Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© shutterstock

'Ga samen op ontdekkingsreis.'

8 tips om te voorkomen dat een vriendschap verwatert

Herlinde Matthys

Zonder vriendinnen zouden we een woestijn zijn zonder zand of een zee zonder water. Jane Mathews schreef het boek ‘De kunst van het alleen leven’ en zij weet als geen ander hoe belangrijk vriendinnen zijn. Ze geeft daarom 8 tips om ervoor te zorgen dat je elkaar niet uit het oog verliest.


Vriendschappen heb je in alle soorten. Je hebt de vriendin bij wie je het liefst je hart lucht, de vriendin die de ideale wingwoman of danspartner is op feestjes, je hartsvriendin die je al van je kleutertijd kent, de collega-vriendin die je leerde kennen op het werk en die je koffiepauzes extra leuk maakt, de vriendin die je opbelt als je iets cultureels wil doen zoals een museum bezoeken of een alternatieve film bekijken, enzovoort.

Eén ding hebben alle vriendschappen gemeenschappelijk: je moet er tijd in investeren. Het is niet meer zoals vroeger dat je je bff elke dag op de speelplaats zag en dat je zo goed als elk weekend tijd had om samen te gaan rolschaatsen. Je hebt nu je job, een partner en/of kindjes die ook je aandacht vragen, een huishouden te runnen en verschillende hobby’s – ja, Netflix kijken beschouwen we ook als een hobby. Afspreken met je vriendinnen moet je dus in die drukke agenda proberen te wurmen tussen een sportsessie, overwerk en drie bergen strijk in.

‘Uit het oog, uit het hart’


Toch is het belangrijk dat je dat doet, want het is een cliché zo hoog als een huis maar: uit het oog is in vele gevallen helaas wel degelijk uit het hart. Steek je geen energie in een vriendschap, hoe goed of lang je elkaar ook al kent, dan bloedt die dood. Jane Mathews schreef het boek ‘De kunst van het alleen leven’. Het is een inspirerende gids voor alle singles onder ons. Ze geeft tips voor hoe je je op je gemak kan voelen in je eigen gezelschap en hoe je invulling kan geven aan een leven alleen. Vriendinnen zijn een belangrijk aspect van dat – en élk – leven en daarom geeft ze acht tips om te voorkomen dat vriendschappen verwateren.

1. Make a list

De eerste stap is een lijstje maken. Noteer de namen van al je vrienden, kameraden, kennissen op een papiertje en zet diegene die je veel aandacht wil schenken bovenaan. Dat is al een eerste herinnering voor jezelf om de mensen die het lijstje aanvoeren zo snel mogelijk een sms’je te sturen, op te bellen of te gaan bezoeken.

2. You’ve got mail

Schrijf vrienden die je niet vaak ziet regelmatig een brief of een mail. Vertel daarin wat je de laatste tijd allemaal meemaakte en vraag zeker hoe zij het de afgelopen weken stelden. Zo blijven jullie op de hoogte van elkaars leven en zo toon je dat je aan die persoon denkt, ook al zie je hem of haar misschien niet wekelijks.

3. Hard times

Als je weet dat een vriendin door een moeilijke periode gaat: een scheiding, een zwaar verlies, een ontslag, ziekte of als ze gewoon even niet lekker in haar vel zit, laat dan zeker iets van je horen. Laat je niet afschrikken door haar verdriet of denk zeker niet dat ze nu even niemand wil zien. Op zulke momenten heb je je vriendinnen net het meeste nodig.

4. Going out

Schrijf je in voor allerlei nieuwsbrieven van concertzalen, theaters en musea. Zo ben je als eerste op de hoogte als ze leuke evenementen organiseren en kan je op voorhand een heleboel kaartjes bestellen. Zo heb je geen excuus meer om niet buiten te komen en is het maar een kleine stap om je vriendinnen mee uit te nodigen en er een leuke avond van te maken.

5. Komen eten

Je hoeft niet altijd iets buitenshuis te doen. Moe na een lange werkdag? Nodig je vriendinnen uit om bij je thuis te komen eten. Organiseer om de beurt een etentje en praat bij met een lekker glaasje wijn.

6. Citytrip

Ga op verkenning in je eigen stad of buurt, en neem een vriendin mee. Je zal er versteld van staan hoeveel plekjes er eigenlijk bestaan die je nog niet kende. Een toffe koffiebar, een gezellig restaurantje of een rustig parkje: ga samen op ontdekkingsreis.

7. Problem solver

Als een vriendin bij jou komt uithuilen, luister dan gewoon in plaats van onmiddellijk een mening klaar te hebben. Die persoon is op dat moment ongetwijfeld heel emotioneel en wil vooral haar verhaal eens doen. Door je te veel te moeien kan je haar tegen de borst stuiten of zelfs afschrikken.

8. Verre vrienden

Wonen sommige van je vriendinnen in het buitenland, plan dan een bezoekje aan hen tijdens je volgende vakantie. Zo sla je twee vliegen in één klap: een reisje én een gezellige reünie.

Titel: De kunst van het alleen leven

Auteur: Jane Mathews

Uitgever: Altamira

ISBN: 9789401304061

Verschijnt: 3 oktober

Prijs: 16,99 euro

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '