Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Dit jaar geen loze beloftes!

NEW YEAR, NEW US: 6 goede voornemens die je relatie in 2021 een boost kunnen geven

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Wil je een gezondere relatie met je partner opbouwen in 2021? Dan hangen daar misschien wel enkele goede voornemens aan vast. Om van die voornemens geen loze beloftes te maken en de ruzie die daarop volgt te vermijden, pak je ze het best zo tactisch én vooral aangenaam mogelijk aan.


Minder werken, meer weekendjes vrijhouden of het huishouden beter verdelen: het zijn maar enkele goede voornemens die er elk jaar opnieuw voor moeten zorgen dat onze relatie niet strandt. Toch zijn het vaak de simpelere en meer voor de hand liggende beslissingen die je relatie nieuw leven inblazen. Enkele relatietherapeuten en ervaren koppels deelden in HuffPost de voornemens die dit jaar wél een verschil zullen maken.

1. Leg je smartphone eens wat vaker aan de kant


Stel een tijdslimiet in en zorg ervoor dat je schermtijd die limiet niet overschrijdt. Een van de grootste klachten die relatietherapeut Kurt Smith te horen krijgt, is het feit dat heel wat koppels verslaafd zijn aan hun smartphone en daardoor minder tijd voor elkaar kunnen maken. Probeer in 2021 je gsm dus eens wat vaker aan de kant te leggen. Gebruik ‘m bijvoorbeeld niet meer aan tafel of in bed. Daag jezelf uit om leuke alternatieven voor dat kleine schermpje te vinden en probeer jullie gsm tijdens die activiteiten dan ook niet te gebruiken.

2. Bepaal hoeveel tijd jullie minstens met elkaar willen doorbrengen


En wijk daar vooral niet van af. Net zoals je een doktersafspraak of etentje met de vriendinnen in je agenda zet, moet je ook de tijd die je met je partner wil doorbrengen respecteren. En neen, daar hoort het bekijken van de zoveelste ‘The Crown’-aflevering niet bij. Hoe jullie die tijd dan wel nuttig kunnen besteden? Spreek af dat jullie minstens twee keer per week samen koken of besluit om elke vrijdagavond gezelschapsspelletjes te spelen. Zet dat eventueel zelfs in je agenda, zodat je het zeker niet meer vergeet.

3. Ga minstens een keer per maand samen de deur uit


En zorg ervoor dat dat zo spontaan mogelijk gebeurt. Hoe langer je relatie duurt, hoe verleidelijker het wordt om je te houden aan jullie dagelijkse routine. Toch is het belangrijk om af en toe verrassend uit de hoek te komen en iets leuks te doen. Spring op vrijdagavond in de auto en rijd naar de Ardennen voor een romantisch weekendje weg of ga op zondagochtend gezellig brunchen en daarna uitwaaien aan zee.

4. Ga een keer per week op ‘seksdate’


Wanneer jullie het ‘druk druk druk’ hebben, is seks vaak het eerste waar jullie op moeten inboeten. Een goede relatie gaat nochtans vaak gepaard met passie en intimiteit. Het mag misschien niet zo sexy klinken, maar probeer ook jullie vrijpartij op de agenda te zetten. Het zal jullie relatie sterker maken én je kan tegelijkertijd een beetje stoom afblazen.

5. Praat minstens een keer per maand over jullie financiële status


Meer dan 70 % van onze ruzies gaan over geld. Die strubbelingen kunnen we vermijden door erover te praten. Zorg dat jullie beiden weten hoeveel er op jullie spaarboekje staat, waar en hoe uitgebreid jullie op reis kunnen gaan en waar jullie in 2021 misschien een beetje op zullen moeten besparen. Schrijf alle details op, zodat daar later geen discussies meer over gevoerd moeten worden. Zo vermijden jullie trouwens ook dat jullie tijdens de duurdere maanden zoals december en januari in het rood komen te staan.

6. Oefen op het geven van complimentjes en bedankjes


Dankbaarheid is heel belangrijk in een relatie. Probeer elkaar dan ook eens wat vaker te bedanken. Smeert hij/zij ’s ochtends je boterhammen? Laat dan weten dat je dat ontzettend hard apprecieert. Laat jij de hond altijd uit? Durf hem/haar dan ook aan te spreken en op een vriendelijke manier te laten weten dat hij/zij jou daar ook en af en toe eens voor mag bedanken. En neen, niet met een boeket bloemen of flesje wijn, wel met een kusje of lief woordje.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '