Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

'Als individu ben je zeer veelzijdig: verschillende mensen halen verschillende kanten in je naar boven.'

Kan je verliefd zijn op twee mensen tegelijkertijd?

Annelies Hart

In een wereld vol datingapps zijn de opties voor potentiële partners haast eindeloos. Velen daten dan ook meerdere mensen tegelijkertijd, iets wat experts zelfs aanraden. Maar wat als je nu ook echt gevoelens begint te krijgen voor twee van die potentiële lovers? Is het mogelijk om verliefd te zijn op twee mensen tegelijkertijd?

Nu kerstfilms ons weer om de oren vliegen, zien we ook alsmaar meer love triangles op televisie. Want in die Hallmark-movies zit er wel altijd iemand die twijfelt tussen de succesvolle miljardair en de charmante bakker in een klein dorpje. Twee potentiële (levens)partners die haar/hem/hen allebei iets anders kunnen bieden, en misschien even gelukkig maken. Het doet ons dus nadenken of het echt mogelijk is om dezelfde gevoelens voor twee verschillende mensen te koesteren, op hetzelfde moment.

En wat blijkt? Het antwoord is ja. Psychologisch gezien is het perfect mogelijk om verliefd te worden op twee mensen tegelijkertijd. Liefde is immers niet meer dan een chemische reactie – een ‘neurochemische high’ – en die reacties zijn niet gebonden aan maatschappelijke beperkingen of monogame verwachtingen.

Veelzijdig individu

De reden daarvoor is dat we als mensen zo complex in elkaar zitten, dat verschillende mensen op verschillende manieren bij ons passen. ‘Als individu ben je zeer veelzijdig’, legt datingcoach Connell Barret uit aan de website Askmen. ‘Iemand kan je zelfverzekerde, sexy kant naar boven halen en daarvoor kun je van hem/haar/hen houden. Op hetzelfde moment kan een tweede persoon je het gevoel gegeven veilig en geborgen te zijn, waardoor je ook voor hem/haar/hen kan vallen. Op die manier is het perfect mogelijk dat je brein dopamine aanmaakt voor beide datingpartners, omdat ze je op verschillende manieren speciaal en geliefd doen voelen.’

Wanneer is het dus mogelijk om verliefd te worden op twee mensen? ‘Als we uit één iemand niet alles halen wat we nodig hebben in een relatie’, legt psychologe Elena Touroni uit. Zij valt Connell bij in zijn bewering dat het perfect mogelijk is, maar dat de monogame waarden en normen die opgelegd worden door de maatschappij ervoor zorgen dat we niet op zoek gaan naar die ontbrekende elementen in iemand anders. En of we kunnen verwachten dat één enkele persoon al onze behoeftes vervult, is nog maar de vraag.

Logische keuze

Waar het volgens Barrett uiteindelijk op neerkomt, is de keuze. Het is perfect mogelijk om intense gevoelens voor twee mensen te hebben, of je nu al in een relatie zit met een van de twee of niet. Zit je in een polyamoureuse relatie? Dan kan je volop genieten van het gevoel en de vreugde delen met beide partners. Maar als je voorkeur uitgaat naar monogamie, zullen je hart en hoofd vanzelf samenwerken om de meest logische beslissing te maken. ‘Verliefd worden is onvrijwillig, maar een bindende relatie met iemand aangaan, is een keuze’, besluit de datingcoach.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '