Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Studentenartsen van de KU Leuven willen studenten waarschuwen.

OPGEPAST: chlamydia komt nu bij zeven keer meer studenten voor dan tien jaar geleden

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online

Studentenartsen van de KU Leuven willen studenten waarschuwen voor chlamydia. Er zouden nu zeven keer meer studenten met de soa bij hen langskomen dan tien jaar geleden.


Studentenarts Rikka De Roy vertelt aan VTM Nieuws over de opmars van chlamydia: ‘We zien de opmars ook in de rest van het land, hoofdzakelijk bij jongeren.’ Naar verluidt is maar liefst een op twintig jongeren drager. In 2016 waren er in ons land minstens 6.000 mensen besmet.

Wat is chlamydia?


Studentenarts Rikka De Roy legt het voor je uit: ‘Chlamydia is een bacterie die lokaal een infectie kan geven in de plasbuis of in de baarmoeder, maar ook in de eileider en zaadleider. De soa kan jaren sluimeren in je lichaam zonder dat je het weet. Als je het niet opmerkt, kan je onvruchtbaar worden.’

Het is dus belangrijk dat je er snel bij bent. Dan kan je behandeld worden en kunnen de gevolgen op lange termijn beperkt worden. Een zware ingreep is niet nodig. Je bent er bij snelle tussenkomst vanaf met een eenmalige inname van een tweetal antibioticumtabletten.

Meisjes die besmet zijn, hebben vooral last van herhaalde klachten die op een blaasontsteking lijken en hebben soms wat afscheiding. Jongens hebben pijn bij het plassen. Maar in veel gevallen zijn er helemaal geen symptomen. Je zo nu en dan laten controleren, is dus aangeraden. En veilig vrijen! Maar dat moesten we jullie vast niet meer vertellen...

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '