Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Andrea Piacquadio via Pexels

Van een laag libido tot acne-uitbraken.

AHA: deze 7 symptomen kunnen betekenen dat je hormonen uit balans zijn

Dewy De Leeneer

Last van acne, aanhoudende hoofdpijn of geraak je maar niet uitgerust en heb je geen idee waar deze symptomen vandaan kunnen komen? Wel, je hormonen kunnen misschien wel de oorzaak zijn van deze vervelende kwaaltjes en daar denk je vaak niet meteen aan.

Onze hormonen doen soms rare dingen. Moodswings tijdens het menstrueren of speciale cravings wanneer we zwanger zijn, ze kunnen er wat van. Maar je hormonen kunnen ook uit balans zijn zonder een specifieke aanleiding. Soms kan een stressvolle periode of een kleine verandering in je levensstijl er al voor zorgen dat je hormonen alle kanten op gaan, en dat kan leiden tot vervelende situaties. Disclaimer: het is niet omdat je een van deze symptomen hebt dat er ook effectief iets mis is met het evenwicht van je hormoonspiegel. Er bestaan tal van andere oorzaken.

Vaginale droogte of een afwijkende afscheiding

Een van de meest voor de hand liggende veranderingen merk je down under. Wanneer je last hebt van vaginale droogte of opmerkt dat je vaginale afscheiding wat afwijkend is, bestaat de kans dat de productie van je oestrogeen wat te hoog of te laag ligt. Oestrogeen is hét belangrijkste geslachtshormoon bij vrouwen en daarom ook nodig om in balans te houden. Geen paniek, er bestaan genoeg manieren om de oestrogeenspiegel bij te sturen. Je huisarts of gynaecoloog kunnen je hier ongetwijfeld bij verder helpen.

Eetbuien

Oestrogeen heeft ook een invloed op de hoeveelheid serotonine die je lichaam aanmaakt. Te weinig oestrogeen betekent een te laag niveau aan serotonine waardoor je een hartstochtelijk verlangen naar zoetigheid of koolhydraten ervaart. Heb jij weleens van die eetbuien maar heb je geen idee waaraan dat kan liggen? It could be the answer!

Hormonale acne

Je kan acne hebben als gevolg van stress of door een bepaalde reactie, maar in 90 % (!) van de gevallen zijn onze hormonen de schuldige bij acne. Heb je dus last van veel of pijnlijke puistjes of overtollige talgproductie? Vraag raad aan een dermatoloog of lees hier wat je eraan kunt doen.

Laag libido

Heb je de laatste tijd écht geen zin in seks of voelt het een beetje als een opdracht om seksueel actief te zijn? Je bent lang niet alleen. Er zijn heel wat redenen waarom je libido even wat lager kan liggen, zo geeft 80 procent van de mensen aan dat ze minder zin hebben in seks wanneer ze stress ervaren in hun dagelijkse leven. Maar ook hier kan een onstabiele hormoonspiegel ook een van de oorzaken zijn. Zowel je testosteron als je oestrogeen spelen een belangrijke rol als het aankomt op zin hebben in seks. Heb je er even geen behoefte aan? Dat is oké! Het kan natuurlijk nooit kwaad om die balans even te laten nakijken.

Aanhoudende hoofdpijn

Vreselijk lastig, zeker wanneer je niet weet waarvan het juist komt. Die constante druk in je hoofd, heb je weleens gedacht dat het aan je hormonen zou kunnen liggen? Zeker wanneer je gevoelig bent aan hoofdpijn kijk je dit best even na. Want als je weet waarvan het komt, kan je het ook beter behandelen.

Haaruitval

Een vervelend kwaaltje dat behalve aan stress of genetische aandoeningen ook aan het evenwicht van je hormonen kan liggen. Je bent er best zo snel mogelijk bij zodat je met de juiste behandeling kan beginnen. Hulp nodig? We vroegen raad aan een expert en onze redactrice testte enkele middeltjes tegen haaruitval uit.

Slapeloze nachten

Wanneer je lichaam te weinig oestrogeen en progesteron aanmaakt, kan je last krijgen van die vervelende nachtelijke zweetbuien. Je wordt er vaak wakker door, je ligt niet goed en het voelt onaangenaam, niet ideaal voor een goede nachtrust dus. Ga je door een stressvolle periode? Dan zal je cortisol – het stresshormoon – ook te hoog liggen, wat voor nog minder slaap zorgt. Een vicieuze cirkel die je best op tijd probeert aan te pakken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '