Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Joanna Nix via Unsplash

Zware week achter de rug?

Moe van die werkweek? Met deze tips kom je dit weekend volledig tot rust

Na een zware werkweek snakken we naar het weekend om een beetje tijd voor onszelf te nemen. Maar heel vaak staan er in het weekend nog tientallen klusjes op het programma: de was, de strijk, poetsen, het gras maaien, familiefeestje hier, trouwfeest daar… Je kan het zo gek niet bedenken, of het staat ongetwijfeld op je agenda. Maar soms moet je je ook gewoon eens kunnen ontspannen. Hier zijn zes tips om dit weekend eens volledig tot rust te komen.


 

1. Blijf niet te lang in bed liggen


In bed blijven

Sorry peeps, maar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat uitslapen helemaal niet zo effectief is. Die verloren nachtrust die je door de week hebt opgelopen, kan je onmogelijk inhalen door in het weekend enkele uurtjes langer te slapen. Een halfuurtje langer blijven liggen is natuurlijk niet erg, maar het wordt afgeraden om in het weekend een paar uur extra in bed te spenderen. Het zou je slaapcyclus namelijk verstoren. Bummer! Wil je toch zo veel mogelijk uit je slaap halen? Seks voor het slapengaan blijkt dé sleutel tot een goede nachtrust.

2. Plan niet té veel klusjes in


Klusjes

Gedurende de week heb je vaak geen tijd om huishoudelijke klusjes te doen, dus het is niet meer dan normaal dat je in het weekend wel wat gedaan wil krijgen. Plan je weekend alleszins niet te vol en stel niet álles uit tot het weekend. Het is beter dat je tijdens de week ook een paar dingen in orde probeert te brengen, zodat je tijdens het weekend meer kan ontspannen.

3. Laat je werk links liggen


Werk

Soms is het moeilijk om je werk los te laten. Je bent er namelijk een hele week dag in, dag uit mee bezig. Toch zou je in het weekend moeten proberen je hoofd even leeg te maken. Ga iets leuks doen, maak een wandeling of een daguitstap naar een stad of nestel je gewoon gezellig in de zetel en begin aan dat ene boek dat je al zo lang wil lezen. Het zal je helpen om met een hoop nieuwe energie aan een nieuwe werkweek te beginnen. Geen idee welk boek je moet lezen? Hier vind je misschien wel de nodige inspiratie!

4. Maak tijd vrij voor je gezin of je vrienden


Gezelschapsspel

Of je nu werkt of nog studeert, het is niet altijd even makkelijk om tijd vrij te maken voor je gezin of je vrienden. Probeer regelmatig samen iets leuks te doen. In plaats van je aan de televisie vast te klampen kan je beter gezellig iets gaan drinken of eten, of een leuke uitstap plannen. Of speel samen een gezelschapsspelletje, zoals in de goeie ouwe tijd.

5. Zorg voor voldoende beweging


Beweging

Aangezien uitslapen toch niet werkt, kan je evengoed je tijd anders spenderen. Ga een halfuurtje fietsen of twintig minuutjes lopen, maak een ochtendwandeling (je kan er zo’n 600 kcal per uur mee verbranden!) met de hond of passeer even langs de bakker. Het hoeft niet je hele voormiddag in beslag te nemen, maar de frisse buitenlucht en de lichaamsbeweging helpen je tot rust komen. Zie het niet als een verplichting, maar als een deel van de ontspanning die bij het weekend hoort.

6. Maak tijd voor jezelf


Tijd voor jezelf

Neem minstens een uurtje tijd voor jezelf. Zet een kopje koffie of thee, blader door je favoriete tijdschrift en probeer alle stress van de afgelopen week even naar de achtergrond te verplaatsen. Creëer voor jezelf een soort routine. Daardoor zal je al snel vanzelf tot rust komen.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '