Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Erik Lucatero via Unsplash

De oorzaken zijn te weinig seks, een gebrek aan zelfvertrouwen en een slechte communicatie.

Maar liefst 84 % van de Belgen is niet helemaal tevreden over seksleven

Herlinde Matthys

Het vrouwvriendelijk erotiekmerk Christine le Duc voerde in samenwerking met Goedele Liekens een grootschalig onderzoek uit naar het seksleven van de Belg. De resultaten zijn verrassend.


Christine le Duc is het oudste en grootste erotiekbedrijf van Nederland. Het merk deed begin dit jaar in samenwerking met seksuologe Goedele Liekens een enquête rond seks bij 1000 Belgen. De resultaten van het onderzoek zijn – en dat is nog zacht uitgedrukt – verrassend. Zo blijkt dat het overgrote deel van de ondervraagden niet helemaal tevreden is over zijn seksleven. Slechts 16 procent had totaal geen klachten, wat wil zeggen dat maar liefst 84 procent op zijn honger blijft zitten.

Hoeveelheid seks


30 procent daarvan is matig tevreden en meer dan 50 procent gaf eerlijk toe dat ze niet helemaal tot zelfs absoluut ontevreden is over de activiteiten – of vooral het gebrek daaraan – tussen de lakens. De drie belangrijkste redenen hiervoor zijn: te weinig seks, een gebrek aan zelfvertrouwen in bed en een slechte communicatie.

Meer dan zes op de tien Belgen zouden graag wat meer seks hebben. Vooral mannen, 72 procent in vergelijking met 58 procent vrouwen, hebben liever meerdere keren per week of dagelijks seks. ‘De hoeveelheid seks die iemand heeft, zegt niet meteen veel over hoe tevreden die persoon is met zijn seksleven’, vertelt Goedele. ‘Het is vooral belangrijk dat beide partners op één lijn zitten wat betreft die hoeveelheid.’

Onzeker tijdens het vrijen


Het feit dat sommigen minder zin hebben in een stomende vrijpartij heeft vaak te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Bijna de helft van de Belgen geeft immers toe dat ze vaker seks zouden hebben als ze zich zekerder zouden voelen tussen de lakens. Dit probleem komt vaker voor bij vrouwen (30 procent), dan bij mannen (22 procent). Personen die ontevreden zijn over hun seksleven geven trouwens ook vaker aan dat hun partner te onzeker is tijdens het vrijen. ‘Je hebt nochtans absoluut geen perfect lichaam nodig om sexy te zijn’, vertelt Goedele. ‘Het is veel belangrijker om je goed te voelen in je vel en dan komt die sexyness vanzelf.’

Seksuele verlangens


Een derde struikelblok in de Belgische slaapkamers is communicatie. Vier op de tien Belgen, en vooral vrouwen, geven aan hun partner nog te weinig aan wat ze écht lekker vinden. Het vreemde is dat hoe langer hun relatie duurt, hoe minder ze praten over hun seksuele verlangens met hun lief. ‘Vrouwen cijferen zichzelf helaas deels weg’, vertelt Goedele. ‘Het beeld van seksualiteit dat we te zien krijgen, is immers altijd enorm gericht op de man.’ Ze geeft als raad om uit te zoeken wat je zelf leuk vindt en dat ook daadwerkelijk te vertellen aan je bedpartner.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '