Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Welke vorm van yoga past het best bij jou?

Van hot yoga tot hangmatyoga: de redactie geeft het beste van zichzelf in de yogalesHet is vandaag World Yoga Day, en dan doen we uiteraard massaal aan -guess what? – yoga. Van hangmatyoga tot hot yoga: geen idee welke vorm van yoga het best bij jou past? Onze redactie deed de test!

Toerismeredactrice Marie test hathayoga

Toerismeredactrice Marie test hathayoga

Toerismeredactrice Marie test hathayoga

Yogastudio: Yoga Time

Yoga-ervaring: tweemaal per week volg ik yoga. Ik ben gestart met bikram (in een zaal van 40 graden), momenteel doe ik vinyasa.

Marie test: De locatie is atypisch, maar geweldig: de Gistfabriek langs het kanaal in Wijnegem. Ik volg een avondles, dus zie er helaas niet zo veel van, behalve een gezellige ruimte met kaarsjes. De groep is een mikmak van mensen, jong en oud, lenig en helemaal niet lenig, met ervaring en beginners. Lerares Jozefien is supersympathiek en legt alle oefeningen goed uit. Omdat ik ashtanga en vinyasa gewoon ben, is deze les iets ‘rustiger’ voor mij. Maar dat vind ik net héérlijk. Normaal volg ik ochtendlessen, maar zo na een dagje werken voel ik dat ik eerder nood heb aan een rustigere yogavorm, die ook wat meditatief werkt. Omdat de houdingen niet van de ene in de andere vloeien, kan je veel aandacht aan de poses geven zodat je ze ook goed uitvoert. Leuke extra: ‘Anytime is yogatime’ is Jozefien haar lijfspreuk en daarom maakt ze ook filmpjes die je op haar blog kan terugvinden. Zo kan je thuis in je eentje aan yoga doen. Of op reis, ideaal voor een toerismeredactrice als ik.

Yogi in wording? Dat was ik al, maar het kan nog beter. Jozefien organiseert ook detoxweekends en yogavakanties: dat vraagt om nog een test!

Yoga Time

Webredactrice Martine test hot yoga, hot yin en hot hatha

Webredactrice Martine test hot yoga, hot yin en hot hatha

Webredactrice Martine test hot yoga, hot yin en hot hatha

Yogastudio: Yoga Vida in Geel en Herentals

Yoga-ervaring: één keer heb ik op een matje gestaan, maar dat was tijdens een event waarbij iedereen negentig procent van de tijd op zijn onervaren kont zat.

Martine test: Hot yoga is de eerste les die ik uitprobeer, en meteen ook de les waarbij ik het meeste zweet. We bewegen niet superveel, maar elke pose die we doen, houden we een aantal ademhalingen aan. En als je op één been moet staan met het evenwichtsgevoel van een muilezel, is dat best wel tricky. Hot yin probeer ik een week later, en vind ik de leukste. De les is veel chiller en sluit wat meer aan bij het idee dat ik heb van yoga waarvan je zen wordt. Lerares Ann praat op ons in tot iedereen compleet ontspannen is, tegen het einde lig ik zelfs half te slapen op m’n bolster. Hot hatha is een stuk actiever, maar met poses die we niet zo lang moeten aanhouden. Een meevaller bij alle drie de lessen: in tegenstelling tot wat ik vreesde, hing er géén zweetwalm tijdens de les! Lang leve wierook.

Yogi in wording? Mijn tenen kan ik nog niet raken, maar dat komt wel. Volgende week heb ik me alvast ingeschreven voor een les yin!

Yoga Vida

Video editor Julie test hangmatyoga

Video editor Julie test hangmatyoga

Video editor Julie test hangmatyoga

Yogastudio: M4teria

Yoga-ervaring: vroeger turnde en danste ik, jammer genoeg kan ik nu mijn tenen niet eens meer raken.

Julie test: Aangekomen in de studio zie ik een resem hangmatten aan het plafond bevestigd. Het enige wat ik kan denken is: laat die alsjeblieft stevig genoeg zijn. We beginnen bij de basics: hoe elegant in de hangmat zitten? Vervolgens doen we enkele rekoefeningen. Dit gaat me lukken! Tot fase twee aantreedt. Ik moet me achteruit laten vallen met mijn voeten rond de mat geklemd, zodat ik ondersteboven hang. En dan moet ik ontspannen, ONDERSTEBOVEN. Dit had ik niet zien aankomen. Na een halve minuut voel ik het bloed helemaal naar mijn hoofd stromen en word ik eerlijk gezegd een beetje duizelig. Iedereen rondom mij is diep ontspannen. Blijkbaar moet je lichaam een tijdje wennen aan deze pose en komt er na een aantal lessen een gelukshormoon vrij. Wat later mogen we onszelf heen en weer laten schommelen: wat een zalig, zorgeloos en vrij gevoel!

Yogi in wording? Hangmatyoga was fun, maar ik denk dat ik eerst moet werk maken van mijn basic yogaskills: die tenen kunnen raken en zo.

M4teria

Seks- en bodyredactrice Elien test ashtangayoga

Seks- en bodyredactrice Elien test ashtangayoga

Seks- en bodyredactrice Elien test ashtangayoga

Yogastudio: AntwerpYoga

Yoga-ervaring: van mijn 4 tot mijn 25 heb ik intensief gedanst, tot 15 uur per week. Heel wat lenigheid is verloren gegaan, maar een zekere basis blijft.

Elien test: In de studio hangt een aangename wierrookgeur, speelt een rustgevend muziekje en loopt iedereen op z’n sokken: approved! De docente legt uit dat je in de les ashtanga elke week exact dezelfde routine volgt. Dat klinkt saai, maar blijkt het al snel niet te zijn. Het helpt je net om je echt in te leven in de oefeningen, de ademhalingstechniek en de juiste houdingen. Ook tijdens de les geeft de docente vaak een makkelijkere en moeilijkere variant mee. Zodra ik in the zone ben en me concentreer op de oefeningen, neem ik alles heel serieus. Ik focus, zoek een evenwicht in mezelf en push me tot het uiterste, met veel zweet en wat stramme spieren achteraf tot gevolg. Na de les kom ik tot het besef dat ik oprecht anderhalf uur zorgenloos ben geweest.

Yogi in wording? Drie keer mag ik testen, drie keer moet ik besluiten: LOVE IT! Mijn eerste tienbeurtenkaart is al aangeschaft.

AntwerpYoga

Radiopresentatrice Dorothee test arise-awake-yoga

Radiopresentatrice Dorothee test arise-awake-yoga

Radiopresentatrice Dorothee test arise-awake-yoga

Yogastudio: Brussels Yoga Pilates

Yoga-ervaring: als het op sport aankomt, ben ik een eeuwige uitsteller. Dit extra duwtje in de rug kan ik goed gebruiken.

Dorothee test: Maandagochtend sta ik om 8u30 op, want om 9u begint mijn eerste yogales OOIT! We beginnen rustig, met ademhalingsoefeningen in de lotushouding. Ik zie het rooskleurig in en denk: chill, dit kan ik. Dan begint het echte werk: de oefeningen, die met mijn beperkte lenigheid niet vanzelfsprekend zijn: de warrior, de downward-facing dog, de plank. Maar… al zeg ik het zelf: ik kan best nog goed mee. Mata vertelt me daarna ook dat het spirituele aspect minstens zo belangrijk is als het fysieke: niet stressen, in je eigen tempo leven…

Yogi in wording? Ik heb na de les de hele dag veel meer energie, voel me minder moe en adem rustiger. De volgende lessen zijn al geboekt.

Brussels Yoga PilatesLees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '