Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Tijdens haar zoektocht hield R. een dagboek bij en vroeg ze tips aan vriendinnen en experts.

Onze redactrice ging op zoek naar een vaginaal orgasme: ‘Ik kwam nog nooit klaar tijdens het vrijen’

De redactie

Klaarkomen door penetratie, het is voor vele vrouwen een onbestaand gegeven. Zo ook voor onze redactrice. Na vijftien jaar seks en vijftien verschillende mannen besloot ze dat het genoeg was. Ze ging gericht op zoek naar dat wat nog nooit eerder lukte: een vaginaal orgasme bereiken. Speciaal voor Wereld Orgasme Dag delen we haar dagboek.

Ah, jij kan niet klaarkomen? Het is een vraag die me in het verleden na een vrijpartij al vaak werd gesteld en waarop ik telkens gegeneerd ‘Euh... nee’ antwoordde. Dat is al zo van toen ik op mijn zeventiende voor de eerste keer seks had met mijn toenmalige lief. Even ter verduidelijking: ik ben nu 32. Dat wil zeggen dat ik al ongeveer vijftien jaar seks heb, en dat met – even tellen – in totaal vijftien verschillende mannen. In al die tijd kwam ik nooit klaar tijdens het vrijen. Het voelt haast als een biecht: – ‘Hallo, ik ben R. uit Antwerpen, ik ben 32 jaar en ik kan niet klaarkomen tijdens seks.’ – ‘Hallo, R.’

Ik had voor het eerst seks met mijn toenmalige vriendje. We waren al een paar maanden samen en hadden al serieus wat gefoefeld, maar de nacht van mijn eindejaarsbal kwam het eindelijk tot seks. Dat ik die eerste keer niet was klaargekomen, kon hij nog vatten – ‘vast effe wennen’ – maar dat het in de jaren erna nooit lukte, knaagde aan zijn zelfvertrouwen. En ook aan het mijne. Het deed me al die tijd denken dat ik iets niet ‘kon’, dat ik niet normaal was en dat ik nooit een tijger in bed zou zijn. Dat gevoel bleef ook hangen bij mijn latere bedpartners. Alle veertien. Het gevoel van seksueel falen sluimert tot op de dag van vandaag in mijn achterhoofd, zelfs in mijn huidige relatie. Mijn lief en ik hebben nochtans een heel fijn en gezond seksleven. Maar ook hij en ik praten in bed weleens over het gebrek aan een climax.

‘Wat kan ik doen?’, ‘Wat vind je leuk?’... Het zijn vragen die hij geregeld stelt, maar die soms zelfs gaan irriteren. Het legt een bepaalde druk op, alsof ik iets moet presteren. Is het werkelijk voor mijn plezier of draait het eerder om zijn ego? Ook laat hij af en toe ‘subtiel’ vallen dat zijn vorige bedpartners allemaal konden klaarkomen door penetratie. Zucht... Nu, is dat wel zo? Ik onderdruk de neiging om zijn exen uit te horen over hun seksuele ervaringen met mijn lief en ga dan maar zelf op onderzoek. Is er iets aan de hand met mijn vagina? Ben ik stuk? En vooral: kan ik er iets aan veranderen? Ik vat het plan op om aan de hand van professionele tips uit te zoeken of het voor mij überhaupt mogelijk is om klaar te komen tijdens seks en tijdens die zoektocht een paar weken een dagboek bij te houden. Is het overbodig om te melden dat mijn lief hier erg gretig aan meewerkt?

Dag 1: zelfkennis is het begin van alle wijsheid

Wanneer mijn lief in de living zit te gamen, sluit ik me op in de slaapkamer. Masturbation is the new meditation. Het ontspant en ik leer mezelf beter kennen. Hoe beter ík weet wat ik wil, hoe beter ik dat duidelijk kan maken aan mijn partner. Het goede nieuws is: klaarkomen door masturbatie was nooit een probleem. Het is duidelijk dat mijn lijf ertoe in staat is. Cumgratulations aan mezelf! Het was echter wél een heuse zoektocht om klaar te komen door iemand anders’ hand. Mijn lief is de eerste die me manueel tot een hoogtepunt kan stimuleren. Heel specifiek: door draaibewegingen met zijn rechterhand, mét de klok mee. En zelfs dan nog is het een kwestie van goed communiceren wanneer hij harder, zachter, trager of sneller moet bewegen. Maar wanneer hij – of ex-partners vóór hem – met zijn vingers ín mijn vagina gaat, doet het me bitter weinig. Betekent dat dat er iets ontbreekt daarbinnen? Nee, maar het verschil tussen inwendig en uitwendig genot blijkt een nogal cruciaal onderdeel in mijn zoektocht naar een orgasme tijdens seks. Daar moeten we dus even... dieper op ingaan.

Dag 3: allemaal clitoraal

Ik praat met Ina, de huisseksuoloog van Flair. Ze vertelt me over het wijdverspreide misverstand over een vaginaal en een clitoraal orgasme. Doordat het onderzoek naar het vrouwelijk genot redelijk recent is,circuleert er nog enorm veel fake news over. Ook werden die onderzoeken vroeger uitgevoerd door mannen die de clitoris volledig over het kleine hoofdje zagen. Zeer onterecht, want tegenwoordig weten we dat de clitoris de bron en dus de sleutel tot het vrouwelijk orgasme is. Ina vertelt me ook dat de clitoris een orgaan is dat zich aan de buitenkant bevindt – dat ‘bolletje’ dat komt piepen – en zich helemaal uitstrekt tot ín/langs de vagina; inwendig. Bij vaginale stimulatie worden de dieper gelegen inwendige delen van de clitoris gestimuleerd, bij een clitoraal orgasme de uitwendige delen. Dat maakt dat zelfs een zogenaamd vaginaal orgasme eigenlijk een clitoraal orgasme is, maar dan de inwendige variant. Volg je nog?

Dag 4: cumbination

Boeken dicht en benen open; tijd om de daad bij het woord te voegen. Ina vertelt dat de meeste vrouwen uitwendige stimulatie nodig hebben om tijdens penetratie tot een orgasme te komen. Ze geeft als tip om mezelf uitwendig te stimuleren tijdens het vrijen. Hopend op een geslaagde cumbination gaan we er nog diezelfde avond mee aan de slag. We proberen drie verschillende standjes. Ik lig op mijn rug terwijl mijn lief me penetreert. Intussen probeer ik mezelf uitwendig te stimuleren door de bekende draaibewegingen met mijn vingers – met de klok mee. Eerlijk gezegd voelt het alsof zijn penis een beetje in de weg zit. We proberen het ook eens terwijl ik op mijn buik lig en sluiten op z’n hondjes af. Maar ook dat biedt niet het gehoopte resultaat. Nadat mijn lief is klaargekomen, bezorgt hij me alsnog een uitwendig orgasme met zijn vingers.

Dag 11: girls talk

Is er iets gezelliger dan vrolijk en open met vriendinnen over seks praten? Ik leg mijn oor bij hen te luisteren en vraag hoe zij seks beleven. Goede vriendin B. zegt dat ze zich in mijn verhaal herkent. Ook zij kwam nog nooit klaar tijdens penetratie, al geeft ze toe dat ze er ook nooit echt naar op zoek was. Ook J. en L. zitten in hetzelfde schuitje: ‘Wij genieten van seks, maar voor een orgasme zorgen we achteraf zelf door masturbatie.’ Vriendin A. zegt dan weer dat ze nog nooit vaginaal klaarkwam en geeft toe dat ze het weleens faket omdat ze het gevoel heeft dat dat van haar verwacht wordt. Ze is niet de enige. Volgens onderzoek faket meer dan vijftig procent van de vrouwen soms een orgasme. Vrouwen zijn namelijk zó getraind om het plezier van de man voorop te stellen, dat ze liever hém een goed gevoel geven dan dat ze hun eigen wensen duidelijk maken en zo de kans op een orgasme vergroten.

Het is belangrijk dat elke vrouw op zoek gaat naar de manier die voor haar het best werkt.

Ina: ‘Als je een orgasme faket, denkt je partner dat hij goed bezig is en zal hij niet meer op zoek gaan naar wat jou wél plezier verschaft. Het is daarom beter om duidelijk te communiceren over waar jij van geniet, zodat jullie daar samen in kunnen groeien.’ Vriendin F. heeft een succesverhaal, al was het geen kortverhaal, maar een evolutie van bijna negen jaar: ‘Klaarkomen door inwendige stimulatie was een proces. De eerste keren dat het leek te gaan gebeuren, hield ik het tegen omdat het te intens werd en het voelde alsof ik plots moest plassen. Ik moest het durven “toelaten”. Pas nadat ik een orgasme met een vibrator had bereikt, kon ik dat ook met een man beleven.’ Volgens Ina is dat plassen eigenlijk squirten: een combinatie van verdunde urine, kliervocht en opwindingsvocht.

Vriendin S. ondervond nooit moeite met klaarkomen. Ze vertelt dat ze het vroeger zelfs stiekem in de klas deed. Er zijn verschillende manieren waarop S. een orgasme bereikt, maar haar favoriete standje is terwijl ze bovenaan zit, zelf het ritme bepaalt en druk uitoefent op haar schaambeen door dat tegen het lichaam van haar partner aan te duwen. Ina legt uit dat elke vagina, en dus ook de manieren waarop vrouwen een orgasme krijgen, bij iedereen verschillend is. ‘Binnen in de vagina zitten zenuwuiteinden, maar die zijn bij elke vrouw wat anders verdeeld. Sommige vrouwen zullen dus wel makkelijker tot een hoogtepunt komen door inwendige stimulatie. Het is belangrijk dat elke vrouw op zoek gaat naar de manier die voor haar het best werkt.’

Dag 15: sexperiment

Een van de meestvoorkomende tips is het belang van experimenteren. Aan de hand van verschillende standjes zoek je uit wat goed voelt. Ik haal de cowgirl in me naar boven en positioneer me boven op mijn lief. Na vijf minuutjes rijden lijkt het toch vooral plezierig voor mijn partner. Ik haal er die andere tip weer bij: mezelf uitwendig stimuleren. Aangezien ik tegelijkertijd ook het ritme bepaal, voelt het op een gegeven moment als dat trucje waarbij je met je ene hand op je hoofd klopt terwijl je met je andere hand cirkels over je buik maakt. Een andere variant is het hemelbedstandje: ik blijf bovenaan, maar ga plat op mijn lief liggen, met onze lijven vlak bij elkaar. Dat zorgt voor extra druk op mijn clitoris. Het voelt fijn, maar ik kom niet klaar.

Dag 17: vanavond niet, schat

Ik voel me ontmoedigd. Ina geeft me de tip om mijn streven naar een vaginaal orgasme even achterwege te laten. Ina: ‘Als klaarkomen het enige doel van seks is, wordt het algauw teruggebracht tot een mechanische handeling.’

Dag 19: relax & release

Ina zegt me dat het belangrijk is om op voorhand zo veel mogelijk te ontspannen, bijvoorbeeld door een massage van mijn partner. Ik strek me als een gewillige zeester uit terwijl mijn lief me zacht begint te kneden. Wanneer ik in the zone ben, stimuleer ik mezelf tot nét voor ik klaarkom. We schakelen over op penetratie. Het orgasme dat werd opgebouwd, verdwijnt weer. Begrijp me niet verkeerd: het voelt heel fijn en mijn lief is een heerlijke bedpartner, maar inwendige stimulatie lijkt een orgasme zelfs tegen te werken in plaats van op te wekken. Nadat mijn lief is klaargekomen, geeft hij me manueel een uitwendig orgasme. It’s only fair.

Dag 21: in the sha-la-lalow

We proberen een nieuwe techniek uit: ‘shallowing’. Geen volledige penetratie, maar alleen met de tip van de eikel of met het topje van je vingers zachtjes in en uit de vagina gaan. Ina: ‘Vooral de eerste centimeters van de vaginaopening zijn gevoelig, dus het kan een fijne afwisseling zijn om je daarop te concentreren tijdens het vrijen.’ Het bezorgt me een goed en spannend gevoel. Ik vind het lekkerder dan diepe penetratie, maar kom er niet van klaar.

Dag 25: good vibes

Mijn vibrator is aangekomen. Eerlijk? De Satisfyer Pro 2+ ziet eruit als iets wat mijn tandarts zou gebruiken om overtollig speeksel weg te zuigen. En zachtjes zuigen is effectief wat het ding doet, maar dan aan mijn clitoris. Ik stimuleer mezelf voor, tijdens en na de vrijpartij. Het bezorgt me zo’n intens gevoel dat ik er constant van in de lach schiet, zeker wanneer ik dichter bij een orgasme kom. Het doet me denken aan het verhaal van vriendin F. Zij vertelde dat ze moest leren toelaten om klaar te komen. Het voelt inderdaad alsof ik mentaal een grens over moet. Mocht het me binnen negen jaar lukken, laat ik het weten.

Dag 29: mispoes

Na een maand experimenteren is het tijd om te reflecteren over de afgelopen weken. Waarom verwacht ik eigenlijk klaar te komen door langdurige penetratie? En ik ben niet de enige, want al mijn bedpartners – en na rondvraag blijkbaar ook mijn vriendinnen – gaan ervan uit dat een orgasme erbij hoort. Erger nog: we voelen ons beschaamd en gefaald als het niet lukt om dat te bereiken. De oorzaak daarvan is simpel: haast in elke film, boek of serie waarin seks voorkomt, hoeft de man maar een paar keer met zijn penis in de vagina te stoten om de vrouw te doen gillen van genot. Het idee dat vrouwen makkelijk klaarkomen tijdens penetratie, is onzin.

Bij vrouwen is penetratie vaak minder stimulerend omdat er binnen in de vagina relatief weinig zenuwuiteinden zitten.

Toch zie je vooral vaginale penetratieseks op het scherm. Dat is een enorm fout beeld, dat twee Britse feministes willen bestrijden met de Clittest: een test die bepaalt hoe realistisch een seksscène is. Daarmee willen de oprichtsters clitorisvriendelijke scènes in de verf zetten. We baseren ons namelijk op wat we zien, horen en lezen, dus is het haast van maatschappelijk belang om het vrouwelijk genot op een realistische manier te portretteren. Het is dus tijd om het grootste misverstand sinds ‘de croissant die aangezien werd voor een gevaarlijk dier’ uit de wereld te helpen: er zijn maar heel weinig vrouwen – lees: slechts 18 % – die van alleen penetratie een orgasme krijgen. Dat is ook de reden waarom lesbische koppels vaker orgasmes hebben dan vrouwen in een heterokoppel. In plaats van op penetratie focust de eerste groep namelijk meer op uitwendige stimulatie.

Ina licht toe: ‘Bij vrouwen is penetratie vaak minder stimulerend omdat er binnen in de vagina relatief weinig zenuwuiteinden zitten. Vooral de eerste drie tot vijf centimeter van de vagina zijn gevoelig. Als we aan seks denken, denken we nog al te vaak aan penetratie. Seks is echter veel meer dan dat; er zijn zoveel andere manieren om intiem te zijn met elkaar én een orgasme te beleven zonder dat er penetratie aan te pas hoeft te komen.’

Dag 32: I ám the main dish

De clitoris verdient meer aandacht en seks moet worden herbekeken. De term ‘voorspel’ is verkeerd, alsof penetratie het hoofdgerecht is en al de rest randanimatie. Seks kan volledig clitoraal zijn, want de clitoris is evenwaardig aan de penis. Seks eindigt niet wanneer de man klaarkomt, maar wanneer je beiden bevredigd bent, op welke manier dan ook. Ik leerde mijn lijf beter kennen, en mijn lief ook. We hebben elk onze voorkeuren, dus goede communicatie is cruciaal. We zijn ook speelser en opener naar elkaar toe geworden. Vroeger durfde ik niet te masturberen in zijn bijzijn, maar hij vindt het net zalig om me te zien genieten. Een inwendig orgasme heb ik (nog) niet gekregen, maar mijn uitwendige orgasmes zijn krachtiger. Het prestatiegevoel werd verdrongen door plezier, en schaamte heeft plaatsgemaakt voor openheid.

Mijn tip? Experimenteer! Maak er een fijne zoektocht van, met iemand die je vertrouwt en die je zelfvertrouwen geeft. Neem het heft in handen en toon je partner het belang van de clitoris. Het is namelijk onmiskenbaar de sleutel tot het vrouwelijk genot.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '