Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Wren Meinberg via Unsplash

‘Het volume waarmee de clitoris toeneemt in erectie, is te vergelijken met het volume waarmee een penis toeneemt als die stijf wordt.’

Dankzij deze 7 weetjes van de seksuoloog leer je je clitoris beter kennen

De redactie

In haar boek ‘It’s All About The Clit’ onthult seksuoloog Lotte Sierens de grote waarheid over dat kleine genot: de clitoris. Wij tonen het topje van de ijsberg die de clit klaarblijkelijk is: met deze zeven weetjes over je clitoris leer je je clit nog beter kennen.

Lotte is seksuoloog, relatietherapeut, spreker en auteur met een groot hart voor haar vak. Door de jaren heen groeide haar interesse in de vrouwelijke seksualiteit uit tot een ware passie, die resulteerde in haar eerste boek ‘It’s All About The Clit’.

Ze werd lang genegeerd

De clitoris, een eeuwenlang onontdekt mysterie. Of niet? Uit de geschiedenisboeken blijkt dat de clit helemaal niet zo laat werd ontdekt als we denken, maar dat ze gewoon werd genegeerd. Vermoedelijk wisten zelfs de Grieken en Romeinen al van haar bestaan, maar sloten ze haar liever buiten, omdat niemand wist waarvoor het ding precies diende en vrouwelijk seksueel genot bovendien gezien werd als het grote kwaad. Later zouden artsen beschrijven dat vrouwen genoten van aanrakingen boven de vagina. Omdat ze niet goed wisten wat daar zat, noemden ze die plek de ‘nimf’. Een lief, zacht en mysterieus woord. Maar de clitoris bleef ook daarna nog geruime tijd onbekend terrein, omdat Claudius Galenus, een Griekse arts, kwam aandraven met de theorie dat de vagina een naar binnen gekeerde penis was.

Ze is véél groter dan dat kleine, zichtbare knopje

Toen de clitoris eindelijk op de voorgrond trad, bleef een groot deel ervan alsnog onontdekt. Het kleine, zichtbare bolletje dat aan het begin van de vulva (het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsdeel) zit, is namelijk maar het topje van de ijsberg. Bijna letterlijk. Het uitwendige gedeelte van de clit wordt de glans van de clitoris genoemd, maar is maar een klein stukje van het hele orgaan. De clitoris heeft in werkelijkheid vier uitlopers, de harde en zachte zwellichamen, die zich vlak onder de huid bevinden en verder doorlopen onder de vulvalippen tot ver in het bekken. In haar geheel omarmt ze zo de plasbuis en vagina (het inwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsdeel).

Ze is het tweelingzusje van de penis

Mannen en vrouwen zijn lang niet zo verschillend als we denken. Tenminste, hun geslachtsdelen niet. De clitoris en penis hebben anatomisch gezien immers dezelfde onderdelen. Ook de bezenuwing is gelijkaardig en de doorbloeding verloopt identiek. Ze zijn tot slot allebei supergevoelig voor seksuele prikkels en worden groter bij opwinding. De penis en clitoris lijken ook uiterlijk goed op elkaar en zijn qua grootte, dikte en lengte volledig aan elkaar gewaagd. Het grootste verschil: de penis hangt buiten het lichaam, de clitoris zit bijna volledig inwendig verstopt.

De penis en clitoris lijken ook uiterlijk goed op elkaar en zijn qua grootte, dikte en lengte volledig aan elkaar gewaagd.

Ze wordt net zo stijf als haar tweelingbroertje

Wat velen niet weten, is dat vrouwen ook een stijve kunnen krijgen. Als je weet hoe je het genotsorgaan moet bedienen, zal de clitoris daarop reageren door in erectie te gaan. In opgewonden toestand kan ze uitzetten en wordt ze veel groter qua afmeting. Het volume waarmee de clitoris toeneemt in erectie, is te vergelijken met het volume waarmee een penis toeneemt als die stijf wordt.

Ze draagt een helmpje voor de veiligheid

Omdat de glans van de clitoris zo gevoelig is, wordt hij beschermd door de voorhuid, ook wel het clitorishoedje genoemd. Dat ‘helmpje’ wordt gevormd door de bovenkant van de binnenste vulvalippen en schuift mooi over de glans als die in rust is. Bij opwinding komt de glans even piepen vanonder het hoedje en is zijn ronde kopje in volle glorie zichtbaar. Wordt de stimulatie echter opgedreven, dan verdwijnt hij liever weer veilig onder zijn helm. Het hoedje vormt dan een soort bescherming tegen te hevige prikkeling van de extreem gevoelige glans. Als de stimulatie daarentegen verdergaat over de voorhuid, kan de clitoris vaak wat meer verdragen.

Het volume waarmee de clitoris toeneemt in erectie, is te vergelijken met het volume waarmee een penis toeneemt als die stijf wordt.

Ze houdt van natte vingers

Vaak denken we bij glijmiddel aan vaginale of anale stimulatie, maar ook de clitoris is er gek op. Er is namelijk niets zo vervelend voor haar als een droge vinger. Rond de clitoris zijn immers geen klieren aanwezig die haar vochtig maken bij opwinding. Daarom maak je je vingers het best nat met speeksel of glijmiddel voor je de glans gaat stimuleren.

Ze werkt niet als een aan-uitknopje

Sommige mensen denken dat de clitoris werkt als een eenvoudige drukknop, die op eender welk moment zomaar bediend kan worden. Dat is verre van het geval. De clitoris is geen magische deurbel waar je te pas en te onpas op kan drukken om de deur naar genot te openen. Je moet in de stemming zijn om te kunnen genieten van aanrakingen. En niet elke vorm van clitorale stimulatie voelt altijd goed. Of het nu een zachte aai, trilling of natte tongbeweging is, als je niet voldoende in de stemming bent, zal de aanraking niet het gewenste effect hebben. Zomaar out of the blue op de clit drukken kan zelfs onaangenaam zijn. Je kan genot niet zomaar tevoorschijn toveren. Start bij de basis en creëer eerst de juiste sfeer.

Tekst: Elien Geboers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '