Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Hij wou "een goeie verkrachtingsscène" oefenen'

Na Hollywood getuigen ook Vlaamse actrices over seksschandalen in de filmwereld

Hollywood staat op zijn kop nadat verschillende actrices getuigden in het seksschandaal rond de machtige filmproducent Harvey Weinstein. Maar ook Vlaamse actrices worden op conservatoria, podia of filmsets geconfronteerd met oneerbare voorstellen. Anemone Valcke en Marijke Pinoy getuigden gisterenavond in ‘Van Gils & Gasten’.


Gisterenavond raakte bekend dat ook Cara Delevingne (24) slachtoffer was geweest van het aanhoudende seksschandaal rond de belangrijke filmproducent Harvey Weinstein (65). ‘Hij blokkeerde de deur en probeerde me op de mond te kussen,’ schreef ze in een getuigenis op Instagram. De actrice vervoegt hiermee een lange lijst Hollywoodsterren waarbij Weinstein zijn seksuele lusten kon botvieren. Onder andere Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie en Ashley Judd hebben zich al geout als slachtoffer van Weinstein.

Foto: Harvey Weinstein en Gwyneth Paltrow. © Photo News


 

‘Hij wou “een goeie verkrachtingsscène” oefenen’


Maar ook bij ons in Vlaanderen is het helaas geen ongekend fenomeen. Actrices Anemone Valcke en Marijke Pinoy getuigden gisterenavond in ‘Van Gils & Gasten‘ over gelijkaardige ervaringen. ‘Hij wou “een goeie verkrachtingsscène” oefenen,’ vertelt Anemone Valcke over de ervaring van een vriendin met een niet nader genoemde acteur. Een andere acteur wou dan weer ‘haar vieze nonkel’ spelen. ‘Alledaags seksisme is zo ingeburgerd in ons systeem. Niet alleen op filmsets maar ook gewoon op straat,’ voegt ze er nog aan toe.

Foto: Marijke Pinoy en Anemone Valcke in ‘Van Gils & Gasten’.


 

Ook Marijke Pinoy vertelt het verhaal van een studente op het conservatorium die na lange tijd bekend had gemaakt dat ze ontmaagd werd door een van de docenten ‘In een goedkoop hotelletje waar ze achteraf ook gewoon werd achtergelaten’. Ook zelf werd ze al geconfronteerd met oneerbare voorstellen. ‘Voor een film van ‘Made in Vlaanderen’ moest ik een prostituee spelen’, vertelt Pinoy. ‘Ik ga met de kostuumontwerpster lingerie uitkiezen, want ik moest mij daar goed bij voelen. En plots komt de producent-regisseur opdagen en doet die ongevraagd mijn pashokje open, en begint hij te keuren: ‘Ja, dat zit hier goed.’ Een kwestie van macht, volgens Pinoy. ‘Het is een beetje het gevoel dat dat nestbevuiling is. Terwijl dit niet alleen in het theater zit, het gaat over die posities. De hogere functies worden nog altijd meer door mannen ingevuld,’ klinkt het. ‘Voor mij is het heel duidelijk waar de grens ligt.’

‘Er moet iets gebeuren’


Ook Valcke heeft die gens getrokken. ‘Als ik nu gevraagd wordt voor een auditie, puur om hoe ik eruit zie, zeg ik gewoon nee. Ook al loop ik daardoor de rol van mijn leven mis. Er moet iets gebeuren, er is iets fundamenteel fout.’

Bekijk het volledige fragment op VRT NU.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '