Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
ruziemaken
© Pexels

Van sokken laten slingeren tot de afwas laten opstapelen: (bijna) alle kleine ruzies kan je herleiden tot drie redenen!

3 grote redenen waarom koppels ruziemaken

Annelies Hart

De afwas die blijft opstapelen, sokken die rondslingeren of te laat komen: er zijn veel kleine dingen waar koppels over kibbelen. Maar wist je dat bijna al die ruzies te herleiden zijn tot drie grote onderliggende redenen? Relatietherapeute Elizabeth Earnshaw legt uit wat de drie onderliggende stoorfactoren zijn van de ruzies met je wederhelft. .

Hoeveel je ook van elkaar houdt en hoe compatibel jullie astrologische zonnetekens ook zijn, ruzie is onvermijdelijk als koppel. Het doel is dus niet per se om nooit ruzie te maken, want dat is quasi onmogelijk. Wat je wél kan doen, is leren herkennen waarom jullie ruziemaken. Volgens relatietherapeute Elizabeth Earnshaw kan je dat doen door de drie grote onderliggende redenen waarom we ruziën in gedachten te houden.

Macht en controle.

‘Als mens hebben we graag een vals gevoel van controle’, legt Earnshaw uit. ‘En in een relatie heb je geen controle over hoe de ander zich gedraagt of wat hij/zij/die denkt. Dat kan op bepaalde momenten bedreigend aanvoelen. Het is dus ook belangrijk om die controle los te durven laten, maar als je als persoon niet sterk in je schoenen staat, kan dat moeilijk zijn en zorgen voor ruzies.’ Dat komt vooral voor als je partner iets op een volledig andere manier doet dan jou. Denk maar aan kinderen opvoeden, of simpelweg handdoeken opplooien.

De remedie? Probeer te aanvaarden dat die verschillen tussen jullie er mogen zijn.

Nabijheid en zorgzaamheid.

Ook nabijheid en zorgzaamheid zijn belangrijke onderdelen van elke relatie. Dus als die behoeften niet vervuld worden, kan dat leiden tot ruzies. Wanneer je je partner bijvoorbeeld probeert te vertellen over je dag en hij/zij/die niet luistert en op zijn/haar/hun telefoon zit. Dan komt er al snel een geïrriteerde ‘je ziet je gsm precies liever dan mij’ uit. En daar is het startpunt van je ruzie.

Heel jammer, want wat je op dat moment eigenlijk wil communiceren is: ‘Ik zou graag tijd met je spenderen en dicht bij jou zijn.’ Maar om zoiets te zeggen moet je je kwetsbaar opstellen en dat is waar bij veel mensen het schoentje wringt, omdat ze dan de controle en ‘macht’ verliezen waar het in puntje één nog over ging.

De remedie? Earnshaw raadt aan om te leren uitdrukken hoe je je voelt, in plaats van te wijzen op de tekortkomingen van je partner.

Respect en erkenning.

‘We willen allemaal gerespecteerd en erkend worden door onze partners, dat creëert een gevoel van veilige gehechtheid’, legt Earnshaw uit. ‘Als we dat gevoel niet krijgen, kan dat conflicten veroorzaken.’ Denk bijvoorbeeld aan wanneer je speciaal voor je lief een lekkere maaltijd op tafel tovert en daar geen bedankje of complimentje voor krijgt.

De remedie? Maak er een prioriteit van om je partner te laten weten dat hij/zij/die belangrijk voor je is en je dankbaar bent voor wat hij/zij/die voor je doet.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '