Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Burn-outexpert Luc Swinnen: 'Een job, het huishouden, de zorg voor de kinderen. Ook in 2018 komt er meer op de schouders van vrouwen terecht.'

Maken vrouwen meer kans op een burn-out dan mannen?

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Vrouwen worden weleens het sterke geslacht genoemd, maar een burn-out kan iedereen overkomen. Oók ons dus. Maar maken vrouwen nu minder of net meer kans op een burn-out dan mannen? Expert Luc Swinnen laat z’n licht schijnen over de zaak.


‘Vrouwen zijn van nature zeker niet gevoeliger voor een burn-out. Er komt alleen meer op hen af’, weet Luc Swinnen, arts, bestsellerauteur en burn-outexpert.

‘Zelfs anno 2018 komt het merendeel van het huishouden en de zorg voor de kinderen nog steeds op hun schouders terecht.’ De combinatie met een job – half- of voltijds – kan fataal zijn.

Daarbovenop zouden vrouwen plichtbewuster zijn dan mannen tegenover hun werkgever. Dat blijkt uit een recente studie van rekruteringsbureau Page Personnel.

Helft van de vrouwen voelt zich verplicht om na de kantooruren beschikbaar te blijven


Drie op de vier werknemers (76 %) zegt buiten de kantooruren permanent verbonden te zijn met hun werk. De helft daarvan reageert op e-mails buiten de kantooruren, 40 % beantwoordt zakelijke telefoontjes. 15 % geeft toe ook op vakantie vaak z’n e-mails te controleren en werkgerelateerde oproepen te beantwoorden.

Het is aan de bedrijven om de grens tussen privé- en beroepsleven af te bakenen.


Het verschil tussen mannen en vrouwen is hier frappant: meer dan de helft van de vrouwen (52 %) voelt zich verplicht om ook na de uren beschikbaar te blijven voor hun baas via mail of telefoon. Bij mannen is dat maar 27 %.

‘De scheiding tussen privéleven en werk begint te vervagen. Mensen zijn niet langer in staat om grenzen te stellen en te zeggen dat bepaalde momenten voor 100 % voor hun privéleven zijn gereserveerd’, meent Olivier Dufour, executive director van Page Personnel.

Volgens Dufour ligt de verantwoordelijkheid bij de bedrijven. ‘Zij moeten de flexibiliteit van de werknemers vergemakkelijken en tegelijkertijd de grens tussen privé- en beroepsleven afbakenen. Het advies aan de werknemers is om in de eerste plaats grenzen te stellen en natuurlijk om die met hun werkgever te bespreken.’

Meer weten over burn-out? Raadpleeg ons volledige dossier hier.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '