Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Op deze symptomen moet je letten.

‘Hoe weet ik welk type implantaten ik heb en of ik risico loop op Breast Implant Illness?’

Deze week doorbreekt Bowie Redman in je Flair alle taboes over borsten, en krijg je bovendien een antwoord op al je vragen over je decolleté. Ook deze vraag werd ingestuurd: ‘Hoe weet ik welk type implantaten ik heb en of ik risico loop op Breast Implant Illness?

De inhoud, de vorm en het oppervlak van borstimplantaten kunnen ver­schillen van type tot type. De buiten­wand is altijd van silicone, maar de inhoud kan bestaan uit silicone of uit een fysiologische zoutwateroplos­sing. De vorm is meestal rond, maar er bestaan ook druppelvormige im­plantaten. Het oppervlak kan glad of ruw zijn. Als je een borstvergroting overweegt, zal de plastisch chirurg de verschillende types implantaten en de bijbehorende voor-­ en nadelen met je overlopen. Je krijgt dan ook een kaartje mee met de kenmerken van de prothese.

Waaier aan symptomen

Een borstvergroting kan complicaties met zich meebrengen. De vaakst voorkomende problemen zijn het ver­schuiven van implantaten, infectie, kapselcontractie, lekkende implanta­ten en asymmetrie. Een steeds vaker besproken fenomeen is daarenboven Breast Implant Illness. Dat is een aan­doening met een waaier aan symp­tomen die vermoedelijk te wijten zijn aan de aanwezigheid van borst­prothesen. De klachten variëren van vermoeidheid en gewrichtspijnen tot het ontstaan van inflammatoire of auto-immuunaandoeningen.

De symptomen kunnen bij elk type implantaat en op elk moment na het plaatsen ervan ontstaan. Sommige patiënten melden dat de symptomen verdwenen nadat ze hun prothesen hadden laten verwijderen. Overweeg je een borstvergroting? Informeer je dan op voorhand gron­dig over alle mogelijke complicaties bij je behandelend arts.

Met dank aan borstchirurg prof. dr. Ann Smeets (UZ Leuven), arts-journalist Marleen Finoulst (Gezondheidenwetenschap.be), Pink Ribbon (Pink-ribbon.be), La Leche League (Lalecheleague.be), Transgender Infopunt (TIP) (Transgenderinfo.be) en seksuologe Ina Van Ransbeeck.

borstendossier omslag

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '