Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Het enige wat ik kon denken toen ik al mijn kleren samen zag liggen was: "Dit krijg ik nooit meer terug in mijn kasten."'

UITGETEST: onze redactrice ruimt haar kleerkast op met een Marie Kondo-expert



Overal waar je kijkt kom je tegenwoordig de voordelen tegen van opruimen volgens de Japanse KonMari-methode. Sinds de serie ‘Tidying Up With Marie Kondo’ op Netflix is verschenen, krijgen mensen massaal zin om hun huis op te ruimen. Ook redactrice Charlotte vond dat het tijd was om haar onordelijke kleerkast een drastische make-over te geven.

Wat is KonMari?


Je bezittingen een voor een overlopen, selecteren wat je wil houden en wat je wegdoet en enkel die zaken overhouden waar je nog blij van wordt. Dat is de essentie van de KonMari-methode, de Japanse manier van opruimen die in het leven is geroepen door de intussen wereldberoemde Marie Kondo.

Om de KonMari-methode uit te testen ruim ik in de video mijn kleerkast op, maar eigenlijk is dat dus nog maar de eerste stap van de opruimactie. Bij het opruimen volgens deze methode pak je op een bepaald moment in je leven je volledige huis aan. Je ruimt dus niet in kleine beetjes delen van je woning op, maar baant je een weg door al je bezittingen in vijf fases. Het is belangrijk dat je hierbij de voorgestelde volgorde van de categorieën respecteert, want die gaan van makkelijk naar moeilijk:

  1. Kleding
  2. Boeken
  3. Paperassen
  4. Komono (varia waaronder keukenartikelen, elektronica, verzorgingsproducten, enz.)
  5. Spullen met emotionele waarde

Charlotte ruimt op


Operatie kleerkast begint bij het leeghalen van mijn kasten en het samenbrengen van al mijn kleding, schoenen en accessoires op één plaats, in mijn geval de slaapkamer. Het enige wat ik kon denken toen ik al mijn kleren samen zag liggen was: ‘Dit krijg ik nooit meer terug in mijn kasten.’ Na die eerste stap werd het me duidelijk dat een opgave als deze zonder begeleiding onbegonnen werk zou zijn. Mijn coach Tessy hielp me om mijn kalmte te bewaren en gidste me rustig doorheen de volgende stap: de stuks een voor een vastnemen en bepalen of ze me nog blij maakten of niet. Zo niet, ging het stuk in een zak die ik weggeef aan vriendinnen, of in de zak die ik doneer aan wereldmissiehulp. Bij de twijfelgevallen was Tessy er om me de knoop te helpen doorhakken.

Eens je dan enkel nog de spullen overhoudt waar je nog blij van wordt, kan het opruimen pas echt beginnen. Ik stond meerdere keren versteld van hoe kleine tips en trucjes een wereld van verschil kunnen maken in het opbergen van mijn spullen. De vouwtechnieken, het gebruik van schoendozen en deksels en de manier van indelen per categorie: ik zou er zelf nooit zijn opgekomen en nu lijkt het de meest logische zaak van de wereld.

De opruimcoach


Ik krijg bij het opruimen de professionele hulp van Tessy Troubleyn (38). Ze is gecertificeerd KonMari-consultant en volgde haar opleiding bij Media KonMari Inc in Londen, in aanwezigheid van Marie Kondo herself. Op dagelijkse basis helpt ze mensen persoonlijk om hun huis op te ruimen volgens de Japanse methode. Ze geeft daarbij niet alleen praktische tips – bijvoorbeeld hoe je je kleren vouwt en je kast indeelt – maar leert je ook kennismaken met de Japanse waarden van respect en dankbaarheid en bewijst je dat opruimen verder gaat dan alleen maar een geordend huis.

Meer weten over Tessy? Klik dan hier.

https://www.instagram.com/p/BsVTQx5BOVe/

Heb je zelf interesse gekregen in de KonMari-methode? Tessy start vanaf 21 januari met infosessies in kleine groepen rond de Japanse kunst van het opruimen, in Brussel, Gent, Mechelen en Leuven. Klik hier voor data en meer info.

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '