Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
zorgen werk
© Christina Wocinte via unsplash

2. Leer dat je jezelf niet moet blijven straffen.

Oeps, sorry! Dankzij deze tips leer je om te gaan met onschuldige foutjes

Margo Verhasselt

Een carrière uitbouwen is een beetje als leren fietsen: het is met vallen en opstaan. Vroeg of laat gebeurt het dan ook al eens dat we eens een steekje laten vallen. Misschien lig jij soms uren wakker ‘s nachts, of ontloop je collega’s plots aan het koffieapparaat na die flater van vorige week. Klinkt dat bekend? Dan maak je je misschien soms wat te veel zorgen over – onschuldige – foutjes. We geven tips hoe je daarmee omgaat.

Verontrusten, piekeren, ongerust maken: hoe je het ook wil noemen. Steeds opnieuw dat ene moment in je gedachten herbeleven is niet fijn. ‘Wat deze constante zorgen aanwakkert, is de schaamte om je niet goed genoeg te voelen en de angst dat anderen ontdekken dat je tekortschiet’, zegt Tanisha Ranger, een klinisch psychologe uit Nevada daarover aan HuffPost. Als je eenmaal begint te obsederen over fouten, kan dat volgens haar uitmonden in grotere problemen zoals een negatieve vorm van perfectionisme.

Schaamte maakt vaak plaats voor perfectionisme, en door perfectionisme voelen fouten monumentaal aan. Je gaat vaak denken: als ik niet alles perfect goed doe, dan ben ik een mislukkeling en iedereen zal mijn gebrekkigheid zien. Maar hoe ga je daar nu mee om? De expert geeft drie tips.

Plaats alles in perspectief

Nadat je op het werk een duidelijke fout hebt gemaakt, wil je waarschijnlijk het liefst in een hoekje kruipen en de wereld vermijden. Lig je ‘s nachts uren te piekeren over wat er mis is gelopen? Probeer dan alles even in perspectief te plaatsen. Stel jezelf vragen à la: ‘Gaat de wereld hierdoor vergaan?’ Waarschijnlijk niet. ‘Ga je hierdoor ontslagen worden?’ De kans is klein. ‘Zal niemand nooit nog met je praten?’ Nope. ‘Gaat het allemaal wel weer beter worden?’ Jazeker! Soms schaadt een onopzettelijke vergissing je werkprestaties, maar het is belangrijk om niet te catastroferen wat er gebeurd is.

Wat kan helpen is jezelf proberen te verplaatsen in de plaats van collega’s die ook fouten hebben gemaakt. Als je ziet hoeveel medeleven en sympathie je hebt voor hun fouten, ben je misschien meer geneigd om medeleven te hebben met jezelf.

Leer dat je jezelf niet moet blijven straffen

Om een fout achter je te laten, moet je ook opnieuw nadenken over wat het betekent om van een fout te leren. Als je bijvoorbeeld denkt dat je alle kanten op kan kijken over hoe een interactie met je baas beter had kunnen verlopen, haal dan diep adem. Geef jezelf toestemming om die gedachten los te laten.

Het feit dat je er bezorgd over bent, betekent dat je erom geeft. Dat is waar je baas, collega’s en klanten vaak ook het meest om geven. Probeer het jezelf niet al te hard kwalijk te nemen. Als je vastzit in de wereld van ‘had gekund/gemoeten’ met betrekking tot je fout, wees dan eerlijk tegen jezelf over wat je niet wist op dat moment.

Ontken de fout niet, maar ga ook niet in op onnodige kritiek

Als je een grote blunder maakt op het werk, wil je je misschien zo ver mogelijk van de situatie verwijderen, het onderdrukken en vergeten dat het ooit gebeurd is. Als je de neiging voelt om je terug te trekken, daag jezelf dan uit om het tegenovergestelde te doen. Wees degene die het ter sprake brengt in een gesprek met collega’s of je baas. Het klinkt misschien contradictorisch, maar transparant zijn over je fout en de impact ervan kan helend werken. Als je eenmaal het voorbeeld geeft van openheid en verantwoordelijkheid, kan dat anderen aanmoedigen om dat ook te doen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '