Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Sharon McCutcheon via Unsplash

Onderzoek wijst uit dat we dit jaar meer aandacht hechten aan emotionele maturiteit dan aan fysieke aantrekking in een partner!

5 manieren om emotionele maturiteit te herkennen bij je partner

Annelies Hart

‘Het oog wil ook wat.’ Helemaal waar, maar als je van plan bent om je hele leven met iemand te spenderen, zal je aan goede looks niet genoeg hebben. Waar zijn singles dan naar op zoek nu? Emotionele maturiteit! Dit is hoe je dat herkent bij je (potentiële) partner.

Emotionele maturiteit is nog nooit zo hot geweest als nu, dat toont een grootschalig onderzoek van ‘Match – Singles in America’ uit 2021 aan. De trend vertoont zich in dat onderzoek natuurlijk aan de andere kant van de oceaan, maar iets zegt ons dat we hier ook op zoek gaan naar meer dan picture perfect haar en een tandpasta-smile.

We bijven er niet allemaal 20 jaar uitzien en dat weten we al langer, maar tot dit jaar hadden looks altijd een streepje voor op emotionele maturiteit. Deze keer was er voor het eerst een daling in de voorkeur van singles voor fysieke aantrekkelijkheid, terwijl de voorkeur voor mentale kenmerken zoals open-minded zijn toenam. Dus is emotionele volwassenheid het nieuwe sexy? Dit zijn alvast vijf kleine manieren om het te herkennen.

Haalt diep adem voordat hij/zij reageert op een gevoelig onderwerp

Je hebt niet altijd alles in de hand, maar de manier waarop je reageert op situaties waar je mee te maken krijgt zeker wel. Als jouw partner dus vaak eens diep ademhaalt voor hij/zij op een gespannen situatie reageert: goed teken!

‘Als ze diep ademhalen, betekent dat dat ze bij zichzelf te rade gaan’, zegt Mendez, die eraan toevoegt dat diep ademhalen vaak betekent dat de persoon nadenkt over zijn/haar reactie en de beste manier om die eerlijk en diplomatisch over te brengen.

Eerlijkheid

Eerlijk duurt het langst, dat is zeker. Eerlijk zijn kan echter best moeilijk zijn als je bang bent dat je de ander kan kwetsen, maar een emotioneel volwassen partner zal toch kiezen voor de (soms harde) waarheid.

Leren wanneer je kalm en open genoeg bent om echt een gesprek te voeren valt zeker in de categorie tekenen van emotionele maturiteit.

Jacqueline Mendez

Relatietherapeut

Inlevingsvermogen

Emotioneel onvolwassen mensen hebben de neiging om de dingen maar op één manier te zien: op hun manier. Relatie-expert Chautè Thompson zegt dat iemand die emotioneel al veel rijper is juist in staat zal zijn om situaties door een andere bril te zien en zich dus veel beter zal kunnen inleven.

Deelt hoe hij/zij zich voelt

Deze spreekt natuurlijk voor zich, maar er komt meer bij kijken dan gewoon laten weten wanneer je een slechte dag hebt. In een relatie kan het namelijk ook gebeuren dat je een bepaald gevoel overhoudt aan iets wat de ander (waarschijnlijk niet eens expres) heeft gedaan.

Volgens Jacqueline Mendez is het cruciaal dat je partner ‘deelt om te delen, niet met een resultaat voor ogen’. Als iemand je bijvoorbeeld vertelt dat hij/zij zich niet goed voelt over iets wat jij hebt gedaan en je daarna meteen vraagt om iets te doen om dat recht te zetten, is het mogelijk dat dat niet uit een emotioneel volwassen standpunt komt.

Weet wanneer je moet praten… of zwijgen

‘Leren wanneer je kalm en open genoeg bent om echt een gesprek te voeren valt zeker in de categorie tekenen van emotionele maturiteit, omdat het aangeeft dat je leert je reacties te reguleren in plaats van alleen maar te reageren op een situatie’, zegt Mendez. Simpelweg: soms is het beter om een gesprek even in de koelkast te zetten voor later en het te voeren op een moment waarop je er allebei klaar voor bent. Het is heel moeilijk, maar het blijkt van heel veel emotionele controle. En laat dat nu net zijn waar veel singles naar op zoek zijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '