Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Trop is te veel, ook als het over onze favoriete bezigheid gaat...

STUDIE: te veel slaap is nóg ongezonder dan te weinig

Een studie uitgevoerd door een Koreaanse universiteit heeft aangetoond dat niet alleen te weinig slaap slecht is voor je gezondheid, maar dat ook te lang slapen negatieve gevolgen heeft. De nadelen van te veel slaap zijn zelfs talrijker dan die van een slaaptekort.


Slecht voor je hart, je cholesterol en je buik


Maar liefst 133.608 Koreanen namen deel aan het onderzoek van de Seoul National University naar de gezondheidsgevolgen van slaapduur. Er werd vastgesteld dat mannen die minder dan zes uur per dag slapen een grotere taille-omtrek hebben en daardoor meer kans maken op het metaboolsyndroom, een stofwisselingsaandoening. Ook vrouwen die minder dan zes uur slapen blijken een grotere buikomtrek te hebben.

Opvallend is vooral het feit dat meer dan tien uur slapen gelinkt wordt aan nog meer gezondheidsnadelen, bovenop die grotere taille. Mannen die meer dan tien uur slapen zouden ook hogere gehaltes triglyceriden-niveaus vertonen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes. Vrouwen die te veel slapen hebben daarbovenop nog een hogere bloedsuiker en een lagere ‘goede’ cholesterol.

Tien uur slapen? Ain’t nobody got that for that, horen we je denken. Dat blijkt inderdaad. Slechts 1,5% van de mannen en 1,7% van de vrouwen uit het onderzoek bleek meer dan tien uur per dag te slapen. We vermoeden dat die enkele keer dat jij eens lekker lang kan blijven liggen in het weekend niet al te veel gevolgen zal hebben voor je gezondheid. Maar toch een mooi argument om jezelf iets vroeger uit bed te heisen op een zonnige zondag, nietwaar?

Meer over onze favoriete bezigheid: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '