Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd.

Last van stress? Poetsen blijkt het beste medicijn om te ontspannen

De redactie

Poetsen: de één ziet het als een heerlijk tijdverdrijf, de ander kan er iedere keer weer flink tegenop zien. Behoor je tot de tweede groep én heb je last van stress? Dan zou je toch vaker de stofzuiger en poetslappen uit de kast moeten toveren.


Mensen die van poetsen houden, heb je vast weleens horen zeggen dat ze de klusjes ontspannend vinden. Wel, hoe gek jij zo ook verklaarde, volgens onderzoekers van de universiteit van Zuid-Californië is dat ook écht zo. Zij beweren namelijk dat het uitvoeren van huishoudelijke taken je stressniveau kan verlagen.

Gevoel van controle


Ten eerste zou dit volgens de wetenschappers komen doordat poetsen je een gevoel van controle geeft. ‘Het leven zit vol onzekerheden en dat betekent dat je in veel situatie de controle uit handen moet geven’, legt Darby Saxbe, assistent professor psychologie, uit. ‘Maar je hebt altijd zelf de controle over hoe schoon je huis is. Bovendien kan rommel in huis ervoor zorgen dat je wordt afgeleid. We hebben dan het idee dat er nog veel in huis moet gebeuren, waardoor we weer extra stress krijgen.’

Daarnaast heeft poetsen geen onvoorspelbaar einde, en dat is precies wat het menselijk brein van nature fijn vindt. ‘We willen graag weten wat er gaat gebeuren’, licht Saxbe toe. ‘Dit staat ons toe om op een stressvrije manier te overleven.’

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd


Daarnaast wordt vaak gezegd dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. De wetenschappers beamen die uitspraak. Een propere omgeving zou niet alleen vrolijker maken, maar ook zorgen voor een gevoel van veiligheid, wat een hoop stress wegneemt. Uit hun onderzoek blijkt dan ook dat vrouwen die zich in een rommelige omgeving bevinden, zich door de dag heen vaker chagrijnig voelen. Alleen maar win-winsituaties, toch?

Tekst: Carolien Tsao


 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '