Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

UITGETEST: Jombolo, een ‘fitnessdans’ gebaseerd op Afro-Jamaicaanse muziek

Je goede voornemens opgeborgen na twee weken? Nee, niet dit jaar. Stéphanie, onze body-experte, testte vier sporttrends uit die je meteen zin doen krijgen om te bewegen! Deze week: Jombolo.

Wat is het?

Jombolo is een 'fitnessdans' gebaseerd op Afro-Jamaicaanse muziek. Het is gloednieuw en afkomstig van onze – exotische, ahum – Luxemburgse buren. Jombolo steunt op drie belangrijke waarden: delen, zelfrespect en alles loslaten. Het basisidee is dat we moeten leven in het hier en nu. We hebben geen tijd om ons druk te maken: het enige wat we doen, is dansen.

 

Hoe werkt het?

Je danst, je gooit je lichaam los en je denkt aan… niets! Er is geen choreografie die je moet onthouden, je bootst de bewegingen van de leraar gewoon instinctief na. Soms, als het wat gekker mag, meng je je tussen de anderen en dans je in het rond. Dat is gewoon fun, waardoor je extra ontspant.

 

Welke spieren train ik?

Allemaal. Maar dan ook echt allemaal. In eerste instantie je hart, want de sport werkt als ‘supercardio’. Je billen, je dijen, je armen en je buikspieren worden ook onophoudelijk getraind. In één sessie verbrand je maar liefst 700 calorieën.

 

Na afloop ben ik uitgeput, maar belangrijker: ik heb aan niets anders gedacht dan aan mijn bewegende lichaam.

 

Voor wie is het?

Jombolo is voor iedereen die zin heeft om weer in vorm te geraken en/of om zich eens helemaal te laten gaan. Dateren je laatste sneakers van de jaren 90? Niet erg. Er is geen enkele voorwaarde om mee te doen. Heb je de motoriek van een inktvis? Door het ongedwongen sfeertje dat er hangt, zal niemand je veroordelen.

 

Uitgetest

'Het angstzweet breekt me al uit na de eerste beweging van mijn leraar. "Oh nee, hij beweegt zo goddelijk, ik ga zo hard afgaan", gaat er door me heen. Maar na vier minuten begon ik te glimlachen. Te lachen zelfs. Over mijn lenigheid, die vergelijkbaar is met die van een honderdjarige boom, maak ik me allang geen zorgen meer. Na acht minuten begin ik te zweten. Dit is écht vermoeiend! Conclusie? Na afloop ben ik uitgeput, maar belangrijker: ik heb aan niets anders gedacht dan aan mijn bewegende lichaam. Bye bye stress, Jombolo jaagt alle zorgen weg. Alleen al daarom zou ik het aanraden.'

 

Waar kan je het uitproberen?

Binnenkort bijna overal. De ‘uitvinders’ van Jombolo hebben net een grootse opleiding gelanceerd om geschikte instructeurs te vinden die les kunnen geven over de hele Benelux. Wij kijken er alvast naar uit! In tussentijd kan je je via het YouTubekanaal 'Jombolo Official' helemaal laten gaan. Door in je eentje te oefenen in de badkamer bijvoorbeeld!

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '