Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

En zo kan je het voorkomen!

AHA: daarom ben je opgeblazen als je uit het vliegtuig stapt

Annelies Hart

Met het vliegtuig geraak je bijna overal, waardoor het ook een van de favoriete transportmiddelen is om op vakantie te vertrekken. Alleen kom je vaak met een opgeblazen buik uit zo’n vlucht… Geen zorgen: je bent niet alleen. En dit is de reden.

Met een deugddoende vakantie in het vooruitzicht, zijn lichamelijke kwaaltjes wel het laatste wat je wil. Jammer genoeg steekt de vlucht richting het paradijs daar vaak al een stokje voor, want veel mensen komen met een opgeblazen gevoel aan op hun droomlocatie.

Een opgeblazen gevoel is een veelvoorkomend probleem voor veel vliegtuigpassagiers, dat voor sommigen ongemak, maar voor anderen ook misselijkheid en maagpijn veroorzaakt. Er zit een heel simpele verklaring achter: door de grote hoogte waarop je je begeeft, kan het gas in je maag uitzetten, wat leidt tot een opgeblazen gevoel. Gelukkig kan je ook een paar voorzorgsmaatregelen nemen om het ongemak te beperken.

Vermijd eten waar je normaal gezien opgeblazen van wordt.

Als je regelmatig last hebt van dat opgeblazen gevoel, is het de moeite waard om voedingsmiddelen die dit veroorzaken te vermijden voordat je aan boord gaat.

Veel voorkomende voedingsmiddelen die de maag doen opzwellen zijn voedingsmiddelen die tarwe en zuivel bevatten. Het kan ook helpen om in de maanden voor je reis een voedingsdagboek bij te houden om de symptomen en wat je hebt gegeten bij te houden. Als je weet wat de boosdoener is, kan je die even elimineren in de aanloop naar de vlucht.

Laat frisdranken achterwege.

Koolzuurhoudende en bruisende dranken laten lucht ontsnappen wanneer ze door ons spijsverteringsstelsel bewegen, waardoor we een opgeblazen gevoel krijgen. Dat frisse colaatje net voor je vlucht kan dan misschien aanlokkelijk lijken, maar laat je best even staan tot na aankomst.

Ga voor een stoel aan het gangpad.

Als je de keuze hebt, ga je best voor een zitje dat grenst aan het gangpad. Ten eerste is dat veel makkelijker voor wanneer je naar de wc moet, maar het zorgt er ook voor dat je nu en dan even kan rechtstaan om – al zij het maar een klein beetje – te bewegen.

Drink véél water.

Water drinken verwijdert het overtollige natrium in je lichaam dat ervoor zorgt dat je je opgeblazen voelt. Het betekent ook dat je vaker naar het toilet moet, wat betekent dat je je lichaam in beweging houdt.

Geen zin om het dure water in het vliegtuig te kopen? Neem dan een hervulbare fles mee, ééntje van deze lijst misschien. Als hij leeg is, wordt hij niet in beslag genomen aan de security. Daarna vul je hem gewoon aan een kraantje.

Kauwgom is niet het beste plan.

Het eten van kauwgom kan ervoor zorgen dat je overtollige lucht inslikt, wat leidt tot een ophoping van gas in de maag. Als je gewoonlijk kauwgom gebruikt om te voorkomen dat je oren knappen, overweeg dan om in plaats daarvan op een hardere soort snoep te zuigen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '