijk voor je gezondheid, maar kan esthetisch gezien wel een flink vervelende zaak zijn.

Over preventie en genezen


Laten we er geen doekjes om winden: striemen zijn moeilijk te voorkomen, punt. De enige methode met een echte succesgarantie is ervoor zorgen dat je niet te snel aankomt of breder wordt. In dat geval is een gezonde levensstijl veel efficiënter dan potjes en zalfjes. Je huid soepel houden is een andere manier om striemen te voorkomen. Dat doe je door bijvoorbeeld amandelolieuierzalf of een andere vette crème of olie te smeren. Maar nogmaals: het is geen garantie dat als je 9 maanden lang twee keer per dag flink smeert, je lichaam zonder striemen blijft. Genen zijn veel sterker dan een potje, helaas.

Ongewenste gast


Waar komen die striemen nu eigenlijk vandaan en hoe komen ze op onze billen en buik terecht? De meest gekende reden voor striae is natuurlijk zwangerschap. Maar ook als je in korte tijd om een andere reden snel kilo’s aankomt, kan je ten prooi vallen aan die vervelende streepjes. Je huid kan het groeiproces dan niet volgen. Of je veel of weinig last hebt van striemen, is grotendeels genetisch bepaald. Als je moeder tijdens haar zwangerschap bijvoorbeeld last had van striemen, is de kans reëel dat jij er ook aan moet geloven.

Er is een genetische factor. Als je moeder striemen heeft, is de kans reëel dat jij er ook aan moet geloven.


Maar niet alleen zwangere vrouwen en mensen met overgewicht krijgen striemen. Ook jongeren kunnen er tijdens hun puberteit knap last van krijgen, en wel exact om dezelfde reden: een te grote groeispurt, zowel in de lengte als in de breedte. Ten slotte loeren striemen ook in de fitness op de hoek. Wie bepaalde lichaamsdelen of spieren plots heel hard begint te trainen en die dus in snel tempo doet uitzetten, loopt ook risico op striae.

Zalf hier, crème daar


Gelukkig is de natuur op zich vergevingsgezind en vervaagt de hardnekkige en vaak rode tint – oftewel: striae rubra – na een tijdje vanzelf. Striemen worden dan eerder wit, wat officieel striae alba heet. Om dat natuurlijke proces kracht bij te zetten, is smeren – zowel tijdens je zwangerschap of gewichtstoename als achteraf – zeker een optie. Koop alleen geen peperdure producten in de hoop dat die het verschijnsel voorgoed laten verdwijnen, want dat zal simpelweg met geen enkel zalfje gebeuren. Zelfs met een vitamine A-zuurkuur, een behandeling die enkel de dokter kan voorschrijven en die naar verluidt het meest significante verschil zou maken voor je striemen, is een volledig striemvrij lijf geen garantie. Een striem is onderhuids gescheurd bindweefsel, dus dat kan je met geen crème weer aan elkaar kleven.

Een striem is onderhuids gescheurd bindweefsel, dus dat kan je met geen enkele crème weer aan elkaar kleven.

Streep door je rekening?


Als ‘zachtjes vervagen’ voor jou simpelweg niet volstaat, is er nog een alternatief, al kan een streep minder op je lijf dan wel een streep door je rekening betekenen.

  • Laser- en lichttherapie is een dure maar effectieve behandeling tegen striae, en dan vooral die hardnekkige striae rubra. Gemiddeld zijn er 3 à 5 behandelingen nodig om die rode striemen te laten verdwijnen of sterk te laten vervagen. Hoe het werkt? Een laser dringt met laserpulsen diep in de huid. Zo maakt je lichaam nieuw collageen en nieuw steunweefsel aan, waardoor het beschadigde bindweefsel wordt vervangen.
  • Ook microdermabrasie is een behandeling die soelaas kan bieden. Die therapie verwijdert dode huidcellen met behulp van een intensieve peeling. De huid krijgt zo een betere doorbloeding en stimuleert de aanmaak van cellen. Voor beide behandelingen klop je aan bij de dermatoloog of een gespecialiseerd medisch schoonheidsinstituut.
  • Endermologie (mechanische bindweefselmassage) is dan weer een efficiënte behandeling tegen cellulite en wordt ook in  de brandwondenzorg gebruikt, waardoor die ook ingezet kan worden bij het verminderen van striemen.
  • Microneedling kan je daarentegen in je eentje doen. Het is een techniek die al lang gebruikt wordt in de schoonheidszorg. Het concept is simpel: een rollertje met honderden micronaalden perforeert je huid met als doel een volledig herstel daarvan. Je maakt als het ware kleine wondjes in je huid die vanzelf herstellen. Creepy? Een beetje, maar het is wel effectief.

Let’s face it


Het is wel duidelijk: echt van je striemen af raken is haast onmogelijk. Daarom kan je het ook over een andere boeg gooien en die lijntjes en streepjes op je lichaam proberen te aanvaarden. Dat er zo veel crèmes en behandelingen op de markt zijn, betekent dat jij lang niet de enige bent die ermee te maken krijgt. Striemen horen nu eenmaal bij de evolutie die je lichaam gedurende je leven doorloopt. Misschien wordt het wel tijd dat we ze gewoon zien als herinneringen aan bepaalde periodes en een betekenisvol deel van onszelf.

 

Happy little helpers


Crèmes en behandelingen met extra veel verzorging voor striae.

Huile Souplesse


Olie met amandelextract – € 36 – L’Occitane

Tummy Cream


Crème tegen huidstriemen tijdens de zwangerschap

Crème voor zwangere vrouwen – € 19,50 – Rituals

Anti-striemen concentraat


De mix van elastine, hyaluronzuur en collageen heeft een preventieve en een actieve werking tegen striae – € 32,90 – Collistar

Geconcentreerd serum


Corrigerend, niet vet en erg geconcentreerd serum – € 24,30 – Lierac

Striemencrème


Crème tegen huidstriemen

Parfum- en alcoholvrije striemencrème – € 21,65 – Vichy

Zwangerschapsolie


Zwangerschapsolie tegen striemen

Zwangerschapsolie voor zwangere vrouwen – € 15,99 – Weleda

Lichaamscrème


Regenererende lichaamscrème voor de droge en ruwe huid – € 23,44 – Louis Widmer

Lichaamsolie


Herstellende lichaamsolie – € 18,39 – Bio-Oil

Crème tegen zwangerschapsstriemen


Crème ter preventie van zwangerschapsstriemen – € 28,67 – Mustela

Verzorgende olie


Verzorgende olie voor de gevoelige huid – € 12,25 – Eucerin

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '