https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Op zich niet zo problematisch, maar er is één belangrijke voorwaarde.

Sexting in de lift: ‘Eén op de drie jongeren deelt weleens een naaktfoto’

Jongeren delen nog steeds gretig op sociale media, zouden zich wél bewuster zijn van wat ze precies posten maar toch zit sexting in de lift. Dat blijkt uit het ‘Apestaartjaren‘-onderzoek van de Universiteit Gent, Mediawijs en Mediaraven bij zo’n 4.000 jongeren tussen 6 en 18 jaar.


Zo’n 95% van de bevraagde jongeren zou een smartphone hebben, 83% daarvan heeft met die smartphone ook toegang tot mobiele data en maar liefst 70% zou het regelmatig checken van die smartphone als een onbewuste reflex zien. Eén op de vijf jongeren geeft zelfs toe onrustig te worden als ie niet op elk moment van de dag zijn sociale media kan checken. ‘Bij sommige jongeren is er de vrees dat ze niet meer helemaal mee zullen zijn als ze hun sociale media niet goed in de gaten blijven houden’, vertelt Bart Vanhaelewyn, specialist op vlak van mediaconsumptie binnen de UGent, aan VRT. ‘Anderen kunnen dan weer niet op tijd stoppen met het checken van hun Instagram. En dan kunnen vijf minuutjes op sociale media al snel oplopen tot twee uur. Dat levert soms slapeloze nachten op.’

Sexting in de lift


Het meest opvallende resultaat uit het onderzoek is misschien wel dat steeds meer jongeren steeds vaker intieme of seksueel getinte foto’s van zichzelf sturen. ‘Ongeveer 36% van de jongeren zegt dat hij of zij al eens een naaktfoto heeft verstuurd’, klinkt het bij Ralf De Wolf, doctor verbonden aan de vakgroep communicatie van de UGent. ‘Dat hoeft niet per se problematisch te zijn, op voorwaarde dat er vooraf zéker goede afspraken worden gemaakt met de ontvanger van die beelden.’ Meisjes zouden in dat geval ook bewuster en voorzichtiger omgaan met social media. De reden? Ze komen veel vaker een veel vroeger dan hun mannelijke leeftijdsgenoten in contact met ongewenst gedrag op het internet.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten