Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
teek verwijderen
© Erik Karits via Unsplash

Rode Kruis-Vlaanderen deelt enkele belangrijke tips.

AHA: dit moet je doen bij een tekenbeet

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Je hebt het waarschijnlijk ook al gelezen: het krioelt momenteel van de teken. Dat is op zich geen reden tot paniek, al is het wel aangeraden om deze zomer net iets beter op je hoede te zijn voor die kleine monsters. Rode Kruis-Vlaanderen geeft een aantal cruciale tips en legt uit wat je kan doen in geval van een tekenbeet.

Omdat ons voorjaar warm én nat was, zijn er dit jaar extra veel teken. De spinachtige parasieten komen normaal gesproken het hele jaar door voor, maar zijn actiever bij hoge temperaturen. Insectenexperts vragen daarom om deze zomer extra alert te zijn, maar waar moet je precies op letten? En wat als je toch gebeten wordt? Rode Kruis-Vlaanderen deelt info en een aantal do’s en don’t uit hun handboek ‘Help’.

Hoe ziet een teek eruit?

Een teek is héél klein en ziet eruit als een piepklein spinnetje. In de natuur kan je ‘m met het blote oog nauwelijks zien. Het is meestal pas wanneer ie zich vastbijt dat hij opvalt als een zwart puntje op je huid. Wanneer hij volgezogen is, wordt het lijf van de parasiet veel dikker en krijgt hij een grijze kleur. Jakkes!

Teek
© Erik Karits via Unsplash

Hoe kan je een tekenbeet vermijden?

Teken komen vooral voor in bossen, heides, weilanden, parken, tuinen en zelfs duinen. Ze springen niet; ze laten zich vanop bladeren, gras of uit bomen op een gastheer vallen. Zodra ze op de huid of vacht (van een dier) zitten, gaan ze op zoek naar een geschikte plaats om zich vast te bijten.

Ben je gaan wandelen in het groen, controleer na afloop dan altijd of je niet gebeten bent. Ze kunnen zich overal vastbijten, maar kiezen meestal voor de nek, oksels, knieholtes, liesstreek, het hoofd en enkels. Controleer daar dus extra goed!  Tip: blijf op de wandelpaden en ga niet in hoog gras of tussen struiken wandelen. Draag eventueel kledij (liefst geen kleurrijke!) met lange mouwen en vraag bij je apotheek naar een insectenwerend middel dat teken op een afstand houdt. Opgelet: bij de meeste van die middelen moet je direct zonlicht vermijden. Breng je het aan, draag dan zeker een hoofddeksel en kleding die je tegen de zon beschermt.

Wat te doen bij een tekenbeet?

Ben je gebeten door zo’n klein mormel? Dan verwijder je ‘m best onmiddellijk, maar er is zeker geen reden tot paniek. Niet alle teken zijn besmet met de ziekte van Lyme en ook niet elke teek geeft de ziekte over. Je hoeft voor een tekenbeet ook niet meteen naar de arts. ‘Als je ze op de juiste manier verwijdert en verder geen symptomen hebt, is er geen probleem’, laat het Rode Kruis-Vlaanderen weten.

Wanneer je wél langs moet gaan bij je arts:

  • Wanneer er in de eerste weken na de beet een rode kring rond de wonde verschijnt. Die kan wijzen op de ziekte van Lyme.
  • Wanneer je ziektetekenen krijgt zoals koorts, onverklaarbare vermoeidheid en gewrichtspijnen.

Hoe kan je een teek veilig verwijderen?

Hoe je die teek dan precies zelf moet verwijderen? Regel nummer één: was eerst je handen. Regel nummer twee: gebruik geen gewoon pincet, maar een speciale tekenverwijderaar. Volg daarna onderstaande stappen van Rode Kruis-Vlaanderen.

  1. Verdoof de teek niet voordat je ‘m verwijdert.
  2. Neem de teek met de tekentang zo dicht mogelijk bij zijn monddelen, en zo dicht mogelijk bij je huid vast. Knijp zeker niet op het lichaam van de teek.
  3. Gebruik de tekenverwijderaar zoals omschreven in de gebruiksaanwijzing. Trek ‘m geleidelijk, maar stevig en in één beweging uit de huid. Probeer ‘m in zijn geheel te verwijderen, zodat er geen stukjes kunnen achterblijven. Heb je enkel een pincet voorhanden? Trek de teek dan recht uit je huid.
  4. Reinig de wonde met water en ontsmet met niet-verkleurend ontsmettingsmiddel.
  5. Noteer de datum en plaats van de beet en houd de wonde goed in de gaten.

En wat dan?

Het is belangrijk om in de eerste maand na de tekenbeet de plaats van de beet goed in de gaten te houden. Geneest de wonde goed en ondervind je ook geen ziektesymptomen, dan hoef je je geen zorgen te maken. Word je plots wel grieperig of krijg je andere lichamelijke klachten? Vermeld bij je dokter dan zeker dat je gebeten werd door een teek!

Meer info vind je op www.tekenbeten.be en op www.rodekruis.be.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '